mkm napisał(a): Był też wielki żal do całej Europy że nie przeciwstawiła się barbarzyńskim nalotom amerykańskim na Serbię ..
mkm,
Mnie też jest żal, bo to zwykli Serbowie na tym cierpieli, kobiety i dzieci
PAP
.png)
mkm napisał(a): Był też wielki żal do całej Europy że nie przeciwstawiła się barbarzyńskim nalotom amerykańskim na Serbię ..
.png)
.png)
tygrys500 napisał(a):Dziwie sie że wielu na tym forum jedzie tak na Serbów.
.png)
niezawodny napisał(a):A przy okazji jest możliwość edukacji bo wielu uczestników tej dyskusji czy tylko czytelników

.png)
niezawodny napisał(a):tygrys500 napisał(a):Dziwie sie że wielu na tym forum jedzie tak na Serbów.
Nikt tu nie jedzie na Serbów - tematem wątku jest powstanie nowego państwa w Europie, przyczyny, problemy itd.
A przy okazji jest możliwość edukacji bo wielu uczestników tej dyskusji czy tylko czytelników, którzy nie mają pojęcia o tamtejszych realiach a swe opinie kształtują wyłącznie na zasłyszanych stereotypach.
Mi osobiście obce jest dzielenie ludzi na dobrych i złych wg przynależności etnicznej typu; Słowianie/Chrześcjanie czyli nasi = dobrzy, Albańcy / Muzułmaie czyli obcy = źli.
Inną kwestią natomiast jest polityka państw, mentalność narodów i ich poziom kulturalny. Pod tym kątem widzę przepaść między np. Chorwatami a Serbami. Chorwaci z pewnością są nie mniej europejscy niż Polacy podczas gdy Serbowie to klasyczne Bałkany gdzie "wszystko się może zdarzyć" - jak w piosence Lipnickiej![]()
Nawet w samej Chorwacji też występuje mentalna przepaść pomiędzy środkowoeuropejską Slavonią, zachodnioeuropejską Istrią a bałkańską Dalmacją. To 3 różne światy.
.png)
Janusz Bajcer napisał(a):niezawodny napisał(a):A przy okazji jest możliwość edukacji bo wielu uczestników tej dyskusji czy tylko czytelników
Żeby mieć możliwość edukacji - jako czytelnik tego wątku, wpisuję się w temat, aby nie umknęły mi kolejne posty edukacyjne
![]()
![]()
.png)
tygrys500 napisał(a):Ja osobiście o Serbach mogę powiedziec same ciepłe słowa. W czasie wojny w Krajinie miałem z nimi lepszy kontakt niz z Krawatami. Generalnie Serbowie czują sympatie do nas i naprawde w szczegółach można było to odczuć , czy to w jakimś dialogu , czy w zwykłym powiedzeniu sobie ''zdrawo". Dziwie sie że wielu na tym forum jedzie tak na Serbów. Co niektorzy nawysłuchiwali sie nad morzem , od jakiegoś Chorwata, opowieści drzewa sandałowego i teraz myślą że Serbowie są bee. Pozdrawiam.
.png)

.png)
PAP napisał(a):mkm napisał(a): Był też wielki żal do całej Europy że nie przeciwstawiła się barbarzyńskim nalotom amerykańskim na Serbię ..
mkm,
Mnie też jest żal, bo to zwykli Serbowie na tym cierpieli, kobiety i dzieci... ale nie zapominajmy, co spowodowało te naloty
![]()
... chyba nie powiesz, że to było za 'niewinność'
![]()
... na ten przykład Chorwacji Amerykanie nie bombardowali ... więc może jednak 'czymś' sobie Serbia nagrabiła
![]()
... nie uważasz
![]()
PAP
.png)
mkm napisał(a):
Albo udajesz że nic nie kumasz z polityki , albo po prostu jesteś w tych sprawach cieniutki![]()
Przeczytaj jeszcze raz argumenty drugiej strony - tej nie amerykańskiej i może wtedy bardziej zrozumisz ten temat - http://kosovo.cerkiew.pl/index.php?modu ... e&pageid=9
.png)
mkm napisał(a):Albo udajesz że nic nie kumasz z polityki , albo po prostu jesteś w tych sprawach cieniutki![]()
Przeczytaj jeszcze raz argumenty drugiej strony - tej nie amerykańskiej i może wtedy bardziej zrozumisz ten temat - http://kosovo.cerkiew.pl/index.php?modu ... e&pageid=9
.png)
.png)
niezawodny napisał(a):Więc może zacznij MKM od początku a nie od końca. Kto, kiedy, co i dlaczego zaczął burzyć. Bo twoja argumentacja i ludzi których cytujesz zapomina o genezie dzisiejszych problemów Serbii. To tak jakby dziś podsumować całą II.W.Ś do tego że wypędzono Niemców z "ziem odzyskanych"...![]()
.png)
plavac napisał(a):Niezawodny - może i nieźle to wygląda , ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Niepodległe państwo Kosowo zamieszkane przez ... AlbańczykówTo trochę tak , jakby niepodległy Śląsk czy Podhale .
plavac napisał(a):Myślę, że niepodległość to faza przejsćiowa - potem będzie federacja Kosowsko - Albańska , a potem jedno państwo.
plavac napisał(a): Ale nie wydaje mi się, zeby niepodległość Kosowa zakonczyła problem.