Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Komplet Żarówek - to brzmi dumnie ........

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 13.06.2012 15:28

Koszulki muszą być w kabinie, ale co do gaśnicy nie ma takich wymogów - może być w bagażniku. Obowiązują polskie przepisy dla aut zarejestrowanych w Polsce.
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 13.06.2012 15:50

Ja inaczej to rozumuje.Macie z FAQ przepisy :
Słowacja :
- kpl apteczka wyposażona w zestaw środków opatrunkowych i dezynfekcyjnych
oraz służących do reanimacji, a także agrafki, nożyczki, rękawice gumowe;
- Zapasowe bezpieczniki i żarówki, klucz do kół, koło zapasowe, linkę holowniczą, podnośnik;
- Wymagana w kabinie kierowcy kamizelka odblaskowa dla kierowcy, pasażera-ów
opuszczających pojazd na terenie niezabudowanym, drodze szybkiego ruchu,
autostradzie. Brak kamizelki karany jest od 50 euro w zwyższ.

Pisze wyraźnie,że po opuszczeniu pojazdu tylko jest wymagana .

Węgry :
- Trójkąt ostrzegawczy;
- Apteczka;
- Linka holownicza;
- Obowiązkowa kamizelka odblaskowa - którą należy używać po opuszczeniu samochodu w terenie niezabudowanym w nocy i przy złej widoczności.

Tutaj nie pisze czy dla wszystkich w aucie jest obowiązkowa ,tylko przy opuszczaniu pojazdu jest obowiązkowa

Chorwacja:

- Apteczka;
- Trójkąt ostrzegawczy, lub dwa jeśli masz przyczepę;
- Kamizelki odblaskowe dla kierowcy i pasażerów w wypadku wyjścia ich z pojazdu na terenie niezabudowanym, drodze szybkiego ruchu lub autostradzie.

Tutaj napisane wyraźnie ,że obowiązkowe w wypadku wyjścia z pojazdu

To jak to jest w rzeczywistości,bo bez sensu dokupować w moim przypadku aż 5 kamizelek ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.06.2012 15:50

Ja także.. :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.06.2012 16:07

sanchopan napisał(a): Obowiązują polskie przepisy dla aut zarejestrowanych w Polsce.

Na ten temat było już mnóstwo postów na forum. Chcesz się kłócić z policjantem na Słowacji i konwencję mu cytować, tracąc całą noc na dochodzenie swojej racji - twoja sprawa. Inni wolą wydać 12 zł i 3 kamizelki dokupić.

_Rafi_

To prawda, w każdym kraju ten przepis jest trochę inny, ale ja brałem pod uwagę te najbardziej rygorystyczne, bo przecież nie będe na każdej granicy przemeblowania w aucie robił.

Zgadza się, że kamizelki sa potrzebne tylko przy opuszczaniu auta. Ale tak samo gaśnica jest potrzebna tylko w przypadku pożaru - a wozić trzeba stale. A co, jeśli wszyscy pasażerowie będą zmuszeni do wyjścia na autostradzie (pożar auta czy inne tego typu)? Policja słowacka to przewidziała i dlatego wymagają w kabinie tylu kamizelek, ile jest osób na pokładzie. Sprawdzają to - kumpel mial w ubiegłym roku taką kontrolę.

Ja sobie kupiłem 4 kamizelki (za zawrotną kwotę 12 zł - w Auchan) i wożę to pod siedzeniami już 2 lata. Spokój. Przecież nie przeszkadzają.
Ostatnio edytowano 13.06.2012 16:19 przez Raul73, łącznie edytowano 2 razy
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 13.06.2012 16:13

Żarówki i kamizelki wożę dla własnego bezpieczeństwa i innych, nie pod kątem kontroli :)
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 13.06.2012 16:29

Raul, chłopie - przecież napisałem, że kamizelki najlepiej MIEĆ. Czytać umiesz? :roll: :twisted:
Co do wymogu ile ich ma być, to mają być dla wszystkich w pojeździe, bo jak auto nawali, będzie wypadek czy cokolwiek, to przecież WSZYSCY muszą wyjść z samochodu. Prawda? :lol:
Wracając do przepisów - TAK, zwracam Policjantowi uwagę, a najdłuższym postojem w tym temacie być 3-minuty na granicy z Czechami w czasach, gdy jeszcze nie byliśmy w Schengen - akurat wałkował temat apteczki. Nie miałem wtedy, bo w Polsce nie musiałem mieć.
Co do bezpieczników, to też nikt nigdy nie sprawdzał na Słowacji, nawet przy okazji jakiegoś mandatu za prędkość. Wy wiecie o czym mówicie, piszecie? Bo najwyraźniej nie.
Tak na logikę - pali się bezpiecznik. Masz zapasowy. Wkładasz. I co? I za przeproszeniem... "gie...". 8O Bo skoro się spalił, to jest jakaś przyczyna, wymiana nic nie da - spali się następny. Wybiło komuś kiedyś bezpieczniki w domu? Nie? To... trudno. Kiedyś wybije. Spróbujcie je włączyć lub wymienić bez usuwania przyczyny. :lol: :lol:
A drugi trójkąt wozicie?
2 lub 3 komplety okularów zapasowych jeśli ktoś ma lecznicze?
Co do Słowacji, to sama Policja przyznaje, że przepisy są durne - dot. m.in. bezpieczników i kompletu żarówek - i rzadko kto je egzekwuje.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 13.06.2012 16:44

sanchopan napisał(a):Raul, chłopie - przecież napisałem, że kamizelki najlepiej MIEĆ. Czytać umiesz? :roll: :twisted:
Co do wymogu ile ich ma być, to mają być dla wszystkich w pojeździe, bo jak auto nawali, będzie wypadek czy cokolwiek, to przecież WSZYSCY muszą wyjść z samochodu. Prawda? :lol:
Wracając do przepisów - TAK, zwracam Policjantowi uwagę, a najdłuższym postojem w tym temacie być 3-minuty na granicy z Czechami w czasach, gdy jeszcze nie byliśmy w Schengen - akurat wałkował temat apteczki. Nie miałem wtedy, bo w Polsce nie musiałem mieć.
Co do bezpieczników, to też nikt nigdy nie sprawdzał na Słowacji, nawet przy okazji jakiegoś mandatu za prędkość. Wy wiecie o czym mówicie, piszecie? Bo najwyraźniej nie.
Tak na logikę - pali się bezpiecznik. Masz zapasowy. Wkładasz. I co? I za przeproszeniem... "gie...". 8O Bo skoro się spalił, to jest jakaś przyczyna, wymiana nic nie da - spali się następny. Wybiło komuś kiedyś bezpieczniki w domu? Nie? To... trudno. Kiedyś wybije. Spróbujcie je włączyć lub wymienić bez usuwania przyczyny. :lol: :lol:
A drugi trójkąt wozicie?
2 lub 3 komplety okularów zapasowych jeśli ktoś ma lecznicze?
Co do Słowacji, to sama Policja przyznaje, że przepisy są durne - dot. m.in. bezpieczników i kompletu żarówek - i rzadko kto je egzekwuje.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją logiką :) zarówno w domu jak i w samochodzie wywalało mi bezpieczniki. W samochodzie włożenie nowego pomogło, jak sobie przypominam 2 razy (wszystkich przypadków 2). Natomiast w domu, wielokrotnie i czasem też nie było przyczyny, jakkolwiek w większości była :) Stosuję zasadę podwójnego zabezpieczenia zarówno okularów przeciwsłonecznych jak i leczniczych. Co do żarówek......... nikt mnie nie przekona, że brak żarówki (jakiejkolwiek) z oświetlenia zewnętrznego auta nie ma wpływu na bezpieczeństwo jazdy moje i innych. I tu uważam kłania się odpowiedzialność za siebie i innych.
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 13.06.2012 16:52

Bo jak się pali bezpiecznik w domu, niekiedy też w aucie, to pali się przyczyna - niekiedy. I wtedy jak bezpiecznik wymienisz, to pomoże, ale auto jest w jakimś tam sensie niesprawne.
Co do żarówek, napisałem, że mijania wożę.
Ale komplet żarówek to co innego - brak p.mgielnego czy pojedynczego któregoś innego dla innych nie jest bezpośrednim zagrożeniem. Już większym jest dziwny zwyczaj w niektórych państwach, jeżdżenia po zmroku na postojowych.
Więc każdy może sobie wozić drugie pół auta na wszelki wypadek, bo "może się przyda". Ale NIE jest to obowiązkiem.
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 13.06.2012 17:21

Raul73 napisał(a):...A co, jeśli wszyscy pasażerowie będą zmuszeni do wyjścia na autostradzie (pożar auta czy inne tego typu)? ...

Kierowcy autokarów to pewnie muszą z 50 szt. kamizelek wozić :lol: :D :wink:
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 13.06.2012 17:27

Kierowca autokaru ma trochę inne obowiązki. Choć faktycznie ciekawe...
Czyli co - dla kierowcy osobówki wystarczy kamizelka? Ja kupiłem dla wszystkich, bo nikt nie umiał sprecyzować i podać podstawy prawnej.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.06.2012 17:29

_Rafi_ napisał(a):
Tutaj napisane wyraźnie ,że obowiązkowe w wypadku wyjścia z pojazdu

To jak to jest w rzeczywistości,bo bez sensu dokupować w moim przypadku aż 5 kamizelek ?

Rafi, jest jedno ale. Jeśli samochód ulegnie awarii np na autostradzie, to wszyscy mają obowiązek opuszczenia takiego pojazdu i pasa drogowego. W takiej sytuacji, niestety wersja ilość osób = ilość kamizelek będzie jedyną poprawną opcją. Mając powyższe na uwadze warto zwrócić uwagę na ceny kamizelek i zadać sobie pytanie czy warto się zastanawiać za 35zł dla wszystkich pasażerów :wink:
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 13.06.2012 17:32

Czyli te pięćdziesiąt kilka w autokarze wydaje się być całkiem wskazane no i oczywiście jak najbardziej zgodne z prawem :wink: :roll:
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 13.06.2012 17:33

Czyli wychodzi, że dla wszystkich. :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.06.2012 17:34

8O :roll: o durne 7 zeta robicie problem; obciach...
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 13.06.2012 17:37

FUX napisał(a):8O :roll: o durne 7 zeta robicie problem; obciach...

Myślę, że to inny tok rozumowania. Bo ten Twój jest nad wyraz błędny i raczej nie na miejscu.
Bo zawsze komuś, kto narzeka, że auto pali mu 20 l/100 km można powiedzieć, że "o głupią benzynę, parę litrów lub więcej <<robi obciach>>". :lol:
Choć obciach faktycznie jest - tyle że z czego innego. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Komplet Żarówek - to brzmi dumnie ........ - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone