Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Katastrofa Airbusa A320 w Alpach

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.03.2015 19:41

Dla mnie jest niepojętym, dlaczego piloci nie mają okresowych badań psychiatrycznych i psychologicznych :?
Teraz pewnie będą mieli, ale jak zwykle trzeba było tragedii....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2015 20:27

Dramat katastrofy niemieckiego samolotu kryje jeszcze gorszy dramat przedwczesnego oceniania zachowania się drugiego pilota.
Bez rejestratora parametrów lotu nie mamy żadnej wiedzy czy w czasie gdy pozostający w kokpicie pilot włączył automat lądowania czy zadał systemowi zniżanie nie był do tego wezwany przez instrumenty pokładowe.
"Miarowy oddech" słyszalny do końca czasu lotu nie jest żadnym dowodem na "świadome" doprowadzenie do katastrofy.
Pilot po wykonaniu zakładanego komunikatu o obniżeniu lotu mógł przecież doznać rozległego zawału serca czy udaru mózgu, który nie jest przecież tożsamy z zatrzymaniem wydolności krążeniowo oddechowej.
Smutna jest cała ta sytuacja i dramatyczna w swej istocie ale wyprowadzanie opublikowanych dziś wniosków bez wiedzy o parametrach lotu może się okazać kwintesencją dramatu tej katastrofy.
Dramatu, który na ten moment odbiera prawo do obrony tego pilota.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 26.03.2015 21:58

JackDaniels;) napisał(a):"Miarowy oddech" słyszalny do końca czasu lotu nie jest żadnym dowodem na "świadome" doprowadzenie do katastrofy.

Może i nie ( nie znam się na tym) ale przed chwilą oglądałem w TV film i jeden z dziennikarzy brytyjskich udowadniał, że wszystko wskazuje na to, iż było to działanie celowe.

Pokazywał na bliźniaczym samolocie, że jest możliwość wejścia do kabiny pilota z zewnątrz pod warunkiem, że zna się kod , po wciśnięciu odpowiedniego kodu drzwi otwierają się tylko na 5 sekund. Jest jedno ale... z kabiny pilota można i to wejście zablokować i nie da się otworzyć drzwi z zewnątrz przy użyciu kodu. W takim wypadku należy przesunąć przełącznik w inny poziom aby drzwi zablokować , ale nie może to być przypadkowe bo trzeba go najpierw wyciągnąć do góry a potem dać do tyłu. To tak jak w niektórych samochodach włącza się tylny bieg, (lekko pociąga do góry ). Normalnie przesuwa się ten przełącznik do przodu i drzwi są zablokowane ( można wtedy wejść do kabiny z zewnątrz przy użyciu kodu).
Pokazywano też inne dowody , że pilot zrobił to jednak celowo.
Ostatnio edytowano 26.03.2015 22:02 przez krakuscity, łącznie edytowano 1 raz
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 26.03.2015 22:02

anakin napisał(a):Dla mnie jest niepojętym, dlaczego piloci nie mają okresowych badań psychiatrycznych i psychologicznych :?
Teraz pewnie będą mieli, ale jak zwykle trzeba było tragedii....

mają
co roku i po każdej akcji niebezpiecznej
bez tego nie ma przedłużenia licencji, czy w ogóle dopuszczenia do lotów
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 26.03.2015 22:11

JackDaniels. Masz dużo racji. Z drugiej strony, IMHO, zablokowano drzwi od wewnątrz, automatyczne lądowanie się nie włączy bo do tego wymagany jest skomplikowany system ILS, którego nie posiadają całkiem duże lotniska, prędkość schodzenia była ciut za wysoka jak na "normalne" lądowanie.
Ale faktycznie, może lepiej jeszcze poczekać z opiniami? Choć z drugiej strony, śledczy wypowiadają się autorytatywnie i jednoznacznie ogłaszają wyrok, jeśli pismaki czegoś minimalnie nie przekręcają.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2015 22:51

Pismaki wyrażają się jasno, bo sprawa jest niestety jasna :?

Pilot był psychopatą, cierpiał na depresję i jedyne co przeraża, to skala bur.elu w Germanwings,
że pozwolili mu latać z depresją i że zostawili go samego w kabinie pilotów :roll:

Tzw. cichy wariat :? Grzeczny, miły, spokojny, zero dziewczyny, mieszkał z rodzicami,
a w środku się w nim gotowało 8)

Polecam artykuł:
http://www.faz.net/aktuell/gesellschaft ... 07325.html

Po co wystartował Mirage, kiedy otrzymano informację, że samolot zniża lot :?: :roll: Żeby mu pomóc :?:
Nie, żeby Airbusa zestrzelić, gdyby zbliżył się do jakiegoś miasta czy np. elektrowni atomowej.
Przecież na 100% pierwszy pilot dzwonił na ziemię, że drugi pilot się zabarykadował i ześwirował, że może lecieć w celu rozp... jakiegoś ważnego celu
walp
Weteran
Re: Zaginiony Boeing malezyjskich linii lotniczych

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.03.2015 00:00

Wszystko wskazuje na to, że mamy tutaj do czynienia z celowym działaniem pilota ...

weldon napisał(a):
Vjetar napisał(a): - ile z nich było jako "techniczna" a ile jako "czynnik ludzki".

Wierzyć się nie chce, że jeszcze dziś istnieje jakiś "czynnik ludzki".

No chyba, że pod postacią błędu w algorytmie kontrolującym działania człowieka w czasie lotu i to na jakichś amatorskich maszynach, a nie na samolotach rejsowych dużych linii lotniczych.

Tym którzy interesują się lotnictwem oraz tematyką z pogranicza psychologii i socjologii, mogę polecić książkę Davida Beaty'ego pt. "Pilot. Naga prawda. Czynnik ludzki w katastrofach lotniczych".

Jeśli wierzyć Autorowi, to za trzy czwarte wszystkich wypadków lotniczych odpowiada czynnik ludzki, a jego udział pozostaje niezmienny, mimo ogólnego postępu technologicznego.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.03.2015 09:31

Posadzili za sterami psychicznego 8O

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... omosc.html?

Pewnie wcześniej człowieka, który oponował, zwolnili ze względu na "propagowanie dyskryminacji pilotów niepełnosprawnych umysłowo", co zarekomendowało jakieś Towarzystwo Opieki nad Wszystkim co Popadnie :/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.03.2015 10:14

A jednak wszystko na to wskazuje że gość miał nieźle nawalone pod czachą, W jego dokumentach personalnych śledczy znaleźli oznaczenie "SIC" wskazujące na konieczność "szczególnych, regularnych badań psychiatrycznych". Symbol "SIC" :cry: ło matko kogo Niemcy zatrudniają w tym swoim Luftwaffe :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.03.2015 10:18

Czytałem o tym, że trzeba uważać na ludzi którzy są mili i bardzo spokojni bo mają często problemy psychiczne (ja tam jestem czasami (nie)miły a jak mnie coś wk.... to się awanturuję, czyli jestem zdrowy na umyśle) :oczko_usmiech: Następnym razem wsiadając do samolotu trzeba poprosić o podejście pilota i dać mu w mordę. Jak będzie się awanturował znaczy że normalny. Jeśli przyjmie z pokorą należy wysiąść. :wink:
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 27.03.2015 10:26

Portal Flightradar24 (zajmuje się monitorowaniem ruchu lotniczego) podaje, że autopilot airbusa został ustawiony ręcznie, aby maszyna zeszła z wysokości przelotowej na ok. 30 m. Wynika to z danych pozyskanych z transpondera samolotu linii Germanwings.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.03.2015 14:17

Znajomy właśnie wrócił z Oslo Lufthansą i powiedział, że pierwszy raz w życiu, a lata sporo spotkał się z tym, że podczas wchodzenia pasażerów drzwi do kokpitu były otwarte i pierwszy raz usłyszał, że oprócz kapitana przywitał się też drugi pilot, wiec jakieś wytyczne z centrali juz są.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.03.2015 14:32

Słyszałem, jak pilot witał pasażerów i mówił, że ma rodzinę i chce do nich wrócić.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.03.2015 15:08

Muszę się małżonki spytać, czy miała normalnego pilota, ale skoro nawet nie wspomniała jak jej się leciało, to chyba przespała cały lot i nawet jej do głowy nie przyszło pytać go o aktualne badania lekarskie :D

Z drugiej strony - będzie wracać - to może lepiej nie straszyć? :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 29.03.2015 17:44

JackDaniels;) napisał(a):Czytałem o tym, że trzeba uważać na ludzi którzy są mili i bardzo spokojni bo mają często problemy psychiczne (ja tam jestem czasami (nie)miły a jak mnie coś wk.... to się awanturuję, czyli jestem zdrowy na umyśle) :oczko_usmiech: Następnym razem wsiadając do samolotu trzeba poprosić o podejście pilota i dać mu w mordę. Jak będzie się awanturował znaczy że normalny. Jeśli przyjmie z pokorą należy wysiąść. :wink:

... że tak powiem(napiszę) - dobrze gadasz (piszesz). :wink: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Katastrofa Airbusa A320 w Alpach - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone