napisał(a) jackuc » 20.10.2013 18:28
Marsallah
przeczytałem do końca, będę drukował i jak Bóg da i Partia pozwoli wykorzystam ile się da z Waszej relacji w czerwcu 2014 …
Co do dojazdu zrobię chyba tak jak Ty tzn. „tam” pojadę naokoło a spowrotem promem do Splitu z Vela Luki.
Mam tylko zagwozdkę czy „tam” jest sens płynąć dwoma promami czy np. objechać Peljesac przez Ston do Orebica ? Czyli jakby pierwszy prom objechać samochodem … ?
Przecież zanim się na ten prom poczeka, załaduję itp to ja już zrobię większą część tego kawałka 113 km - 1.45 h wg google (zresztą google pokazuje dłuższy czas promem z Ploce do Trpanj)
Tak wogóle kosztowo to cena ze Splitu za prom nie wychodzi jakoś dramatycznie drożej niż za dwa promy no bo tak (patrzę dzisiaj na stronkę Jadrolinii, nas jest dwie osoby + samochód):
Opcja 1. Split – Vela Luka – 2 x 50 + 442 = 542 kuny
Opcja 2. Ploce – Trpanj – 2 x 27 + 115 = 169 kun + Orebić – Korcula – 2 x 16 + 63 = 95 = Total 169 + 95 = 264 kuny
Czyli taniej o 278 kun (x0,6 = 166 PLN) ale należy doliczyć paliwo, koszty autostrady itp. No nie wiem może się mylę, ale powiedzcie jak to widzicie ? Jakie są Wasze doświadczenia ?
Pozdrawiam