To ja też napiszę - jeździmy co roku do CRO (koniec czerwca) 2+2
Koszty 2024 (Dąbrowa G. - BaśkaVoda) :
winiety + paliwo (2.500 km) : ok. 2.000
nocleg (14 dni) : ok. 4.300
życie : ok. 8.000
Razem: ok.14.000 zł
Ale pobyt 14 dni , codziennie obiady w knajpach (były dni że nawet 2 x dziennie jedliśmy na mieście - np. wieczorna pizza) , piwo lub 2 za każdym razem do obiadku , dodatkowo piwo na plaży , dzieci musowo minimum 1-2 x dziennie lody , naleśniki , zakupy w Konzumie , pamiątki , oliva, winko regionalne , alko wieczorkiem na tarasie .
W apartamencie jedliśmy tylko śniadania (poranne świeże bułki) i czasem kolację jak na mieście nie wpadła pizza.
Raz kupiliśmy świeże ryby w sklepiku rybnym przy fontannie oraz Cevapi i zrobiliśmy sobie grilla u gospodarzy (fajne murowane stanowisko do grilowania mieli, dużo kwater ma grilla do dyspozycji)
z domu wzięliśmy tylko masło

, zgrzewkę mineralnej na start, 24-pak piwa na start

, wędlinę dla dzieci, ser żółty (bo mają swoje przyzwyczajenia) , płatki , reszta kupowana na miejscu .
Byliśmy również na FishPicnicu (co było jedynie jakimś większym wydatkiem)
Apartament 150 m od morza , 2 sypialnie , 2 łazienki , kuchnia duża, 2 balkony, (70 euro/doba - czerwiec)
W tym roku jedziemy do Tucepi i myślę że wydamy podobnie
Może jak dzieci będą starsze to polecimy gdzieś na AL , ale póki co mamy duże auto i zabieramy wszystko co im się zachce , a wiadomo do samolotu są ograniczenia. Inna sprawa że ja jestem cromaniakiem i kocham tam spędzać wakacje. Wolę wydać 14 k w CRO na 14 dni niż 12 k w Turcji, Egipcie za 7-10 dni .
Na pierwszy raz polecam okolice Riwiery Makarskiej (BaśkaVoda , Tucepi, ewentualnie mniejsza Podgora, Promajna) , wówczas gwarantuję że też się zakochacie , inny klimat niż na północy, masyw Biokowo robi za każdym razem wrażenie. Fajna baza wypadowa do zwiedzania - Dubrownik, Split, Biokowo, Cetina, Medjugorje jeśli ktoś chce, Mostar - wszędzie w miarę blisko.