ana89 napisał(a):sdolas napisał(a):ana89 napisał(a):No właśnie mam półrocznego LENOVO K5 i niestety ale zdjęcia robi nie najlepsze. Parametry w miarę ok jednak ciężko mu chwycić ostrość zwłaszcza jak synu ciągle w ruchu dlatego myślałam nad kompaktem . W takim razie temat do przemyślenia trochę czasu jeszcze zostało do wyjazdu.
Jeśli kolejnym kryterium jest szybkość AF, bo chcesz nadążyć za dzieckiem to pstrykacz też odpada![]()
Pstrykacze mają AF coraz to szybszy, jednak szybkość i celność nadal daleka jest od lustrzanek, niestety
W takim razie chyba będę musiała przygotować męża na kolejny rok z moją cegiełką bo to głównie On robi za tragarzaW każdym razie dzięki za rady
A może poszukaj niedużego aparatu z jasnym szkłem i większą matrycą, np. Olympus XZ-2, Olympus Stylus 1, Panasonic LX-7 lub LX-100, Sony RX-100 od I do IV, Canon G7X, G9X lub Nikony z serii DL. Pewnie coś pominąłem, ale te mi od razu przyszły do głowy.
Sam, w tamtym roku kupiłem używanego Olympusa XZ-2 i robię nim więcej fotek niż lustrzanką, dobrze ostrzy, jasne szkło, nieduży zoom, w sam raz na chorwackie wąskie uliczki nocą i typowe zdjęcia krajobrazowe i portretowe. Ponadto mnóstwo ustawień, mógłbym go określić jako profesjonalna cyfrówka. Rzeczywiście są niewiele większe i cięższe niż zwykłe małpki, ale dużo mniejsze i lżejsze niż lustrzanki i na pewno robią dużo lepsze zdjęcia niż małpki, a nie bardzo odbiegające od lustrzanek.

.png)

.png)

.png)
.png)

.png)