Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakie nożyce do żywopłotu wybrać spalinowe czy elektryczne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
-Yaro-
Cromaniak

Postnapisał(a) -Yaro- » 27.11.2008 10:33

Tak jak w temacie na wiosnę szykuję się do przycięcia żywopłotu (troszkę go jest, ale nie hektar :lol: ) i tu mam pytanie do użytkowników, o ile są tacy wśród Cromaniaków i nie tylko, jakie nożyce wybrać spalinowe nie markowe czy elektryczne min. takich firm jak Makita, Bosh, Metabo, B&D. do kwoty 600zł
Pozdrav
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.11.2008 11:19

Powiem tak, nożyc do żywopłotu nie mam, mam zamiar dopiero kupić, więc chętnie poczytam rady, ale...
W zeszłym roku kupiłem "oszczędnościową" wersję odkurzacza do liści, tani był bardzo, elektryczny. Zepsuł się już przy pierwszym użyciu, wysłałem do sprzedawcy, po kilku ponagleniach przysłali. Ale jaki przysłali :!: :!: jeszcze bardziej zepsuty, nie mój :D Wysłałem go więc ponownie z kilkoma słowami niecenzuralnymi, dosyć szybko przysłali całkowicie nowy, niestety było już po liściach. Po roku oczekiwania na kolejną jesień, na spadające liście, wreszcie go uruchomiłem, tym razem zepsuł się worek na liście, wysłałem więc ponownie pismo, dostałem nowy worek, już płatny (niewiele, więc nie interweniowałem), zabrałem się do roboty i ...wszystkie liście zostawały w rurze, do worka nie dolatywały, były trochę mokre, a odkurzacz trochę słaby jak się okazało. Odkurzacz czeka na wywóz śmieci, tak wywalam go, mam go serdecznie dość.
Popytałem, poszukałem i wiem jedno--jak kupić to tylko markowy z serwisem w okolicy, dobry, z mocnym silnikiem. Myślę, że tak samo należy zrobić z nożycami, badziewie odpuścić, taniocha nie popłaca, niby masz urządzenie, ale nie da się nim pracować, nie służy właściwie.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 27.11.2008 11:55

Jeśli masz bezproblemowe zasilanie elektrycznych nożyc to bierz elektryczne. Narzędzia spalinowe w granicach 600 zł. w ogóle trudno jest nazwać narzędziami. Przeszło mi przez ręce trochę różnego tego typu sprzętu przez ostatnie kilkanaście lat, więc wiem co piszę :wink:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 27.11.2008 12:19

Przycinałem i tym i tym. Bardziej pasowały mi elektryczne ale nie miałem tego dużo. Popatrz na ciężar bo rączki czasem cierpną.
Ładnego Boscha można już za jakieś 450-500 kupić.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Jakie nożyce do żywopłotu wybrać spalinowe czy elektrycz

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.11.2008 12:50

-Yaro- napisał(a):Tak jak w temacie na wiosnę szykuję się do przycięcia żywopłotu (troszkę go jest, ale nie hektar :lol: ) i tu mam pytanie do użytkowników, o ile są tacy wśród Cromaniaków i nie tylko, jakie nożyce wybrać spalinowe nie markowe czy elektryczne min. takich firm jak Makita, Bosh, Metabo, B&D. do kwoty 600zł
Pozdrav

Masz nożyce TU :lol: :wink:
Lubuszanin
Cromaniak

Postnapisał(a) Lubuszanin » 27.11.2008 13:22

A tutaj http://forum.muratordom.pl/ odpowiednie miejsce na tego typu pytania ;).Dzial "Pamietajcie o ogrodach"
-Yaro-
Cromaniak

Postnapisał(a) -Yaro- » 27.11.2008 13:48

Janusz Bajcer napisał(a):

O i Mikołaj w tym roku jakoś wcześniej przyszedł :lol:
-Yaro-
Cromaniak

Postnapisał(a) -Yaro- » 27.11.2008 13:50

Lubuszanin napisał(a):A tutaj http://forum.muratordom.pl/ odpowiednie miejsce na tego typu pytania ;).Dzial "Pamietajcie o ogrodach"

Dzięki ale jestem na wielu forach i nie chcę zapisywać się do następnego, od tego jest tu Hyde Park - no i Maciek też chętnie tu poczyta o nożycach :wink:
-Yaro-
Cromaniak

Postnapisał(a) -Yaro- » 27.11.2008 13:53

JacYamaha napisał(a):Przycinałem i tym i tym. Bardziej pasowały mi elektryczne ale nie miałem tego dużo. Popatrz na ciężar bo rączki czasem cierpną.
Ładnego Boscha można już za jakieś 450-500 kupić.

Właśnie biorę pod uwagę ciężar i elektryczne zawsze są lżejsze, a według Ciebie lepiej ścinały te spalinowe, czy elektryczne :?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.11.2008 14:07

-Yaro- napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):

O i Mikołaj w tym roku jakoś wcześniej przyszedł :lol:

Bo z 5/6.12. wszystkich nie obsłuży :wink: :lol:
-Yaro-
Cromaniak

Postnapisał(a) -Yaro- » 27.11.2008 14:24

tak też sobie pomyślałem :D
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 27.11.2008 14:38

-Yaro- napisał(a):...a według Ciebie lepiej ścinały te spalinowe, czy elektryczne :?:

Miałem ~8 letni i 25 metrowy płot z krzaczorów ....i na moje oko elektryczne.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 27.11.2008 14:52

-Yaro- napisał(a):Właśnie biorę pod uwagę ciężar i elektryczne zawsze są lżejsze, a według Ciebie lepiej ścinały te spalinowe, czy elektryczne :?:

Tu nie ma zależności czy elektryczne czy spalinowe, ważna jest moc silnika. Silniki spalinowe z reguły są mocniejsze, co nie znaczy, że zawsze lepiej tną. Silnik elektryczny rozwija moc równomiernie w całym zakresie obrotów więc dopóki go nie zatrzymasz i nie spalisz to będzie ciął bardziej równomiernie. Silnik spalinowy (dwusuwowy szczególnie) moc rozwija w ściśle określonym przedziale obrotów i jak spadną one poniżej określonej wartości to silnik jest bardzo zdechły. Kolejna sprawa to hałas - elektryczne nożyce będą o wiele cichsze, tak więc nie wkurzysz sąsiadów i nie wygonisz wszystkich wiewiórek z okolicy przy każdym uruchomieniu :wink: O wadze sprzętu, który trzymasz na wyprostowanych przed sobą rękach wspominał już Jacek :) Jeszcze jedna rzecz a w zasadzie 2. Paliwo, kur.w gdzie jest paliwo :!: :?: :!: ile razy biegałem sprawdzałem czy to mieszanka i okazywało się, że akurat ktoś inny z domowników wlał resztę do kosiarki :twisted: No i smród, jak będzie zawiewało w Twoją stronę, albo nie będzie zupełnie wiatru, to to co wciągniesz smrodu od spalonej mieszanki to Twoje :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.11.2008 14:55

Fiu, fiu :wink: widzę , że z nasz Rysio to kosiarz-fotograf :lol: :papa:
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 27.11.2008 15:00

Janusz Bajcer napisał(a):Fiu, fiu :wink: widzę , że z nasz Rysio to kosiarz-fotograf :lol: :papa:

Januszku, tak to jest jak się na wsi mieszka i do tego pracuje tu gdzie pracuję :wink:
Ostatnio edytowano 27.11.2008 15:05 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone