napisał(a) magg5 » 07.04.2014 14:05
Drodzy Klubowicze, zwracam się z prośbą o radę!

W tym roku planuję jechać 9 raz do Chorwacji. Byłam 3 razy w Puli, 3 razy w Omisiu i 2 razy w Pakostane, przy okazji zwiedzając wszystkie ciekawe zakątki i miejscowości. W tym roku chciałabym pierwszy raz pojechać na półwysep Pelješac. I tu prośba o radę - którą miejscowość wybrać? Zawsze jeździłam we wrześniu, a w tym roku prawdopodobnie urlop przypadnie na 2 pierwsze tygodnie sierpnia.
Najbardziej zależy mi na tym, żeby w pobliżu miejscowości były "dzikie plaże", najlepiej skaliste, gdzie można coś ciekawego zobaczyć na dnie morza. Oczywiście dopuszczam możliwość dojazdu autem na bardziej odludne plaże, ale nie chciałabym codziennie jeździć przez cały półwysep, np. z Orebica do Loviste. Lubię miejscowości, w których nie ma tłumów, ale też chciałabym, aby były w niej chociaż ze 3 konoby, żeby było co zjeść i gdzie przejść się wieczorem, oraz coś kupić dla bliskich.
Proszę o pomoc, bo przeczytałam chyba za dużo i mam totalny bałagan w głowie. Naczytałam się, że:
- w Orebicu w sezonie są tłumy ludzi i smoła na plażach
- w Żuljanie ścieki spływają do morza
- w Viganj strasznie wieje i plaże okupują windsurferzy
- w Trsteniku mętna woda, nie ma co zjeść i gdzie pospacerować i niby to jest dziura straszna
- w Trpanj zimniejsza woda i szybko słońce zachodzi za góry
Wiadomo, że każda miejscowość ma swoje plusy i minusy, ale może jakaś dobra dusza coś poleci?