Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jednak nie tak źle z Polakami;)

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kurzy
Odkrywca
Jednak nie tak źle z Polakami;)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kurzy » 06.05.2009 20:57

"Kiedy czytamy, lub słuchamy w telewizji jaką gehennę potrafią zorganizować polskie biura podróży, postanowiłem dla porównania napisać artykuł o tym na co skarżą się brytyjscy klienci, brytyjskich biur podróży, okazję ku temu dostałem dokładnie 2 dni temu, kiedy trafiła do mych rąk broszurka z agencji Thomas Cook, dotycząca najbardziej absurdalnych zażaleń i skarg, na biuro podróży."

Oto najbardziej absurdalne skargi złożone przez turystów po przyjeździe z wakacji. Chociaż trudno w to uwierzyć, wszystkie przypadki naprawdę miały miejsce i zostały zebrane przez operatorów wycieczek, służyć mają później dla szkolenia personelu, ale my oceńmy sami:

"Plaża była zbyt piaszczysta, proszę o zwrot kosztów ponieważ w folderze pisało o sztucznym zapiaszczeniu plaży"

"Od sprzedawcy na ulicy za 5euro kupiliśmy okulary przeciwsłoneczne firmy "RAY-BAN". Zostaliśmy oszukani, bo okazało się że są podrobione"

"Nikt nam nie powiedział, że w morzu są ryby. Dzieci były zaskoczone"

"Opalanie topless powinno być zabronione. Moje wakacje nie udały się, bo mąż całymi dniami oglądał się za innymi, półnagimi kobietami"

"Lot z Jamajki do Anglii zajął nam aż dziewięć godzin. Ciekawe że Amerykanie mogli wrócić do domu już po trzech. Dlaczego wasza agencja nie ma takich szybkich samolotów"

"Ja i mój narzeczony zabukowaliśmy pokój z dwoma oddzielnymi łóżkami.
Tymczasem otrzymaliśmy jedno podwójne. Pociągam państwa do odpowiedzialności za ciążę, w którą zaszłam, a której by nie było, gdybyśmy otrzymali to, o co prosiliśmy"

" Porównałam rozmiar naszego dwupokojowego apartamentu z trzypokojowym, który przydzielili państwo naszym znajomym. Był znacząco mniejszy, domagam się zwrotu kosztów"

"W broszurze napisali państwo: "W hotelu nie ma fryzjerów". Jesteśmy stażystami tego zawodu. Czy możemy tam zamieszkać na stałe?"

" Jesteśmy oburzeni z powodu naszych wczasów w Hiszpanii. recepcjonistka mówiła po hiszpańsku, jedzenie było hiszpańskie. Za dużo obcokrajowców."

"Musieliśmy stać w kolejce za lodami na zewnątrz, to oburzające, bez żadnej klimatyzacji."

"Państwa obowiązkiem jeszcze przed wyjazdem było przestrzec nas przed głośnymi i niekulturalnymi gośćmi hotelowymi"

"Lokalni sprzedawcy są leniwi. Zamykają sklepy popołudniu(sjesta).Bardzo często miałam ochotę coś kupić właśnie w trakcie tej ich sjesty, która powinna być zabroniona."

"w czasie moich wakacji na Goa (Indie)byłam rozczarowana tym, że praktycznie każda potrawa restauracyjna serwuje curry. Nie jadam pikantnych potraw."

"Jedna z rezydentek hotelu groziła, że zadzwoni na policję, twierdząc, że została zamknięta na klucz przez personel w pokoju. Tymczasem, okazało się, że omyłkowo wywiesiła kartkę "Nie przeszkadzać".

"Zabukowaliśmy wycieczkę do parku wodnego, ale nikt nam nie powiedział, że mamy ze sobą zabrać kostiumy kąpielowe i ręczniki"

"Dopiero na miejscu okazało się, że piasek na plaży nie jest taki jak na ulotce. Na zdjęciu był żółty, a tak naprawdę był biały, to oburzające"

"Zostałam pokąsana przez komara na plaży. Nikt z państwa nie powiedział, że mogą kąsać."
Marcin2131
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin2131 » 06.05.2009 21:22

:D :D :D

Kiedyś gdzieś czytałem, że pewna klientka przeziębiła się w samolocie, bo ktoś złosliwie otwierał okno podczas lotu i był przeciąg :)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 06.05.2009 21:46

bajkowo... :lol: :lol: :lol: poplułbym monitor lecz przypomniałem sobie że wczoraj go czyściłem... :lol:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.05.2009 22:15

Oj, Kurzy, gdybym zaczęła spisywać moje (czy kolegów i koleżanek) doświadczenia rezydenta i pilota wycieczek (na szczęście ten etap to już przeszłość) z pl turystami, wierz mi, wcale nie byłoby mniej śmiesznie...

Np.: Klient, chwilkę po tym, jak wysiadł z autobusu na Rabie: Ależ tu są góry! Miało być tylko morze; ja za góry nie płaciłem i po prostu sobie ich nie życzę!"...

Czy też pani, która wraz z dziećmi wybrała się na Hvarze na tzw. "off road safari" i po powrocie z wycieczki zażądała zwrotu pieniędzy ponieważ: "Nie było ani lwów, ani żyraf, ani nawet jednej małpy..."

Pozdrawiam
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 06.05.2009 22:23

Kasiu-z pewnością to ta jedna małpa była :-)
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 06.05.2009 22:48

i jeszcze coś takiego było:
"Po powrocie okazało się że córka zaszła w ciążę, pływając w basenie". :roll: :twisted:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 07.05.2009 00:02

Marcin2131 napisał(a):Kiedyś gdzieś czytałem, że pewna klientka przeziębiła się w samolocie, bo ktoś złosliwie otwierał okno podczas lotu i był przeciąg :)

Może tu:

Plemnik w basenie. Rzecz o polskich turystach.

Ciekawe forum kolega czyta :lol:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 07.05.2009 07:21

Popiel napisał(a):

Ciekawe forum kolega czyta :lol:
:lol: :lol: nie żebym nietolerancyjny był :wink:
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 07.05.2009 12:04

Nie umiem powiedziec która "pretensja" mnie najbardziej rozbawila.Wszystkie,wszyściutkie są obłędne.Az wierzyć się nie chce.
Postawilabym jednak na lot na Jamajkę i wczasy w Hiszpanii
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 07.05.2009 13:07

Popiel napisał(a):
Ciekawe forum kolega czyta nie żebym nietolerancyjny był

bez problemu - w Polsce chcą z tego leczyć :roll:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko