g00ral napisał(a):skłaniam się ku Jelsie, ewentualnie zatunelowej południowej częsci wyspy - Ivan Dolac, Sveta Nedilja. Najprawdopodobniej pojedziemy w ciemno (tak jak zawsze:))w połowie lipca w 6 osób.
Polecam Jelsę
.png)
g00ral napisał(a):skłaniam się ku Jelsie, ewentualnie zatunelowej południowej częsci wyspy - Ivan Dolac, Sveta Nedilja. Najprawdopodobniej pojedziemy w ciemno (tak jak zawsze:))w połowie lipca w 6 osób.
.png)
Tytusdj napisał(a):
Pamiętaj także że prom ze Splitu dopływa do przystani przy drodze 116 co sprawia, że do połowy wyspy dojedziesz łatwiej z tegoportu a nie Sucuraja (bo połowa drogi od Stari Gradu jest odnowiona a z Sucuraja jest stara wąska i bardzo kręta)
.png)
Shaddai napisał(a):g00ral napisał(a):skłaniam się ku Jelsie, ewentualnie zatunelowej południowej częsci wyspy - Ivan Dolac, Sveta Nedilja.
.png)
Tytusdj napisał(a):kaeres napisał(a):Sądzę, że oba te miasteczka gniotą ten komercyjny Hvar, który jest największą wydmuszką w Chorwacji.
Jelsa ma swój urok późnym wieczorem. Światła portu połączone z chorwacką muzyką mają ten jedyny klimat.
Do Hvaru warto pojechać by przejechać się starą drogą, samo miasto to inna inszość, ale moja gospodyni dała mi parę tipów i w sumie wyszedł z tej wizyty bardzo udany pobyt.
.png)
.png)
.png)
Basik_63 napisał(a):Tytusdj napisał(a):
Pamiętaj także że prom ze Splitu dopływa do przystani przy drodze 116 co sprawia, że do połowy wyspy dojedziesz łatwiej z tegoportu a nie Sucuraja (bo połowa drogi od Stari Gradu jest odnowiona a z Sucuraja jest stara wąska i bardzo kręta)
Dawno chyba nie było Cię na Hvarze, więc pewnie nie wiesz, że spora część drogi z Sucuraja jest po przebudowie, a do Jelsy prowadzi całkiem nowy odcinek z pominięciem słynnych "wstążeczek-harmonijek"
.png)
.png)
marcin10 napisał(a):Witam Wszystkich
W tym roku pierwszy raz wybieramy się na Hvar. Mam takie dyskusyjne pytanie związanie z przeprawą promową
...
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
.png)
.png)
Tytusdj napisał(a):Wracałem dzisiaj rano i byłem potem w Splicie. W Drveniku o 8:45 czekało z 80-100 pojazdów, co najmniej na 3 promy czekania, pływał tylko jeden prom zgodnie z harmonogramem. Tak więc kicha jak cholera.
Magistrala kręta, ruchliwa, wolna i dalej twierdzę, że są zdecydowanie bardziej urokliwe trasy w Europie od tej.
m@rek napisał(a):cześć, będę się streszczał![]()
3x na Hvarze - ID, 2x Drvenik, w tym roku Split
jak do tej pory zawsze jechałem nocą i uwierz mi po 12/14 godz jazdy wybieram opcję Split![]()
chcesz płynąć Drvenik - Sucuraj i podziwiać widoki ... zostaw sobie to na powrót jak będziesz wypoczęty
pozdrawiam

.png)
marcin10 napisał(a):Dokładnie o taką informację mi chodziło. Potwierdzacie moje wątpliwości i dlatego będę się trzymał pierwotnego pomysłu, czyli Split-Stari Grad.
Wielkie dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
kaeres napisał(a):Podróż promem Spit-Stari Grad ponad 2x dłuższa i chyba też 2x droższa.
.png)
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne