Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki w tym sezonie tunele,Zagreb węzęł?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lechu2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechu2 » 11.07.2009 21:34

Są prognozy czy doświadczenia forumowiczów na temat korków przed tunelami czy do węzła Zagreb od południa przy powrocie?Bo ostanim sezonem 2h stałem.We wrześniu dodatkowo.Sobota.
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 11.07.2009 21:36

totolotek.....niestety
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2009 11:06

............
Ostatnio edytowano 30.10.2013 17:36 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 12.07.2009 11:57

lm648 napisał(a):Z mojego doświadczenia:
Nie przemieszczaj się po CRO w wekendy, a w szczególności w SOBOTĘ bez względu na to czy jedziesz tam czy z powrotem!!!
Pozdro

A czemu? My wrcaliśmy teraz w sobotę - o 14 byliśmy przed Zagrzebiem - jedyne zauważone korki to na bramkach wyjazdowych z autostrady na psach dlapłacących gotówką - myśmy jako jedyni jechali na bramki do płaceniakartami. Jechaliśmy w sobotę z rana do domu i 100% jazdy bez korków.
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 12.07.2009 23:45

Witam,

Dołączając sie do temet o korkach:
- jechał kroś może w niedzielę ok. 10:00 przez granicę Slo-Cro (tam) lub równiez w niedzielę ok. 13:00 z powrotem?
Były korki na granicy z uwagi na budowę autostrady w Slo?

P.
pr0x-ima
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pr0x-ima » 13.07.2009 05:24

Kurczę, wszyscy piszą, żeby płacić kartą za bramki, a czy komuś udało się zapłacić płaską kartą płatniczą, czy tylko kredytowa wchodzi w grę? Gdzieś czytałem, że ktoś próbował i raz się udało a drugi raz nie, ale miał na podorędziu kartę kredytową. Jak takiej nie mam, to czy rozsądne jest pchanie się do takiej bramki?
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 13.07.2009 07:23

Ja nigdy nie miałem i nie będę miał karty kredytowej. Tylko VISA Elektron oraz ME Maestro. I nigdy nigdzie mi nie odmówili przyjęcia zapłaty nimi - choć dużo płacę kartami, żadko noszę gotówkę przy sobie. Raz tylko wywołała zdziwienie w Londynie, że bez chip'a (najpierw Pani nie wiedział, że trzeba przeciągnąc paskiem) i na podpis (nie wiem czemy te z mBanku muszą być podpisywane, a nie na PIN), potem Pani podawałą mi klawiaturę do wpisania pin'u
W każdym razie płatność za bramki działa na każdą kartę.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 13.07.2009 07:28

Ja płaciłem płaską i nie było problemu.
pr0x-ima
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pr0x-ima » 13.07.2009 17:26

dzięki za odpowiedzi, a nowe karty w m-banku już są z chipem :)
nieznanyosobnik
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nieznanyosobnik » 14.07.2009 17:09

Wydaje mi sie, ze korki w Chorwacji mozna ominac albo jadąc wczesnie rano, albo poznym wieczorem - okolo 22-23. W zeszlym roku wyjechalem z Cro wlasnie o tej porze i rzecz jasna bylo pusto. Jadąc do Cro, na ogol przekracam granice chorwacką ok. 5-6 i to tez czasmi bywa za pozno. Zreszta przy Svetim Roku to chyba sie wiecznie stoi, wiec zawsze trzeba zarezerwowac co najmniej godzine na ten "nieplanowany" postoj w korku. :)
Brodaty48
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brodaty48 » 14.07.2009 17:29

Ale teraz na całej trasie są otwarte po 2 rury w tunelach! Korków dlatego w miejscach dotychczas z tego znanych "niet".
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 14.07.2009 17:51

Mariusz_M napisał(a):Ja nigdy nie miałem i nie będę miał karty kredytowej. Tylko VISA Elektron oraz ME Maestro. I nigdy nigdzie mi nie odmówili przyjęcia zapłaty nimi - choć dużo płacę kartami, żadko noszę gotówkę przy sobie. Raz tylko wywołała zdziwienie w Londynie, że bez chip'a (najpierw Pani nie wiedział, że trzeba przeciągnąc paskiem) i na podpis (nie wiem czemy te z mBanku muszą być podpisywane, a nie na PIN), potem Pani podawałą mi klawiaturę do wpisania pin'u
W każdym razie płatność za bramki działa na każdą kartę.

Mariusz a drobnymi euro można zapłacić czy lepiej gdzieś wymienic euro na kuny? A tak przy okazji czy od razu po przekroczeniu granicy słoweńskiej wymienię gdzieś euro na kuny :?: jaki jest teraz aktualny przelicznik?
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 15.07.2009 09:47

wymienisz na granicy po prawej stronie euro na kuny przelicznik nieciekawy 708 kun za 100 euro. biora prowizje 2%.
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 15.07.2009 10:50

natuchna napisał(a):wymienisz na granicy po prawej stronie euro na kuny przelicznik nieciekawy 708 kun za 100 euro. biora prowizje 2%.

z tego co piszesz rozumiem ze po zabraniu 2% prowizji 1euro=7.08 kun wiec 1kuna=0.62zł przy kursie euro 4,4 zł. Radzicie wymienić całą kaskę na granicy czy w lepszy przlicznik będzie w Splicie?
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 15.07.2009 10:56

magdach7 napisał(a):
natuchna napisał(a):wymienisz na granicy po prawej stronie euro na kuny przelicznik nieciekawy 708 kun za 100 euro. biora prowizje 2%.

z tego co piszesz rozumiem ze po zabraniu 2% prowizji 1euro=7.08 kun wiec 1kuna=0.62zł przy kursie euro 4,4 zł. Radzicie wymienić całą kaskę na granicy czy w lepszy przlicznik będzie w Splicie?

Jesli nie masz karty aby płacic na bramkach za autostrade to wymien na granicy tylko tyle ile na przejazd potrzebujesz, reszte w Splicie, tam bedzie korzystniej.

pzdr szerkiej drogi!
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone