Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki w tym sezonie tunele,Zagreb węzęł?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olki » 15.07.2009 11:40

Mariusz_M napisał(a):Ja nigdy nie miałem i nie będę miał karty kredytowej. Tylko VISA Elektron oraz ME Maestro. I nigdy nigdzie mi nie odmówili przyjęcia zapłaty nimi - choć dużo płacę kartami, żadko noszę gotówkę przy sobie. Raz tylko wywołała zdziwienie w Londynie, że bez chip'a (najpierw Pani nie wiedział, że trzeba przeciągnąc paskiem) i na podpis (nie wiem czemy te z mBanku muszą być podpisywane, a nie na PIN), potem Pani podawałą mi klawiaturę do wpisania pin'u
W każdym razie płatność za bramki działa na każdą kartę.

Ja mam tez juz wymieniona na nowa karte magnetyczna i chipowa, ale nawet na starej podawalem PIN nie podpisywalem...
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 15.07.2009 11:43

natuchna napisał(a):
magdach7 napisał(a):
natuchna napisał(a):wymienisz na granicy po prawej stronie euro na kuny przelicznik nieciekawy 708 kun za 100 euro. biora prowizje 2%.

z tego co piszesz rozumiem ze po zabraniu 2% prowizji 1euro=7.08 kun wiec 1kuna=0.62zł przy kursie euro 4,4 zł. Radzicie wymienić całą kaskę na granicy czy w lepszy przlicznik będzie w Splicie?

Jesli nie masz karty aby płacic na bramkach za autostrade to wymien na granicy tylko tyle ile na przejazd potrzebujesz, reszte w Splicie, tam bedzie korzystniej.

pzdr szerkiej drogi!

Dzięki - kartą nie chcę płacić bo zgodnie z tym co powiedział mi Pan na infolinii mój bank ma dość niekorzystny przelicznik i jakieś tam prowizje za każdą transakcję- także nie dam im zarobić więcej niż to co miesięcznie mi zabierają za prowadzenie konta i rocznie za użytkowanie karty. A jak z płatnością w euro na brankach- mam sporo bilonu i z chęcią go wydam
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 15.07.2009 11:55

magdach7 napisał(a):
natuchna napisał(a):
magdach7 napisał(a):
natuchna napisał(a):wymienisz na granicy po prawej stronie euro na kuny przelicznik nieciekawy 708 kun za 100 euro. biora prowizje 2%.

z tego co piszesz rozumiem ze po zabraniu 2% prowizji 1euro=7.08 kun wiec 1kuna=0.62zł przy kursie euro 4,4 zł. Radzicie wymienić całą kaskę na granicy czy w lepszy przlicznik będzie w Splicie?

Jesli nie masz karty aby płacic na bramkach za autostrade to wymien na granicy tylko tyle ile na przejazd potrzebujesz, reszte w Splicie, tam bedzie korzystniej.

pzdr szerkiej drogi!

Dzięki - kartą nie chcę płacić bo zgodnie z tym co powiedział mi Pan na infolinii mój bank ma dość niekorzystny przelicznik i jakieś tam prowizje za każdą transakcję- także nie dam im zarobić więcej niż to co miesięcznie mi zabierają za prowadzenie konta i rocznie za użytkowanie karty. A jak z płatnością w euro na brankach- mam sporo bilonu i z chęcią go wydam

Bilon wydaj na Słowacji, w Austrii i w Słowenii. Paliwo, słodycze, kanapka, kawa...sporo tematu jest aby wydac po drodze:)
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 15.07.2009 21:48

Witam,
Chyba się zrobił trochę offtopic więc pozwolę sobie wrócic do tematu korków:
- czy dojazd do przejścia Chorwacja - Słowenia bywa zakorkowany (jak np. w ubiegłych latach), jeżeli tak to w którą stronę i o jakich porach?
P.
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 16.07.2009 18:52

A jak aktualna dorga z Mikulowa do Wiednia? Jest donra doroga czy cały czas budowa?
m@rcin
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 18.07.2009 11:07

Proponuję jechać w środku tygodnia wtorek - czwartek w tym roku tak jechałem tam i z powrotem nie było żadnych korków na trasie (tunele),jedynie w drodze powrotnej dość spora kolejka do zjazdu z autostrady w Zagrzebiu do płatności gotówką pusto przy automatach do kart.W Chorwacji wszędzie gdzie się da płacę kartą .A co do przelicznika moim zdaniem nie jest tragiczny. Autostrada Sestanovac Zagrzeb 171 kun obciążenie na karcie 96zł to prowizja nie jest jakaś szalona a jest to dość wygodne Na autostradach nawet tam gdzie płaci się gotówką przyjmują karty .
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 18.07.2009 13:12

Wystarczy popatrzeć na kamerki online w godzinach planowanego przelotu tam i z powrotem.
Kamerki na drogach w Słowenii i Chorwacji
http://www.hak.hr/map2/map2.aspx?l=21
http://www.ceste.si/default1.asp?l=2&n=67&p=content
Pozdrawiam
lechu2
Podróżnik
kamerki www.hak.hr-korki

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechu2 » 01.08.2009 20:16

Na wyjeżdzie(izlaz) Lucko (A1)mamy 3 kamerki :1-bramka Lucko(izlaz) to jasne jest ale obok jest druga kamerka (izlaz) -ciekawe w jakiej odległości od wyjazdu ona jest(potencjalna długość korka) i ta droga po lewej stronie -nie pamiętam by taka była -które to miejsce?A może wjazdy i wyjazdy są powalone?http://www.hak.hr/map2/map2.aspx?l=21
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.08.2009 15:23

Wracaliśmy w piątek, na nowych.samoobsługowych bramkach gdzie można płacić tylko kartą nie było nikogo. Podjechaliśmy,zapłaciliśmy i pojechaliśmy :lol: .Na starych bramkach,na których można płacić i kartą i gotówką była spoooora kolejka :roll:
Polecam bezobsługowe płacenie kartą :D
krzysi3k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysi3k » 02.08.2009 20:26

W sobotę koło południa na autstradzie koło Zagrzebia na kierunku powrotnym stałem około 50 min do pkt poboru opłat (1200 m) ale to co działo się w przeciwnym kierunku to koszmar. Korki kilkukilometrowe do wjazdu na autostradę w kierunku nad morze. Kilka godzin stania jak nic. I sporo samochdów w kolejce na granicy SLO-HR :roll:
Brodaty48
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brodaty48 » 02.08.2009 20:52

też tam byłem mniej więcej w tej samej porze ale pojechałem kierując się radami z tego forum paręset metrów wczesniej w prawo na pas do płacenia tylko kartami - zajęło nam to max. 5 min. Może miałem szczęście ale widziałem co się działo na dojeżdzie do bramek oznaczonych napisem "GOTOVINA" i w drugą stronę. Faktycznie, tylko współczuć.
Andrzej S.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej S. » 03.08.2009 13:14

Wczoraj wróciliśmy z Chorwacji (z Murteru). Opisze to co się działo w soboty (18 lipca i 1 sierpnia)
Na autostradach ruch normalny można jechać bez problemu. Przed tunelami korków nie ma. Jedyny korek - ALE B.DUZY - był na bramce zagrzebskiej na odcinku Karlovac-Zagrzeb.
Korek z Zagrzebia ok 1 km czas potrzebny ok.15 min.
Korek do Zagrzebia GIGANTYCZNY (i wtedy gdy wyjezdzalismy z miasta jak i do niego wjezdzalismy) około 5-7 km przed bramką samochody już stały czas stracony na dojazd ok 45 min.

POMOCNA UWAGA:

Na około 5 km przed Zagrzebiem jest rozwidlenie na autostradzie na bramkę "dla płacących gotówką" i "płacących kartą".
Okazało sie, ze korek do "placących kartą" był krótszy (ok 2 km) i warto tamtędy jechać.

OBSERWACJA:

Upał był wielki - 40 st C - i samochodom w korku padały CHŁODNICE - co krok stał jakiś samochód ogranicając jeszcze ruch (co gorsze byly to zwlaszcza polskie rejestracje) więc warto uwazać.
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 03.08.2009 17:21

Andrzej S. napisał(a):Wczoraj wróciliśmy z Chorwacji (z Murteru). Opisze to co się działo w soboty (18 lipca i 1 sierpnia)
Na autostradach ruch normalny można jechać bez problemu. Przed tunelami korków nie ma. Jedyny korek - ALE B.DUZY - był na bramce zagrzebskiej na odcinku Karlovac-Zagrzeb.
Korek z Zagrzebia ok 1 km czas potrzebny ok.15 min.
Korek do Zagrzebia GIGANTYCZNY (i wtedy gdy wyjezdzalismy z miasta jak i do niego wjezdzalismy) około 5-7 km przed bramką samochody już stały czas stracony na dojazd ok 45 min.

POMOCNA UWAGA:

Na około 5 km przed Zagrzebiem jest rozwidlenie na autostradzie na bramkę "dla płacących gotówką" i "płacących kartą".
Okazało sie, ze korek do "placących kartą" był krótszy (ok 2 km) i warto tamtędy jechać.

OBSERWACJA:

Upał był wielki - 40 st C - i samochodom w korku padały CHŁODNICE - co krok stał jakiś samochód ogranicając jeszcze ruch (co gorsze byly to zwlaszcza polskie rejestracje) więc warto uwazać.

Potwierdzam,
podobna sytuacja była w piątek około 14
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki w tym sezonie tunele,Zagreb węzęł? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone