Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki na autostradzie?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
00aneta00
Podróżnik
Korki na autostradzie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) 00aneta00 » 30.07.2007 14:16

Witam :)
Za tydzień wybieramy się do Chorwacji. Słyszeliśmy ostatnio o pożarach i związanych z tym korkach na głównej autostradzie w Chorwacji :? . Czy to jest prawda? i jeśli tak to kiedy i gdzie są one największe?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
agulek92
Autostopowicz
Korki

Nieprzeczytany postnapisał(a) agulek92 » 30.07.2007 14:57

Witam, własnie wróciłam z CRO ...i co do korków to niestety sa ogromne ....najwieksze jak zwykle w piatek i sobote mniejsze w niedzile ...wracajac widzilam korek w kierunku Zadaru ( Dalmacja ) zaczynajacy sie na granicy z austria .....ludzie satli juz od granicy w upale.......moze to zwiazane z pozarami a moze z duza liczba turystów ...ale rok temu jadac na dalmacje staklismy tez ale w mniejszych korkach przed tunelami ....
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 30.07.2007 15:02

tak wygląda jazda w weekend. Jedź przez zachodnie Węgry: Moson-var, Szombathely. Lendava, Zagreb. Ale dalej też możesz trafić na korki przed tunelami Mała Kapela i Sv. Rok.
Spróbuj wyjechać tak aby granicę z Cro przejechać z niedzieli na poniedziałek
00aneta00
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) 00aneta00 » 30.07.2007 15:13

Ryszard_K napisał(a):tak wygląda jazda w weekend. Jedź przez zachodnie Węgry: Moson-var, Szombathely. Lendava, Zagreb. Ale dalej też możesz trafić na korki przed tunelami Mała Kapela i Sv. Rok.

Właśnie tak zawsze jeździmy(od 9 lat chyba :) )
Chodziło mi głównie właśnie o tunele :)
Dziękuję za info :)
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 30.07.2007 18:11

ja tunele "przerabiam" w nocy z niedz/pon w godz 4.oo - 5.oo i przeważnie na drodze jestem sam
Brooklyn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brooklyn » 31.07.2007 10:14

W Chorwacji byłem 2 tygodnie od 18.07 i poruszałem się po autostradach bardzo często. Korek napotkałem tylko w piątek ok godz. 11 przed tunelem Sv. Rok. W przeciwną stronę jechałem w środę i nie było żadnego korka w tym tunelu. Poza tym nie widziałem żadnego korka.W niedzielę i sobotę także jeździłem po autostradzie, w okolicach Zadar-Split, korka nie było w żadnym kierunku. Nie wiem jak przy granicy ze Słowenią. Po prostu zaplanowaliśmy podróż tak, że do Chorwacji wjechaliśmy we wtorek a wyjeżdzaliśmy w czwartek rano.
00aneta00
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) 00aneta00 » 31.07.2007 13:38

Dziękuję Wszystkim za informacje. :) Pomogły mi :)
Flack
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flack » 31.07.2007 23:20

A ja sie znowu podlacze :D

Zamierzam wyjechac z okolic Zadaru w sobote . Wiem ze to najgorszy dzien na wyjazd ale musze wrocic do niedzieli wieczorem a szkoda wyjezdzac zawczesnie . Jadac do Cro przrzylem juz korki na autostradzie i wiem jakie to meczace ( mam samochod bez klimy ) . Dlatego razem z dziewczyna uznalismy ze wyjedziemy bardzo wczesnie kolo 4, 5 rano zeby jak najszybciej przeskoczyc Chorwacje . Poznej i tak chcemy ziwedzic na szybko wieden i zanocowac w Czechach w Mikulov . Jak oceniacie nasz plan i jego szanse powodzenia ??

Flack
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 31.07.2007 23:32

A gdzie chcesz na szybko w Wiedniu zaparkować ???

Wiedeń na szybko??? Czy nie lepiej w Internecie???
Cosmo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 01.08.2007 10:10

Granicę w Letenye przekraczałem w Piątek 13 lipca ok. godz. 18-tej. Naszym celem była Seget Vranjica koło Trogiru. Ruch na autostradzie w normie, żadnych korków (tunele) na miejsce dojechaliśmy o 24-tej. Wracając do Polski w Poniedziałek 23 lipca w godzinach rannych ruch zerowy natomiast w drugą stronę długie korki. Bardzo mnie to zdziwiło ale myślę, że było to spowodowane początkiem najazdu włochów :D
nilo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nilo » 01.08.2007 10:54

Z tymi korkami to wszystko zalezy kiedy wjedziesz do chorwacji (w ktory dzien i o ktorej godzinie i w jakim kierunku), ja jechalem do Trogiru i wyjechalem z KR 13.07.07 o 18.00, jechalem przez Slowacje i Wegry, granice z CRO przegroczylem o 5.00 rano, wiec jest to pora gdzie nalezy sie liczyc z korkami, ale nie bylo az tak tragicznie, i dalo sie jechac normalnie, poza 3 krotkimi korkami. W okolicach maslenicy byl spory korek (okolo 10 chyba) ale wkierunku przeciwnym, wspolczulem kierowcom). natomiast jak wracalem 27.07- wjazd na autostrade o 18:40 od Trogiru, to nie bylo zadnego korku, sprawnie szybko, granice z wegrami przekroczylem o 23:40, a pozniej autostrada M7 do budapesztu, troszke wolniej zgodnie z GPS przez Budapeszt (po raz pierwszy i bez bladzenia sie udalo) a potem na Banska bystrzyce, Trestene i na Krakow, granice Krakowa przekroczylem o 8.10, na pewnych odcinkach wegier nikt ni ejechal przede mna, a ni za mna, droga pusta, mozna bylo jechac w miare szybko, 130-150, wiecej nie jechalem, bo obciazenie i nisko mialem zawieszenie. pobyt w Chorwacji byl bajkowy. gdyby ktos chcial cos na temat trasy, sluze informacja.
gg 1463902
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 01.08.2007 15:37

00aneta00 napisał(a):Witam :)
Za tydzień wybieramy się do Chorwacji. Słyszeliśmy ostatnio o pożarach i związanych z tym korkach na głównej autostradzie w Chorwacji :? . Czy to jest prawda? i jeśli tak to kiedy i gdzie są one największe?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam

Proponuję słuchać chorwackiego radia - najlepiej 2 program (HR2)
Nadają około 30 minut po pełnej serwis drogowy po ang i niemiecku.
Słychać ich już od Mariboru. Kto ma CB dowie się od jadących w drugą stronę jaka sytuacja.
W razie korków można próbowac objazdów:

Korek w Słoweni - z Mariboru A1 na Ljubljane, zjazd na Slov. Bistrica Jug, potem na Rogatac i wyjeżdżamy w Krapinie.

Korek pod Zadarem na bramkach Lucko - objazd przez Jastrebarsko.

Korek przed Mala Kapela w stronę morza dłuższy niż 6km- zjazd na Ogulin i górą przez przełęcz.

Korek przed Sv Rok od strony morza dłuższy niż 6km - objazd starą drogą przez Obrovac.

W ww miejscach przejechanie w korku 5km zajmuje mniejwięcej 1 godz.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 03.08.2007 16:13

Po raz pierwszy zmuszony jestem jechać do HR (ok. Sibenika) w "zakorkowanym" okresie (czyt. weekend) i zastanawiam się, czy mogę trafić na korki w newralgicznych miejscach tj. Lucko i tunele na A1, jadąc w nocy z soboty na niedzielę. Z info na HAK i doświadczeń forumowiczów wynika, że jest to najspokojniejszy moment do przejazdu tej trasy. Czy mam rację ?
00aneta00
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) 00aneta00 » 03.08.2007 19:40

krystek napisał(a):Po raz pierwszy zmuszony jestem jechać do HR (ok. Sibenika)

Zapytam z ciekawości: gdzie dokładnie? :D :D

P.S. Dziękuję Wszystkim za informacje i wskazówki dot. korków:) to rozwiązało mój problem :)
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 03.08.2007 20:03

00aneta00 napisał(a):Zapytam z ciekawości: gdzie dokładnie?

Chyba będzie to camp Zablace ...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone