Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kto Prezydentem-typujemy

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 15.05.2010 18:11

woka napisał(a):
arkona napisał(a):O pochówku na Wewelu czy komuś się to podoba czy nie decyduje metropolita krakowski. Tak było np w przypadku pochówku Juliusza Słowackiego i Józefa Piłsudskiego.

Owszem , jako pro forma.
Zasięga opinii, słucha opinii .... zapomniałeś napisać. Tutaj tego brakło.
( w innym wątku,..... gdzieś czytałem... jakie to Sapiecha miał "przeboje". Nie chciał ale musiał).
Wawel to nie zupełnie "prywatna" katedra. To dziedzictwo narodowe a nie tylko kościelne. Dotacja ze strony Państwa jest spora.

Jakby nie chciał kard. Sapieha to by mu i tak nic nie zrobili. Do metropolity należy decyzja. Wysłuchanie opinii innych osób to nie przestępstwo? Ja tego, że śp. prezydent Kaczyński został pochowany na Wawelu nie popieram, ale jeżeli kard. Dziwisz podjął taką decyzję to trzeba ją uszanować.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.05.2010 19:12

majeczka napisał(a):Dlaczego Mariusz, czyżbyś mógł mnie przekonać do wyboru innego kandydata? Hm, byle nie do PO... Ich po prostu nie trawię...

Już raz próbowałem Cię przekonać ... ale jakoś nie wyszło :(
Powiem krótko , Majeczko i ... nie idżcie tą drogą :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.05.2010 19:22

mkm napisał(a):Już raz próbowałem Cię przekonać ... ale jakoś nie wyszło :(

A co proponujesz w zamian MKemie?

Iść drogą POst-komunizumu i totalnego konformizmu, ochrony korupcji, bezideowości, nepotyzmu i kolesiostwa?!
A może drogą komsomolca pijaczyny Kwacha?

Zaproponuj coś sensownego, to może pójdę i ja za tobą..
:)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.05.2010 19:27

Bardzo głęboka przepaść...
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.05.2010 19:44

janniko napisał(a):

Iść drogą POst-komunizumu i totalnego konformizmu, ochrony korupcji, bezideowości, nepotyzmu i kolesiostwa?!

Narodowy socjalizm :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 15.05.2010 20:20

janniko napisał(a):

Janniko ..... (muszę to napisać), zmien sposób wyrażania się. Proszę.
Cenię tutaj każdego, Ciebie też ale twój sposób myślenia a szczegolnie wyrazania myśli, "toczka w toczkę" przypomina mi dyskusje "meneli" ( chyba do chol....ry, to nie twoja rodzina).
Tępię ich (trochę pozytywny skutek jest) ale to chyba syzyfowa praca. ........ jak butelka piwa w łapie, to to, mądre że hej.

Przecież można to samo powiedzieć uzywając mniej agresywnego języka. Teraz mówisz/piszesz jak Jarosław, ziejesz nienawiścią ...a tego nietrawię ( mam nadzieję, że nie tylko ja).
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 15.05.2010 20:42

arkona napisał(a):...jeżeli kard. Dziwisz podjął taką decyzję to trzeba ją uszanować.

Na sam dzwięk tego słowa (nazwisko) drgawek dostaję. Z niego taki kardynał jak ze mnie biskup. Został, ponieważ całe życie był lokajem.
Pan, w nagrodę pomijając wszelkie procedury, namaścił gościa na stanowisko.
Medialnie to On też dobrze nie wypada. Taki bezpłciowy maruda. Jeszcze kilku takich w kościele i kościół sam się rozwali. Ponadto, ta decyzja była skrytykowana przez niektórych biskupów ( jeżeli już mam być dokładny). W takim razie gdzie tu autonomia tego ( nazwiska nie piszę coby znowu drgawek nie dostać).
Ndrangheta
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ndrangheta » 15.05.2010 20:55

woka napisał(a):
arkona napisał(a):...jeżeli kard. Dziwisz podjął taką decyzję to trzeba ją uszanować.

Na sam dzwięk tego słowa (nazwisko) drgawek dostaję. Z niego taki kardynał jak ze mnie biskup. Został, ponieważ całe życie był lokajem.
Pan, w nagrodę pomijając wszelkie procedury, namaścił gościa na stanowisko.
Medialnie to On też dobrze nie wypada. Taki bezpłciowy maruda. Jeszcze kilku takich w kościele i kościół sam się rozwali. Ponadto, ta decyzja była skrytykowana przez niektórych biskupów ( jeżeli już mam być dokładny). W takim razie gdzie tu autonomia tego ( nazwiska nie piszę coby znowu drgawek nie dostać).

Mając w myślach czerwoną, którą kiedyś dostałem za politykę, pytam:
- jak można zostać prawdziwym polakiem?
- jak można zostać patriotiĄ (duże Ą celowo)
JAK się czuje debil, który takie wątki podbija???i
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 16.05.2010 06:30

woka napisał(a):Janniko ..... (muszę to napisać), zmien sposób wyrażania się. Proszę.
... przypomina mi dyskusje "meneli" ( chyba do chol....ry, to nie twoja rodzina).
Tępię ich (trochę pozytywny skutek jest) ale to chyba syzyfowa praca. ........ jak butelka piwa w łapie, to to, mądre że hej.
Przecież można to samo powiedzieć uzywając mniej agresywnego języka. Teraz mówisz/piszesz jak Jarosław, ziejesz nienawiścią ...a tego nietrawię ( mam nadzieję, że nie tylko ja).

Szanowny/a Woko!
Hm.. jakby ci to ująć... jak na razie to ty użyłeś dość niestosownej taktyki i obrażasz mnie porównując mnie do meneli i sugerując, że moja rodzina to menele... Nie ma sensu, bo nie mogę się obrazić na takie siurkowanie...
Ja, nikogo tutaj na forum nie obrażam osobiście (staram się przynajmniej i jeśli mnie na tym przyłapiesz, to zwróć uwagę.. przeproszę).
O Kwaśniewskim napisałem "komsomolec", bo to przecież prawda! ZMS czy Komsomoł - to była jedna komunistyczna banda reprezentująca system terroru komunistycznego, więc nie wiem co w tym obraźliwego i nienawistnego!? Nazywanie przestępców bandytami chyba w języku polskim nie jest traktowane jak wyrażanie swojej agresji? To po prostu nazywanie rzeczy po imieniu! Chyba nie zaprzeczysz, ze system PRL był systemem przestępczym.. ?
A to że Kwach był pijaczyną.. to było na to bardzo dużo dowodów (pokazywali wiele razy w TV). Nie wiem jak jest teraz, ale nie słyszałem żeby był w AA czy poddał się jakiejś terapii.
No a co w tym nienawistnego, że napisałem: "Iść drogą POst-komunizumu i totalnego konformizmu, ochrony korupcji, bezideowości, nepotyzmu i kolesiostwa?! "... ???!!!
Przecież nikogo na forum osobiście nie napiętnowałem...
A za to przeciwnicy PO (w tym i ja) są i byli niejednokrotnie wyzywani, wyśmiewani i obrzucani gównem ...

Więc jak to jest, kolego Woka?
Który fragment mojej wypowiedzi uważasz za "nienawistny" i toczka w toczkę menelski i który za agresywny?
Jeśli ci się chce, to oświeć mnie.. kolego.

A na niestrawność weź "tabletki przeciw niestrawności". Ziołowe. Są w każdej aptece. Duże opakowanie (60 tabl.) 11 zł, małe (30 tabl.) ok. 7zł. Polecam. Czasem stosuję, gdy wpadnie mi w ręce Wyborcza lub słucham Radia Tok FM.. Nie pomagają tylko w przypadku głosu Parandowskiej, Żakowskiego i Senyszyn... :cry: :cry:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.05.2010 07:52

janniko napisał(a):...użyłeś dość niestosownej taktyki i obrażasz mnie porównując mnie do meneli i sugerując, że moja rodzina to menele... Nie ma sensu, bo nie mogę się obrazić na takie siurkowanie...

... i całe szczęśice, że się nie obraziłeś. Nie było podstaw i powodu. Przyrównanie to nie wskazanie a ponadto dokonujesz nadinterpretacji ( lub źle odczytałeś).

Ci "menele" to fakt, codziennie ich widzę obok podwórkowego sklepu, klną, plują, siusiu za rogiem, ......
Przywołanie ich jako przykładu miało na celu abyś zaprzestał używać języka kłótni, sporu, nienawiści, zajadliwości, wrogości, ....
Skoro tak uważasz, tak to postrzegasz i chcesz o tym powiedzieć tutaj na forum .... powiedz używając języka przyjaznego. Wszyscy zrozumią a atmosfera tutaj panująca znacznie się poprawi in plus.
Ku wszytskim zadowoleniu. :wink:
cyborglubin
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyborglubin » 16.05.2010 08:29

mkm napisał(a):Majeczko proszę Cię ... wyjedż w dniu wyborów ponownie za granicę :D

Pani Majeczka i ja razem oddamy glos na kaczuche :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 16.05.2010 08:32

woka napisał(a):Skoro tak uważasz, tak to postrzegasz i chcesz o tym powiedzieć tutaj na forum .... powiedz używając języka przyjaznego. Wszyscy zrozumią a atmosfera tutaj panująca znacznie się poprawi in plus.
Ku wszytskim zadowoleniu. :wink:

Szanowny kol. Woka!
Się zgadzam, acz pragnę nadmienić, że moje "agresywne" i "nienawistne" odzywki są wyłącznie li tylko odpowiedziami na posty, w których niektórzy userzy (jakoś tak wychodzi, że najczęściej są to zwolennicy PO lub SLD) bezpardonowo i nie przebierając w słowach atakują braci Kaczyńskich, p. Jurka, PiS i wszystkich, którzy nie są z PO...
Owszem jakiś czas temu sam wszczynałem tematy dotyczący różnych przekrętów i paranoi mnożących się w naszym kraju pod rządami PO. Upomniano mnie, żebym zaprzestał, bo to "nikogo nie obchodzi" i się zastosowałem do tych sugestii, bo skoro większość uważa, że jest cacy i nie ma sensu szukać "dziury w całym", to cóż innego miałem zrobić.
A więc nie wszczynam już "paskudnie" drążących tematów.
Ale reagowałem natychmiast i będę reagował, gdy ktoś pluje, smarka i wylewa kubły szamba, nie przebierając w słowach, na Kaczyńskich, PIS, czy na mojego mistrza J.K.M.!!!
Jakoś nie protestowałeś, gdy ktoś z nieuzasadnioną nienawiścią i agresją pluł na Kaczyńskich! (bo sam też chyba ciutkę w tym uczestniczyłeś.. )

Więc uznałem, ze najlepszym rozwiązaniem będzie nie poruszanie drażliwych tematów. Ale zobacz kto najbardziej protestuje przeciw wprowadzeniu zakazu poruszania tematów politycznych!

pozdro z szacunecziem
:papa: :sm: :sm:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 16.05.2010 09:21

janniko napisał(a): Ale zobacz kto najbardziej protestuje przeciw wprowadzeniu zakazu poruszania tematów politycznych!

Między innymi ja i nie tylko politycznych . Polityki mamy dość na każdym kroku więc przynajmniej odpocznijmy na tym forum od niej.
Janniko może napiszesz coś ciekawego o Chorwacji, jakąś nową relację.?
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 16.05.2010 09:42

krakuscity napisał(a):Janniko może napiszesz coś ciekawego o Chorwacji, jakąś nową relację.?

Nie napiszę póki na forum nie przestaną się pojawiać obraźliwe paszkwile na temat IV RP i braci Kaczyńskich.
To nie jest forum polityczne i mam nadzieję, że większość userów mnie poprze.
Wiesz... I got a mission of God!

Ale póki jest to forum politykujące zamieszczę bardzo ciekawy list protestacyjny pracowników uczelni wyższych (kilku profesorów)
dot. pakietu ustaw reformujących naukę w Polsce nad którymi 30.04.2010 zakończył pracę Parlament RP.
między innymi dotyczy on:
1) o Narodowym Centrum Badań i Rozwoju,
2) o Narodowym Centrum Nauki,
3) o instytutach badawczych,
4) o Polskiej Akademii Nauk,
5) o zasadach finansowania nauki

O TU - do pobrania plik doc.
:sm:

Warto się z nim zapoznać zanim odda się głos na któregoś z kandydatów.
:wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 16.05.2010 09:59

janniko napisał(a):A na niestrawność weź "tabletki przeciw niestrawności". Ziołowe. Są w każdej aptece. Duże opakowanie (60 tabl.) 11 zł, małe (30 tabl.) ok. 7zł.

Duże bardziej się opłaca.W ogóle tabletki są dobre.
Nie powiedziałem nic ponad to, co chciałem powiedzieć. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone