Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kultura jazdy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ogi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogi » 27.12.2018 20:28

Ja tu widzę co innego.

Art. 14. Zabrania się:

1) wchodzenia na jezdnię:

a) bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,

b) spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi;

2) przechodzenia przez jezdnię w miejscu o ograniczonej widoczności drogi;

3) zwalniania kroku lub zatrzymywania się bez uzasadnionej potrzeby podczas przechodzenia przez jezdnię lub torowisko;

4) przebiegania przez jezdnię;

5) chodzenia po torowisku;

6) wchodzenia na torowisko, gdy zapory lub półzapory są opuszczone lub opuszczanie ich rozpoczęto;

7) przechodzenia przez jezdnię w miejscu, w którym urządzenie zabezpieczające lub przeszkoda oddzielają drogę dla pieszych albo chodnik od jezdni, bez względu na to, po której stronie jezdni one się znajdują.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 27.12.2018 21:11

Chodziło mi o sytuację w której pieszy jest pierwszy na przejściu, a samochód do przejścia dojeżdża.
Prób samobójczych i wchodzenie na przejście bezpośrednio pod koła samochodu nie brałem pod uwagę.
W takiej sytuacji nie winiłbym kierowcy.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.02.2019 06:36

I następny kwiatek w wykonaniu kierowcy :? :roll: :
https://motoryzacja.interia.pl/raporty/ ... Id,2846088
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.02.2019 08:05

Mz bardzo częsta sytuacja, na szczęście nie z takim finałem...
Jedna i druga bez wyobraźni czy ostrożności.
Artykuł ze wskazaniem winy pieszego. Ciekawy jestem wyniku sprawy.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.02.2019 12:03

te kiero napisał(a):(...) Jedna i druga bez wyobraźni czy ostrożności.
Artykuł ze wskazaniem winy pieszego (...)
Po obejrzeniu tego filmiku kłębi mi się w głowie tylko jedno pytanie:
jak można puścić sprzęgło nie wiedząc, czy w coś nie "gruchnę"?
Założę się, że pani kierowca patrzyła w lewo, z lewej wolne, to sobie skręcam w prawo.
A wpaść na pomysł, że w międzyczasie ktoś/coś mogło pojawić się przed samochodem, to już mózgu zabrakło.
A babcia? Nie widzę u niej żadnej winy. Domniemywam, że chciała przejść po pasach, ale te były... zajęte, więc przechodziła przed stojącym samochodem, który jej te pasy zajął.
CzechuXX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CzechuXX » 23.02.2019 12:23

boboo

Ty tak poważnie?
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.02.2019 15:55

Tak.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.02.2019 19:21

Jak napisałem tego typu sytuacje występują dość często w miastach, gdzie kierowca, żeby dostrzec czy coś nie najeżdża z poprzecznej musi wjechać na pasy dla pieszych, a nawet dalej, jak widać na zdjęciu na poziomą linię warunkowego zatrzymania w postaci białych trójkątów.
Jeżeli ta starsza Pani była już 'w obrębie przejścia dla pieszych' w momencie nadjechania auta, kierująca powinna ustąpić jej pierwszeństwa; jeśli jej tam nie było, to kierująca mogła pozwolić sobie na wjechanie na pasy. Była praktycznie przodem już poza pasami, więc mogła ocenić, że wystarczy spojrzeć w lewo, bo po kiego grzyba, ktoś miałby pchać się przed maską przy krawędzi jezdni, a nie poczekać jak Ona przejedzie. Nie zadziałała wyobraźnia, że z jej prawej może wyłonić się pieszy, rowerzysta, czy cokolwiek innego. Starsza Pani być może stwierdziła, że kierowca jej ustępuje, zatrzymał się i nie pojedzie (nie sądzę by oceniła że kierująca będzie jeszcze długo nie mogła się włączyć do ruchu na ulicę z pierwszeństwem).
Myślę, że decydujące dla sprawy będzie pełne nagranie: od jakiej chwili przed linią warunkowego zatrzymania stała kierująca oraz czy linię warunkowego zatrzymania samochodu, śledczy uznają za 'obręb przejścia dla pieszych', jak to ujął kiedyś Pan policjant w prg Drogówka.
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 23.02.2019 19:33

te kiero napisał(a):Myślę, że decydujące dla sprawy będzie pełne nagranie: od jakiej chwili przed linią warunkowego zatrzymania stała kierująca oraz czy linię warunkowego zatrzymania samochodu, śledczy uznają za 'obręb przejścia dla pieszych', jak to ujął kiedyś Pan policjant w prg Drogówka.

Nie ma czegoś takiego w przepisach jak "obręb przejścia dla pieszych", pieszy ma pierwszeństwo tylko wtedy gdy znajduje się na przejściu z zastrzeżeniem, że nie wolno mu wtargnąć przed nadjeżdżający pojazd. Niestety w tym programie "Drogówka" policjant "pieprzył głupoty"
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.02.2019 10:05

nowotarżanin napisał(a):
te kiero napisał(a):Myślę, że decydujące dla sprawy będzie pełne nagranie: od jakiej chwili przed linią warunkowego zatrzymania stała kierująca oraz czy linię warunkowego zatrzymania samochodu, śledczy uznają za 'obręb przejścia dla pieszych', jak to ujął kiedyś Pan policjant w prg Drogówka.

Nie ma czegoś takiego w przepisach jak "obręb przejścia dla pieszych",

Mi nie musisz tego tłumaczyć 8)

nowotarżanin napisał(a): pieszy ma pierwszeństwo tylko wtedy gdy znajduje się na przejściu z zastrzeżeniem, że nie wolno mu wtargnąć przed nadjeżdżający pojazd. Niestety w tym programie "Drogówka" policjant "pieprzył głupoty"

to jest ciekawe 8) :) bo wnioski ekspertów są w tej kwestii podzielone
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 24.02.2019 14:33

Szanowni Państwo.
Jeden zasadniczy element. Gdyby kierująca patrzyła do przodu-w prawo podczas skrętu nie najechała by na pieszą :!:
Niestety ruszając patrzyła w lewo :!: Chyba, że celowo wjechała w pieszą :!: :?:
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 24.02.2019 15:42

endryu napisał(a):Szanowni Państwo.
Jeden zasadniczy element. Gdyby kierująca patrzyła do przodu-w prawo podczas skrętu nie najechała by na pieszą :!:
Niestety ruszając patrzyła w lewo :!: Chyba, że celowo wjechała w pieszą :!: :?:

Czy Ty też włączając się do ruchu na główną ulicę w prawą stronę patrzysz tylko do przodu w prawo ....?
Podejrzewam że większość ruszając i tak patrzy w lewą stronę czy jakiś "szybki" nie nadejdzie....
Czemu ta Pani przechodziła(Po za przejściem) przed autem które stało prawidłowo do skrętu w prawo... ?
A nie poczekała jak ruszy, albo nie " obeszła" auta ..?
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 24.02.2019 16:12

yanek37 napisał(a):Czy Ty też włączając się do ruchu na główną ulicę w prawą stronę patrzysz tylko do przodu w prawo ....?
Podejrzewam że większość ruszając i tak patrzy w lewą stronę czy jakiś "szybki" nie nadejdzie....
Czemu ta Pani przechodziła(Po za przejściem) przed autem które stało prawidłowo do skrętu w prawo... ?

Tak. Ja zawsze patrzę we wszystkie strony ( w lusterko wsteczne też) w takiej i podobnych sytuacji (wynika to z mojego doświadczenia jako kierowca). Każde spojrzenie trwa ułamki sekund.
To co podejrzewasz jest niestety słuszne (tak jak w opisywanym potrąceniu pieszej). Jest to zasadniczy błąd kierowców. Nadmienię tu, że w trakcie skrętu w prawo na drogę z pierwszeństwem przejazdu bardzo wiele kolizji pomiędzy pojazdami (najechanie na tył poprzedzającego pojazdu) dochodzi właśnie przez niespojrzenie kierowcy do przodu-w prawo. Np. rusza pierwszy i hamuje bo z lewej coś jedzie i ten pierwszy uznał, że trzeba ustąpić pierwszeństwa (dlaczego? Bo tak, śmak czy owak, itd.), a ten za nim widząc, że pierwszy ruszył też chce śmignąć za nim, żeby "zdążyć" ale patrzy w lewo i niestety wjeżdża na niego. :idea:
Ta pani jak widać ma już kilkadziesiąt wiosen na karku i może jej myśli nie ogarniają wszystkiego co się dzieje dookoła niej a co dopiero o przepisach prawa o ruchu drogowym.
To niestety nie dotyczy się tylko ludzi w podeszłym wieku. Ale to temat rzeka...
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 24.02.2019 16:13

yanek37 napisał(a):(...) Podejrzewam że większość ruszając i tak patrzy w lewą stronę czy jakiś "szybki" nie nadejdzie (...)
Trudno się nie zgodzić, ponieważ sam byłem ofiarą takiego większościowego bałwana. Stanąłem "na" STOP i... bęc w bagażnik.
Ten z tyłu tłumaczył się potem policji, że patrzył w lewo i był przy tym przekonany, że ja pojadę bez zatrzymywania się tak samo jak inni.

Onegdaj (początek lat 2000) często bywałem w Krakowie.
Na Kopiec Kościuszki dojeżdżałem z autostrady na Mirowską i na Księcia Józefa.
Na tym skrzyżowaniu (Mirowska - Księcia Józefa) był (a może i wciąż jest) znak STOP.
Po kilku tam przejazdach (z podtrąbieniami) założyłem się ze znajomym, że w pewnych porach dnia w ciągu godziny na tym skrzyżowaniu można by "namandacić" więcej niż jego roczna pensja.
(usiedliśmy pewnego dnia na przystanku obok, liczyliśmy niezatrzymujące się autka i mnożyliśmy przez stówkę)
Zakład wygrałem, ale jakoś nie było mi radośnie :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.02.2019 09:07

yanek37 napisał(a):Czy Ty też włączając się do ruchu na główną ulicę w prawą stronę patrzysz tylko do przodu w prawo ....?

Może większość tak. Mnie tam uczyli rozglądać się i monitorować to, co się dzieje dookoła auta...
Co do przechodzenia przed autem poza przejściem - zajrzyj do kodeksu i zobacz, co mówi o ruchu pieszych.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone