napisał(a) MKB » 12.01.2011 13:31
http://www.motocaina.pl/Kto_za_kierowni ... 057,1.html
cyt:
"Jak to jest z tymi mężczyznami i kobietami za kierownicą? Kto w końcu jest lepszy? Mężczyźni nie mają wątpliwości, że oni. Kobiety natomiast uważają, że to nieprawda. Odwieczny temat sprzeczek między płciami stał się przyczyną badań nad tym zjawiskiem.
Najnowsze badania Instytutu Zaawansowanych Kierowców (The Institute of Advanced Motorists) z Wielkiej Brytanii na temat różnic płci dowiodły, że mężczyźni i kobiety nie różnią się między sobą, jeśli chodzi o zachowanie za kierownicą. Są w podobnym stopniu ostrożni i uważni. Z badań wynika, że kobiety tak samo jak mężczyźni przyznają się do przekraczania prędkości, czy parkowania w nieodpowiednich miejscach. Różnica polega głównie na pewności siebie - tej u mężczyzn jest więcej. Prawie dwa razy więcej panów niż pań czuje się za kierownicą pewnie"
i dalej już ode mnie:
...a z pewnością siebie jest tak jak ze wszystkimi innymi cechami - trzeba umieć znaleźć złoty środek.
zbyt mało pewności siebie: kobieta wioząca w sobotni wieczór /niedzielny poranek skacowanego i szafującego krytyką mężusia. wpadka murowana.
zbyt wiele pewności siebie: odziany w dresy koleżka w stuningowanym seicento w oczekiwaniu na zmianę świateł. wpadka murowana.
złoty środek: świadomy swych i swojego samochodu możliwosci kierowca mający na uwadze bezpieczeństwo swoje, swoich pasazerów i innych uczestników ruchu.
aha - a na wakacje jeździmy z mężem na zmianę - ja raczej w dzień ze względu na wadę wzroku choć i nockę i wschód słoneczka (Austria i Czechy) mam zaliczone w tym roku.