Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ksiazki o tematyce wojny balkanskiej

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 10.06.2004 22:07

[/quote]
Pozwolę sobie na wtrącenie swoich 3 groszy. Generalnie zgadzam się z Tobą Niezawodny, choć uważam, że Twa ufność w zbawienną i altruistyczną postawę USA jest odrobinkę przesadna. Dlaczego? Ano już mówię: co z Kurdami, Palestyńczykami, Czeczenami, Północną Koreą (to te pierwsze z brzegu przykłady). Jest za to Irak, była Panama, Somalia. Bo polityka USA opiera się na zasadzie
"...Że nie o to chodzi,
Kto komu gdzie szkodzi,
Lecz o to - po ile dolary."
Szczególnie jest ona widoczna za kadencji "tzw. prezydenta" Buscha.
Zresztą nie jest to problem polityki USA, a problem polityki każdego z wielkich tego świata. Bo tak naprawdę kazdy polityk jest wyznania handlowego: biją się? A co my na tym możemy zyskać? Na szczęście zdarzają się wyjątki, co daje nadzieję na przyszłość.[/quote]

Widzę drogi Volumenie że i Ty przynależysz do szacownego grona wyznawców tzw. Spiskowej Teorii Dziejów (teorii jaknajbardziej funkcjonującej w "obrocie" politycznym).
No więc odpowiedz sobie sam albo powiedz nam; jakiż to interes miały USA np. w Somalii - oczywiście z góry wiem że tak jak Cezar na to pytanie nie odpowiesz.
A co do Kurdów, Korei, China i innych państw tzw. "hultajskich"; czy ty myślisz że USA są w stanie same zaprowadzić porządek na CAŁYM świecie??? Oczywiście że nie są i nie będą toczyć wojny z Chinami o np. Tybet ale nie dlatego że nie mają w tym interesu a dlatego że nie chcą tego amerykańscy podatnicy bo kosztowałoby to za dużo krwii i kasy. Ich krwi i ich kasy!
Ale póki co cieszmy się z tego co w/w podatnicy byli jednak gotowi sfinansować. O D-Day i wyzwoleniu Europy już zapomniałeś??? O planie Marschala, itd, też??? TY który związany byłeś jak kojarzę mocno z historią II W.Ś ???
A Pan Bush nie jest żadnym "tzw. prezydentem" tylko Prezydentem USA.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 10.06.2004 22:10

SNIPER napisał(a):
volumen napisał(a): Pozwolę sobie na wtrącenie swoich 3 groszy....
volumen napisał(a):co z Kurdami

są wygrani w wojnie z Irakiem
volumen napisał(a): Palestyńczykami

no! ciężki temat
volumen napisał(a):Czeczenami

musielby walczyć z Rosją

volumen napisał(a): Północną Koreą

poczekamy, zobaczymy, na razie-patrz Korea Południowa

volumen napisał(a):Jest za to Irak, była Panama, Somalia.

i zwykły obywatel tych krajów odczuł poprawę...
no to tak w skrócie i mimochodem, sorki
8)

Dyskusyja się rozwija... :lol: Ave...
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 10.06.2004 22:23

niezawodny napisał(a):Dyskusyja się rozwija... :lol: Ave...

Ano!
Dzięki za miłe słowa, wcześniej.

Może jeszcze ktoś ma za złe Hameryce, że "za wolność Waszą i Naszą"?
Oj! chyba się zapędziłem, bo my tu o "bałkanach" przecie :wink:
8)
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 10.06.2004 22:27

niezawodny napisał(a):Widzę drogi Volumenie że i Ty przynależysz do szacownego grona wyznawców tzw. Spiskowej Teorii Dziejów (teorii jaknajbardziej funkcjonującej w "obrocie" politycznym).
No więc odpowiedz sobie sam albo powiedz nam; jakiż to interes miały USA np. w Somalii - oczywiście z góry wiem że tak jak Cezar na to pytanie nie odpowiesz.
A co do Kurdów, Korei, China i innych państw tzw. "hultajskich"; czy ty myślisz że USA są w stanie same zaprowadzić porządek na CAŁYM świecie??? Oczywiście że nie są i nie będą toczyć wojny z Chinami o np. Tybet ale nie dlatego że nie mają w tym interesu a dlatego że nie chcą tego amerykańscy podatnicy bo kosztowałoby to za dużo krwii i kasy. Ich krwi i ich kasy!
Ale póki co cieszmy się z tego co w/w podatnicy byli jednak gotowi sfinansować. O D-Day i wyzwoleniu Europy już zapomniałeś??? O planie Marschala, itd, też??? TY który związany byłeś jak kojarzę mocno z historią II W.Ś ???
A Pan Bush nie jest żadnym "tzw. prezydentem" tylko Prezydentem USA.

Nie wyznaję żadnej spiskowej teorii dziejów, jeżeli moje poglądy nazywasz spiskową teorią, to czymże są Twoje, jak nie tym samym, tylko odwrotnie :D
Czy Czeczeni, Palestyńczycy, Kurdowie, Koreańczycy lub wspomniani przez Ciebie Tybetańczycy nie są w równie pilnej potrzebie co Irakijczycy, Somalijczycy czy Panamczycy? Czyżby altruizm wybiórczy?
Nie ładuj D-Day i planu Marchala do jednego kosza z awanturniczą polityką "prezydenta" Busha i jego jastrzębi. W imie pamięci o tamtych chwalebnych dniach.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 10.06.2004 22:36

Volumenie, w kwestii Chińczyków, Kurdów itd dostałeś już odpowiedź tak ode mnie jak od Snipera. Więc teraz tylko streszczę ci sytuację;
1) wszystkiego zrobić się nie da :!:
2) dobrze że da się zrobić cokolwiek niż nic
3) wybiórczość oczywiście istnieje i nazywa się REALPOLITYK = realizowanie rzeczy możliwych do zrealizowania

A co do D-Day to dzisiejsi pacyfiści antyamerykańscy wieszaliby z całą pewnością psy na USA za "atak na Normandię" a prezydenta USA nazwaliby awanturnikiem. Bo jaka jest różnica między Hitlerem a Husajnem :?: Taka jak między Zyklonem B a gazem musztardowym :lol:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 10.06.2004 22:50

niezawodny napisał(a):Volumenie, w kwestii Chińczyków, Kurdów itd dostałeś już odpowiedź tak ode mnie jak od Snipera. Więc teraz tylko streszczę ci sytuację;
1) wszystkiego zrobić się nie da :!:
2) dobrze że da się zrobić cokolwiek niż nic
3) wybiórczość oczywiście istnieje i nazywa się REALPOLITYK = realizowanie rzeczy możliwych do zrealizowania

A co do D-Day to dzisiejsi pacyfiści antyamerykańscy wieszaliby z całą pewnością psy na USA za "atak na Normandię" a prezydenta USA nazwaliby awanturnikiem. Bo jaka jest różnica między Hitlerem a Husajnem :?: Taka jak między Zyklonem B a gazem musztardowym :lol:

Akurat o Chińczykow nie pytalem, to Twoja inicjatywa :D
Piszesz o REALPOLITYK. Prosty przyład: Irak - Korea Pólnocna. Oba w osi zła. W obu dyktatorzy na miarę Hitlera. W Iraku były obozy, Korea jest wielkim obozem. Irak bardziej ryzykowny, bo może się świat arabski ruszyć, a mimo to wybrano Irak. Bo...? Bo Korea nie ma ropy? Czy rzucono kostką i wypadło na Irak. I osławiony amerykański podatnik placi. Mialo być wyzwolenie, jest okupacja. Dla mnie to jest awanturnictwo, nie przemyślane do końca decyzje i ich konsekwencje. Wpadka za wpadką. A mialo być tak pięknie.
My, Polacy przerabialiśmy podobną sytuację w czasie II wojny światowej kiedy to "bratnia" Armia Czerwona "darowała" nam wolność i demokrację. (uprzedzam, że absolutnie nie umniejszam roli Armii Czerwonej w wyzwalaniu Polski - kto to robi ten jest kiep).
Dzisiejsi pacyfiści (nie tylko amerykańscy) wieszają psy na wszystkim. Mają to niejako wpisane w statut.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 10.06.2004 22:51

:) :) chlopaki mam pomisl, uzbierajmi sie w Trogiru i postrzelami do siebie z kolorowimy gumowiymi kuleczkamy, potem sie napijemi karlowackego, pojdziemy sie wykompac na Cetinie (rafting) co nas zintegruje potem caly pakt znowu zalejemy karlowackim i uzbrojimy (jak to mowia moji budowlanci) trawarica :wink: :wink: :wink:
....niezawodni ja nie miale ochote oskarzac Polakow o czystky etniczne ale waszich sasiadow o czystki etniczne Polakow. Przecierz malo jest Polakow ktory sie nie ruszali za czasow wojen i zaborow. A co do tego ze kazdi maja troche czarno pod paznokciamy to sie tez czytalo o ganianiu Ukrajincow na wschodzie, oraz nieco wczesniej jak Polska bila potenga w puznim sredniowieczu, ciut przed Sobieckim. Choc sie wam widaje ze Jugoslavia bila idealnim krajem socjalno komunističnim nie bilo tak ruzowo. Bil to inni mali zwiazek radziecki z mocnimy (w surowcach) kolegamy z krajach niezrzeszonich. Tito bil totalitarista i menager, ale zbudowal zla strukture menagmentu bo jak umarl trzeba bilo jusz pomiszlec o kupnu karabinu.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 10.06.2004 22:57

Leon napisał(a)::) :) chlopaki mam pomisl, uzbierajmi sie w Trogiru i postrzelami do siebie z kolorowimy gumowiymi kuleczkamy, potem sie napijemi karlowackego, pojdziemy sie wykompac na Cetinie (rafting) co nas zintegruje potem caly pakt znowu zalejemy karlowackim i uzbrojimy (jak to mowia moji budowlanci) trawarica :wink: :wink: :wink:

Eee... to ja przegram. Od 3 pokoleń nikt w mojej rodzinie nie był w wojsku :D Choć ja to nawet bilet mialem do pancerniaków, ale wtedy to nie byliśmy jeszcze w NATO i do sowieckich tanków nijak się nie mieściłem. :D Później się okazało, że do natowskich też...
Dlatego proponuję pominąć punkt o strzelaniu, a podwoić Karlowackie :D
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 10.06.2004 23:05

Hehehe...
A ja bym postrzelał :P
W końcu mój nick skądś się wziął...
Jeśli w Trogirze jest paintball, no i karlovacko i jeszcze Leon będzie je stawiał 8O to ja się piszę :P
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 10.06.2004 23:24

Leon! Jesteś Wielki!
Twoje posty to się czyta jednym tchem. A zapomniałem ci powiedzieć że mi się strasznie spodobała ta wcześniejsza Twoja wypowiedź o Papieżu, Krzyżakach i logistyce :lol:

Co do Jugosławii to my to Leonie wszystko wiemy, że to był taki Związek Sowiecki a Tito taki mały Stalin. Ale musisz przyznać że sam pomysł p.t. JUGOSŁAWIA nie był taki zły i gdyby go lepiej zrealizować to byłoby to najlepsze rozwiązanie dla waszego regionu.
Do dziś np. monarchia Austro-Węgierska (Austriacy, Niemcy, Węgrzy, Czesi, Słowacy, Polacy, Chorwaci, Słoweńcy, Bośniacy, Serbowie, Ukraińcy, Włosi, Rumunii, Żydzi, Cyganie) uważana jest przez fachowców od historii i polityki jako przykład że to da się zrobić, bo gdyby nie parowóz dziejów (I.W.Ś) to kto wie czy to by się nie utrzymało albo i jeszcze rozwinęło.
To było aż 15 dużych narodów (wyliczyłem największe i najważniejsze) z kilku grup językowo-narodowościowych a Jugosławię stworzyli wszak wyłącznie mówiący podobnym językiem Słowianie południowi, zjednoczeni Ideą Illiryjską i sojuszem antyhabsburskim i antytureckim

P.S.
Czuję się zaproszony na to Karlovaczko i na te kulki... :lol:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 10.06.2004 23:54

A może kiedyś czwarta co do wielkości armia świata musiała wreszcie sobie postrzelać? Żeby stać się rynkiem zbytu dla coraz to nowocześniejszych żelaznych "zabawek" dla dużych chłopców?
Panowie!
Schowajcie już swoje tomahawki i strzelby na kulki :)
Czas na sen ...
Dzięki za lekcję historii i ... opanowania.
Dobrej nocy życzę.
P.S: Jeszcze nie czuję się w pełni usatysfakcjonowana. Ale nic to! Jeszcze poskładam kiedyś tę rozsypankę polityczną do kupy.
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 11.06.2004 00:10

a to ja napisał(a):Czas na sen ...

"I mądrego przyjemnie posłuchać". :idea:

Pa 8)
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 11.06.2004 09:21

Widzę ,że dużo się tu działo do póżnej nocy.
Chciałbym odpowiedzieć mimo wszystko Niezawodnemu co zyskują amerykanie w wyniku włączania się w konflikty na Bałkanach lub np.Somali.Autorytet.Autorytet ,który zostaje potem uzywany do mniej
,,bezinteresownych'' działań w innych miejscach.
Ludzie wiedzą - to byli jedyni co mnie uratowali,chyba tamtych też ratują.

Myslę ,ze jestem cynikiem w swoich niektórych rozmyślaniach.
Przy czym gdyby zapomnić o całym tle historycznym wojen ,to najbardziej interesuje mnie ten moment w głowie człowieka , że znikają
zabezpieczenia w głowie i idzie i zabija sąsiada.I nie jest to jeden przypadek jak zdarza się na całym świecie ,ale jednocześnie w tym samym czasie następuje to u setek ludzi.Nie są wojskiem ,nie działają pod rozkazem-a umią to zrobić.

I wiem , ze gdybyś NIezawodny przechodził drogą ,a mnie tłukło by kijami 6 ,to byś mi nie pomógł choć byś mnie bardzo żałował.
Ale gdbyby to miało miejsce ,byłby to dla Ciebie fakt historyczny i mógłbyś go rozpatrywać w różnych kontekstach i po jakimś czasie miałbyś taką dużą wiedzę na temat tego faktu historycznego,że
mógłbyś sie tą wiedzą wymieniać z innymi fachowacami od podobnych faktów historycznych.

To takie lużne rozmyślania ,więc nie bierz tego do siebie.Tak jak wogóle wymianę myśli tutaj.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.06.2004 12:05

I znowu Cezarku gdybasz co by było gdyby babcia miała wąsy i znowu wiesz lepiej co JA bym zrobił (w przyszłości-sic!) a tego nawet ja jeszcze nie wiem :lol: A tak serio to przynajmniej zadzwoniłbym na policję czyli jakt to nazwywasz po światowego policjanta.

I myślę jednak że już sobie sam odpowiedziałeś co USA zyskują - to piękna puenta tej dyskusji. Faktycznie jedyne co USA zyskują to światowy szacunek. Polecam filmik, który pewnie wszyscy i tak widzieli
"Szeregowiec Ryan" - oglądnięcie go nie boli a daje do myślenia.
Ja osobiście bardzo szanuję takich "Ryanów" którzy polegli i z całą pewnością nic na tym nie zyskali poza dozgonnym szcunkiem całego cywilizowanego świata po wsze czasy. Chwała Bohaterom!

P.S. - do Volumena
W odróżnieniu od USA wcale nie uważam że Rosjanie (Armia Czerwona) też wyzwalali Europę bo jak wiadomo z historii Czerwoni Ruscy jak już gdzieś weszli to nie wyszli.
Gdyby rozumować inaczej to należałoby mówić że już "17 września" Ruscy "wyzwolili" nasze kresy wschodnie.
Mam nadzieję że mimo w/w słów to jednak za kiepa mnie nie uważasz bo ja bynajmniej tak nie myślę o Tobie, choć się tu z Tobą zupełnie nie zgadzam ale szanuję Twoje zdanie
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 11.06.2004 12:36

niezawodny napisał(a):P.S. - do Volumena
W odróżnieniu od USA wcale nie uważam że Rosjanie (Armia Czerwona) też wyzwalali Europę bo jak wiadomo z historii Czerwoni Ruscy jak już gdzieś weszli to nie wyszli.
Gdyby rozumować inaczej to należałoby mówić że już "17 września" Ruscy "wyzwolili" nasze kresy wschodnie.
Mam nadzieję że mimo w/w słów to jednak za kiepa mnie nie uważasz bo ja bynajmniej tak nie myślę o Tobie, choć się tu z Tobą zupełnie nie zgadzam ale szanuję Twoje zdanie

Nie, nie uważam Cię za kiepa, choć troszkę za dużo wrzucasz do jednego gara. Armia Czerwona to byli konkretni żołnierze, którzy przelewali krew za wyzwolenie kolejnych krajów i miejscowości. Oni nie wiedzieli co będzie potem. Mieli walczyć i ginąć w walce z faszystami. Co ich różniło od "Szeregowca Ryana"? Że byli po tej niewłaściwej stronie? Nie kwestionuję bohaterstwa amerykanów, ale "Szeregowiec Ryan" to hollywodzka wizja tamtych dni, pełna patosu, gestów, symboli. Amerykanie bardzo je lubią, to element ich patriotyzmu.
Jeżeli jesteśmy już przy filmach, to ja uważam, że jeden z najlepszych filmów wojennych światowego kina to film jugosłowiański "Sutieska". Ale to moje skromne zdanie.
Natomiast Tobie poleciłbym poczytanie M. Moorea (np. Biali głupcy) czy oglądnięcie jego filmów (np. Zabawy z bronią). Też dają do myślenia.

P.S.
Z Austrii to jednak Ruskie wyszły :D

P.S. 2
Szykuj kasę, bo jak Cię dopadnę to wyżłopię ci morze piwa :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ksiazki o tematyce wojny balkanskiej - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone