Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak ominąć Słowenię ? Z Zagrzebia na Letenye, a potem ? ...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 24.05.2008 12:47

Przepraszam za założenie osobnego wątku, ale mój problem jest na tyle szczególny, że jadę do Mikulova koniecznie :)

Pozdrawiam, proszę o poradę bo będę wracał 10 lipca :(

Proszę o rozpisanie trasy tak żeby najlepiej przejechać Węgry. Muszę dojechać do hotelu w Mikulov, jak najlepiej ?

Michelin pokazuje Letenye, ale jak potem najlepiej dostać się na drogę 86 ? Jechać do Mikulov przez Komend, Szombathely, Sopron, czy prędzej wjechać do Austrii w Koszeg ?

A może Letenye - Nagykanizsa - Zalaegerszeg ?

Dziękuję za poradę.

Jak z opłatami na Węgrzech ?

Artur
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 24.05.2008 14:03

Ja bym widział 2 możliwości.

1. Wjechać do Austrii jak najwcześniej, kupić winietkę i jak najwięcej skorzystać z autostrady.
Varazdin (HR) - Mursko Sredisce - Lendava (ten kawałek SLO z tego co wiem bez winiety) - Kormend - w lewo na drogę 8 - Rabafuzes/Heiligenkreuz (H/A) - Furstenfeld - dalej normalnie autostradą przez Wiedeń do Mikulova.

2. Pociągnąć ile się da węgierską 86 żeby zaoszczędzić na winiecie i ominąć Wiedeń. Dobry wariant jak Ci nie przeszkadza jazda bocznymi drogami (pewnie i tak pustymi :) ).
Do Kormend j.w. - Szombathely - Csorna - Mosonmagyarovar - kawałek autostrady do granicy H/A (z tego co wiem nie trzeba na niego winiety) - zaraz za granicą zjazd na austriacką 10 - Gattendorf - w prawo 307 - Kittsee - w lewo 9 - Hainburg a.d.Donau - w prawo 49 - Angern - 40 - Wilfersdorf - w prawo 7 - Mikulov.

Ja bym odrzucił pośrednie warianty, szkoda by mi było bulić za krótki kawałek austriackiej autobany i to jeszcze z Wiedniem w którym się często korkuje.

Opłaty na Węgrzech to tylko winietka za autostrady ale ten wspomniany kawałek koło Mosonmagyarovar o ile wiem jest za friko.

pzdr :)
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 24.05.2008 14:28

Dzięki Ci bardzo ! Winietkę na Austrię i tak mam już zakupioną więc chyba faktycznie I wariant optymalny...
Pozdrawiam
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 28.05.2008 15:11

Witam,
Odnośnie wariantu 2: to wg www.autopalya.hu autostrada M1 jest bezpłatna od węzła z drogą 86 do węzła z M15 czyli zjazdu na Rajkę i Bratysławę. Niestety jadąc M1 dalej prosto w kierunku Wiednia, ten 5 kilometrowy odcinek jest płatny.
Pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone