Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Już wiem jak w ING :)

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Madzik68
Croentuzjasta
Już wiem jak w ING :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 15.03.2011 20:26

Może się komuś przyda.... Zrobiłam przelew z ING koszty to 10,06 euro za wysłanie + 7 euro banki pośredniczące, przelew walutowy, są dwa do wyboru ale europejski nie obejmuje Chorwacji, w środę dałam dyspozycję, zaznaczyłam że ja pokrywam koszty, w piatek poszedł do realizacji, dziś zeszła opłata za bank chorwacki i moja właścicielka apartamentu dostała kaskę bo mi potwierdziała mailowo, aha.. opłata schodzi tylko z konta walutowego, a nie ze złotówkowego jak mnie poinformowano w ING, z tym że ja mam tam tylko konto oszczędnościowe OKO, mam konto w PKO BP i tam taki przelew to koszt ponad 200 Pln więc opłaca się na chwilkę założyć konto walutowe w ING i mam nadzieję że to juz koniec opłat, jeżeli coś jeszcze dojdzie do lipca to dam znać :D
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 15.03.2011 20:38

Przelew z Millenium to koszt 20 złotych przy kosztach dzielonych , można nadpłacić gospodarzowi w Cro jakieś 5E żeby nie był w plecy.
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 15.03.2011 20:45

ING musi brać tyle kasy żeby Kondrada opłacać. W mBanku przelew 50 euro koszty całościowe 25 pln.
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 15.03.2011 21:53

Pik71 napisał(a):ING musi brać tyle kasy żeby Kondrada opłacać. W mBanku przelew 50 euro koszty całościowe 25 pln.

Po pierwsze szanuję Marka K., a po drugie Twój bank musi również kogoś opłacać ... :wink:
Za przelew w ING 280 Euro zapłaciłem w tym roku 45 PLN. Zwykły ROR, żadne konto walutowe. W ubiegłym również opłata była zbliżona.
Nie wiem w jaki sposób mBank nalicza opłatę, ale mam nadzieję, że nie od kwoty przelewu, bo wtedy to już będzie ... "kicha" :?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 15.03.2011 23:08

Pik71 napisał(a):ING musi brać tyle kasy żeby Kondrada opłacać. W mBanku przelew 50 euro koszty całościowe 25 pln.

Nie chcę Cię martwić, ale w zeszłym roku wpłacałam euro w mBanku i owszem pobrali opłatę 25 zł, ale po około dwóch miesiącach pobrali kolejną, za przewalutowanie...także tak wesoło nie jest. Zdaje się, że tą drugą opłatę można przerzucić na odbiorcę przelewu (w tym wypadku Chorwata) ale mnie się to wydawało nie uczciwe.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 16.03.2011 07:21

W zeszłym roku w Kredyt Banku przesłanie 100 ojro kosztowało 10 ojro
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 16.03.2011 08:28

Dromader napisał(a):

Po pierwsze szanuję Marka K., a po drugie Twój bank musi również kogoś opłacać ... :wink:
Za przelew w ING 280 Euro zapłaciłem w tym roku 45 PLN. Zwykły ROR, żadne konto walutowe. W ubiegłym również opłata była zbliżona.
Nie wiem w jaki sposób mBank nalicza opłatę, ale mam nadzieję, że nie od kwoty przelewu, bo wtedy to już będzie ... "kicha" :?

Jednak ING to kicha w mBank 0,25% kwoty przelewu min 20 zł, i to jest całościowa opłata bez przeżucania kosztów testowane już trzy razy.
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 16.03.2011 09:35

Pik71 napisał(a):Jednak ING to kicha w mBank 0,25% kwoty przelewu min 20 zł, i to jest całościowa opłata bez przeżucania kosztów testowane już trzy razy.

Nieprawda - ja tez mam konto w mbanku i wygląda to tak:
Kwota przelewu: 200,00 EUR
Kurs wymiany: 3,9667 EUR/PLN
Data operacji: 2011-01-27
Koszty:
PROW. ZA PRZELEW ZAGR. I WALUTOWY - 20,00 PLN
OPŁATA ZA KOMUNIKAT SWIFT - 5,00 PLN
Niepobrane jeszcze koszty za obsługę banku chorwackiego ponieważ nieuczciwym wydaje mi się przerzucanie tych kosztów na odbiorcę.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 16.03.2011 13:20

Na ten temat to chyba w innym dziale...
Tam o przelewach, prowizjach, zaliczkach itp. co roku się wałkuje... :)
loyd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) loyd » 16.03.2011 13:35

Z Multibanku za przelanie 240 EUR zapłaciłem 30 pln (w tym przysłali mi potwierdzenie przelewu pocztą z pieczątkami i podpisami).

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje