Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakie nożyce do żywopłotu wybrać spalinowe czy elektryczne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.11.2008 15:04

Firma Oleo-Mac wprowadza niedługo na rynek nowy sprzęt. Ma to być jeden silnik spalinowy do czterech przystawek. Przystawki-nożyce do żywopłotu, podkaszarka, kosa do trawy i odkurzacz/dmuchawa. Moc podobno spora jak na takie rozwiązanie. Ceny nie znam, podobno silnik z odkurzaczem ok 1000/1100 zł. Jak działa :?: trudno powiedzieć, firma niezła, ale to jest jednak sprzęt uniwersalny. Zalety: zajmuje mało miejsca, wieszak na ścianę w zestawie. Bardzo mnie na to namawiał sprzedawca, radził poczekać.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.11.2008 15:08

Rysiu--paliwo, masz racje, z tym zawsze jest problem. Kanistry mylą się, z olejem, bez oleju, do tego czy tamtego urządzenia (mam kosę i kosiarkę czterosuw, piłę dwusuw). Ale ten cholerny kabel elektryczny też przeszkadza, kilka razy przeciąłem (zanim kupiłem kosiarkę spalinową).
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.11.2008 15:47

Kosiarka na kółkach - wyłącznie spalinowa powinna być (zresztą kosa spalinowa też raczej chyba że to wyłącznie malutka podkaszarka gdzieś przy drzewkach i krawężnikach), ale a przypadku nożyc do żywopłotu nie przemieszczasz się tyle co przy koszeniu trawy i do tego przemieszczasz się powolutku. Silnik masz daleko od nosa no i niech sobie waży i 100 kilo skoro ma kółka i najczęściej napęd :wink:

Jeszcze jeden punkt przewagi dla elektrycznej: możesz ją schować gdziekolwiek w jakiejkolwiek pozycji. Jak źle ułożysz spalinówkę to reszta mieszanki pójdzie w posadzkę garażu lub gdzieś do szafki :wink:
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 27.11.2008 15:55

No Rysiu czytam to wszystko co piszesz i szala przechodzi na nożyce elektryczne - tylko jak moc 420W 500W :?:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.11.2008 16:03

Tak, tak, ja to wszystko wiem, dlatego co mogę mam spalinowe.
Żywopłot, właściwie kilka płotków kilkumetrowych mam z cisów, i tu mam więc problem, czy elektryczne nożyce dadzą radę obcinać gałązki, czasem nawet spore. Muszę też przycinać tuje, robię miejsce dla odsuwanej bramy.
Pewnie, że do żywopłotu wolałbym elektryczne, tym bardziej, że gniazdek dookoła domu mam kilka, ale jak to jest z mocą takich nożyc :?:
Obecnie te cisy i tuje przycinam sporymi nożycami ręcznymi, ale to jest robota do d...
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 27.11.2008 16:47

No właśnie jaka moc tych nożyc elektrycznych :?:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.11.2008 17:00

Zależy co tniesz i jakiej długości potrzebujesz płozę. Nie kupuj ostrza zbytnio ponad miarę bo go nie wykorzystasz, stracisz na mocy silnika (spory opór własny ma nóż). Moc silnika - nie kupuj poniżej 500W. Optimum 550-600W wtedy nie będziesz przeciążał silnika i dłużej wytrzyma :)

Zimą przechowuj w suchym miejscu - nieogrzewany garaż gdzie wstawiasz samochód zimą nie jest najlepszym miejscem, no i raczej lepszy suchy strych niż wilgotna piwnica. Wilgoć potrafi zabić lub istotnie skrócić żywot każdego urządzenia a elektrycznego w szczególności :wink:
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 28.11.2008 08:16

Z tą mocą tak właśnie myślałem że nie mniej niż te 550 bo te 450 to chyba do młodego żywopłotu się nadają.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 28.11.2008 08:17

maciek1956 napisał(a):Firma Oleo-Mac wprowadza niedługo na rynek nowy sprzęt. Ma to być jeden silnik spalinowy do czterech przystawek. Przystawki-nożyce do żywopłotu, podkaszarka, kosa do trawy i odkurzacz/dmuchawa. Moc podobno spora jak na takie rozwiązanie. Ceny nie znam, podobno silnik z odkurzaczem ok 1000/1100 zł. Jak działa :?: trudno powiedzieć, firma niezła, ale to jest jednak sprzęt uniwersalny. Zalety: zajmuje mało miejsca, wieszak na ścianę w zestawie. Bardzo mnie na to namawiał sprzedawca, radził poczekać.

Maciek daj znać jak pojawi się to cudo na rynku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2008 09:45

Witam.
Trzeba wziąść pod uwagę przedewszystkim dwa elementy cenę urządzenia i wielkość obrabianej zieleni.
Urządzenie elektryczne będzie zawsze tańsze, jeśli jednak przewód
doprowadzający prąd do maszyny przekracz 50mb. proponuję nożyce spalinowe.

Ja osobiście preferuję urzędzenia profesjonalne takich firm jak STIHL. Na tej stronie znajdziesz najbliższego dealera Stihl.

Przykładowe ceny nożyc spalinowych:

HS 45 - 1KM; 4,9kg- 1489,00-;
HS 81R -1KM; 5,5kg- 2069,00-;

ceny nożyc elektrycznych :

HSE 41 - 399,00 -;
HSE 51 - 439,00 -;
HSE 61 - 589,00 -;
HSE 71 - 669,00 -;
HSE 81 - 999,00 -;
gdzie czyfra za symbolem ( HS ; HSE ) 41 oznacza długość elementu tnącego 41cm.

Bardzo ciekawym rozwiązaniem dla działkowców i nie tylko jest dzielona
kosa STIHL FM 90R 4-MIX / FS ( 1649,00-).

Do tej kosy można domocowywać różne przystawki:

- przystawka nożyce do żywopłotu HF 0'-135' (949,00-);
- przystawka podkrzesywarka HT (piła łańcuchowa na wysięgniku) (659,00-)

Ta dzielona kosa oszczędza nam miejsca na czas przechowywania i przewożenia, jednocześnie przystawki możemy dokupić oddzielnie.
Stihl oferuje nam bardzo dobrą jakośc i wiele punktów serwisowych. :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.11.2008 10:30

-Yaro- napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Firma Oleo-Mac wprowadza niedługo na rynek nowy sprzęt. Ma to być jeden silnik spalinowy do czterech przystawek. Przystawki-nożyce do żywopłotu, podkaszarka, kosa do trawy i odkurzacz/dmuchawa. Moc podobno spora jak na takie rozwiązanie. Ceny nie znam, podobno silnik z odkurzaczem ok 1000/1100 zł. Jak działa :?: trudno powiedzieć, firma niezła, ale to jest jednak sprzęt uniwersalny. Zalety: zajmuje mało miejsca, wieszak na ścianę w zestawie. Bardzo mnie na to namawiał sprzedawca, radził poczekać.

Postaram się czegoś dowiedzieć więcej, kilka ulic od mojej pracy jest firma zajmująca się Oleo-Mac, wpadnę do nich.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2008 10:34

maciek1956 napisał(a):
-Yaro- napisał(a):

Postaram się czegoś dowiedzieć więcej, kilka ulic od mojej pracy jest firma zajmująca się Oleo-Mac, wpadnę do nich.

STIHL ma już od dawna, stary model FS85R , nowe FM90R/FS ; FM87R/FS. :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.11.2008 11:08

Byłem też u Stihla, nie proponowali takiego zestawu, warto wiedzieć.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 28.11.2008 11:08

A co się stanie jak przewód przekroczy 50 mb :?: ma to jakiś wpływ na pracę urządzenia :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2008 11:18

-Yaro- napisał(a):A co się stanie jak przewód przekroczy 50 mb :?: ma to jakiś wpływ na pracę urządzenia :?:

Urządzenie może (nie musi) się spalić, uszkodzić :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Jakie nożyce do żywopłotu wybrać spalinowe czy elektryczne - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone