napisał(a) Felipes » 01.05.2015 19:55
Z racji, że to mój pierwszy post - WITAJCIE
Bawiłem się już różnymi aparatami, a ponieważ cykam trochę więcej niż tradycyjny fotopstryk czasem znajomi radzą się mnie w temacie zakupu aparatu. Doszedłem do kilku ciekawych wniosków.
1) pod żadnym pozorem nie sugerujcie się testami z gazet czy innych większych portali - kto więcej zapłaci ten wygrywa, ot co
2) zastanawiając się nad kupnem aparatu za 600-1000 zł, raczej każda firma oferuje podobne produkty, tutaj trzeba by pomyśleć raczej, która z nich ma najlepszy serwis, wiem że Nikon ostatnio sobie ostro grabi
3) duży zoom nie zawsze znaczy lepszy, dla wielu lepiej sprawdzi się kompakt ze standardowym x5 i szerokim kontem niż x65, którym można focić księżyc.
4) kompakt, lepszy kompakt czy może lustro ? - sam kiedyś stanąłem przed tym wyborem, gdybym kupił lepszy kompakt, na pewno nie doszedłbym do tego co mam/robię teraz, niestety tylko lustrzanka daje możliwość rozwoju, nawet tania 50mm 1.8 daje tyle frajdy
5) decydując się na lepszy kompakt, zwróćcie uwagę na zapis zdjęć w RAW/CR2 etc. Ja po kilku latach przestałem używać Jpgów

Teraz duże karty są na tyle tanie, że nie trzeba się bać dużych plików.
6) w tym roku wybieram się po raz pierwszy do Cro, pierwsze o czym pomyślałem to wodoszczelny aparat, ale po kilku dniach przeglądania netu, stwierdziłem, że "przemęczę się" z lustrem 2 tygodnie, a na pewno nie będę narzekał na jakość zdjęć