Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak często odgrzybiacie, ozonujecie klimatyzację w aucie?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Jak często odgrzybiacie, ozonujecie klimatyzację w aucie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2013 18:05

..nawet w zimie powinno się od czasu do czasu włączyć...w przypadku zatarcia idzie niestety wsio do wymiany plus układ do płukania bo mogły opiłki zostać i bez tego za naście używań znowu by była robota. He he he dzięki Mosqito.
..czynnik smarowania jest nabijany razem z czynnikiem chłodzącym....jakbyco :mrgreen:

..na pewno warto ozonować wnętrze samochodu..bardzo łatwo w ten sposób usuwa się wszelkie zapachy w środku..szczególnie fajek..koszt ok. 30-50 złotych , czas ok.30-45 minut
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.01.2013 18:22

Bocian napisał(a):... zanim się zagrzybi, kupuję nowy samochód :mrgreen:

:mrgreen:

Jasne, chyba z licytacji, jak dziuplę traficie :lol:

Sprężarka to nie, ale coś mi kiedyś się popsuło takiego, że spadła wydajność klimy i właśnie groziło zatarciem sprężarki.

Jaka pompka, czy co ... :?
Właśnie po zimie.

Czy to normalne, że, jak włączam klimę, to czuję lekki, ale wyraźny, spadek mocy?
Ale tylko w dieslu. W benzynie tego nigdy tak nie czułem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2013 18:26

weldon napisał(a):...to czuję lekki, ale wyraźny, spadek mocy?

..wujku Piotrze..albo albo.. :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.01.2013 18:32

weldon napisał(a):
Bocian napisał(a):... zanim się zagrzybi, kupuję nowy samochód :mrgreen:

[color=#800000] :mrgreen:

Jasne, chyba z licytacji, jak dziuplę traficie :lol:

Niestety nie ma takiej mozliwości :) Dlatego kupujemy nowy w saloonie :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.01.2013 19:00

lubelski napisał(a):
weldon napisał(a):...to czuję lekki, ale wyraźny, spadek mocy?

..wujku Piotrze..albo albo.. :mrgreen:

No na tyle wyraźny, że muszę skorygować gazem, ale nie jest to tak, że mi samochód dęba staje :)

W Almerze to jest w ogóle nie odczuwalne. Jak pytałem mechaników, to nie wiedzieli.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2013 19:01

Bocian napisał(a):Niestety nie ma takiej mozliwości :)

..łeeeeee..myślałem że po znajomości rocznik sobie gwiazdki zmienię na młodszy :( ..

:mrgreen:

..Piotrze..i w moim dieslu tez jest taki objaw..ale to tylko lekko obroty spadają w momencie włączenia..potem już elektronika to wsio wyrównuje :papa: spytam mądrych w temacie .. :oczko_usmiech:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.01.2013 19:31

A to możliwe.
Przyzwyczaiłem się. Niby mówili, że to sprężarka się włącza i że to normalne, ale w innych tego nie czułem.

O tej elektronice nie pomyślałem. Może tak być.

Dzięki
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.01.2013 19:35

Całkowicie normalny objaw.
W końcu silnik zostaje obciążony agregatem, który musi wytworzyć jakieś ciśnienie, a więc stawić opór silnikowi.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 08.01.2013 20:00

lubelski napisał(a):
Raul73 napisał(a):To nie silnik, że się zatrze!

..dobre..mocne..jesteś pewien tego co piszesz :?: :mrgreen: :mrgreen: oprócz czynnika jeszcze coś jest dodatkiem w trakcie nabijania.... i niech Ci kiedyś nie dodadzą odpowiedniej ilości..przekonasz się ile kosztuje sprężarka.. :mrgreen: :mrgreen:

..zatarta.. :mrgreen:

lubelski - ale przeczytaj dokładnie moje posty!

To "coś" to jest specjalny olej, który smaruje sprężarkę. I to nie jest taki olej jak w silniku - on się nie wyczerpuje.
Mógłbyś ją zatrzeć tylko wtedy, gdyby ci przy wymianie nie dodali, a to raczej mało możliwe.

Jedyna rzecz, której ubywa z układu (minimalnie), to czynnik chłodzący, czyli gaz. I to nie jest tak, jak w silniku, że jak jest go za mało, to się zatrze. Tu jeżeli jest za mało gazu, bezpiecznik w ogóle nie załączy sprężarki - i tyle! Wtedy jedziemy na serwis, dobijamy lub wymieniamy gaz (razem z olejem) i po robocie! Tego nie da się zatrzeć przy normalnym użytkowaniu.

Teraz jasne?

A tak na marginesie, to oprócz gazu i tego oleju większość serwisów dodaje jeszcze coś - kontrast - żeby było widać w okienku, czy jest obieg.
Ostatnio edytowano 08.01.2013 20:12 przez Raul73, łącznie edytowano 2 razy
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 08.01.2013 20:09

Co do spadku mocy przy włączaniu - ekspertem nie jestem, ale na forum Avensis czytałem wypowiedzi specjalistów. I podobno to nie zależy od paliwa (diesel czy benzyna), a od rodzaju klimy. Z tego co pamiętam, są 3 rodzaje - jednym z nich jest "scroll" (ja mam taką) - na tym zawsze będzie odczuwalny spadek mocy, w dodatku ten typ sprężarki nie pracuje w trybie ciągłym, tylko tak jak w lodówce - więc delikatne spadki mocy i odwrotnie mogą być odczuwalne częściej niż tylko przy włączaniu/wyłączaniu. W benzynie i LPG nawet bardziej niż w klekocie.
No i oczywiście zależy do od mocy, bo bardziej odczujesz klimę na 100KM niż na 150.

Ale generalnie FUX ma rację - spadek mocy musi być - mniejszy lub większy (czasem nawet nieodczuwalny), bo sprężarka trochę mocy potrzebuje.
Ostatnio edytowano 08.01.2013 20:21 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 08.01.2013 20:20

marcin_es napisał(a):W moim aucie Skoda Octavia II co roku wiosną lub na początku lata pojawia się nieprzyjemny zapach z klimatyzacji. Wymieniam wtedy filtr i ozonuję klimę. Taki zabieg wystarcza na rok.
Jestem ciekawy czy w innych markach samochodów też jesteście zmuszeni do takich działań co roku?

Zmuszony nigdy nie byłem ale zarówno w Citroenie jak i w Nissanie po roku od zakupu nowego auta czyściłem zawsze klimatyzację i wymieniałem filtr przeciwpyłkowy przy przeglądach a po 4 latach od zakupy uzupełniałem czynnik chłodzący i w Nissanie też w tym roku to zrobię.
Wszyscy wiemy jakie zanieczyszczenie jest w Krakowie a my 70% użytkujemy auto w mieście więc robię to dla własnego komfortu i zdrowia tym bardziej , że żona mając astmę ( po papieroskach) jest wrażliwa na ten zapach.
Polecam więc profilaktykę i ... oglądnięcie sobie filtra po roku użytkowania.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 08.01.2013 20:28

marcin_es napisał(a):W moim aucie Skoda Octavia II co roku wiosną lub na początku lata pojawia się nieprzyjemny zapach z klimatyzacji. Wymieniam wtedy filtr i ozonuję klimę. Taki zabieg wystarcza na rok.
Jestem ciekawy czy w innych markach samochodów też jesteście zmuszeni do takich działań co roku? Zdziwiło mnie informacja od mojego kolegi, który jeździł przez klika lat fordem i nigdy nic mu nie „waniało”.
Zaletą ujawniania się brzydkich zapachów jest to, że regularnie czyszczę klimę. Jakoś się trzeba pocieszać :)

Niestety wszystko wskazuje na to, iż TTTM. Poczytaj na forum OCP.

Pozdrawiam
nabuchodonozor20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nabuchodonozor20 » 08.01.2013 20:37

faziolot napisał(a):
Jestem ciekawy czy w innych markach samochodów też jesteście zmuszeni do takich działań co roku? Zdziwiło mnie informacja od mojego kolegi, który jeździł przez klika lat fordem i nigdy nic mu nie „waniało”.
Zaletą ujawniania się brzydkich zapachów jest to, że regularnie czyszczę klimę. Jakoś się trzeba pocieszać :)

Niestety wszystko wskazuje na to, iż TTTM. Poczytaj na forum OCP.

Pozdrawiam

Skody VW i Seaty tak mają (sam ma octavie II już kolejną więc wiem) Wynika to przede wszystkim (w większości nowych tak jest) z zastosowania filtra węglowego który bardzo fajnie działa jak jest nowy, ale jak dostanie wilgoci to grzyby i inne ustrojstwa rozmnażają się lepiej niż Chińczycy i dlatego jedzie z klimy :)
nabuchodonozor20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nabuchodonozor20 » 08.01.2013 20:42

Nie odgrzybianie klimatyzacji jest przede wszystkim NIEZDROWE więc czy za 50,00zł na wiosnę i 50,00 na jesień to taka duża inwestycja w swoje zdrowie? Ja mam żonę alergika i jak tylko zbliża się termin ona mnie informuje bo ja boli głowa od tych pleśni itp. To trochę tak jak by gaci nie zmieniać codziennie... 2 dni też wytrzymają ... i 3 pewnie też... ale czy żona wytrzyma 4... z niezmienionymi? :oops:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2013 20:53

Raul73 napisał(a):- ale przeczytaj dokładnie moje posty!

..i wice wersal.. :mrgreen: ja również pisałem że jest możliwośc zatarcia poprzez nieumiejętne nabicie klimy..sprężarkę od Patrola mogę wysłać jako dowód.. :mrgreen: . Co do "kontrastu" to u nas dolewają aby stwierdzić ewentualne nieszczelności w układzie....spoko jakoś se wytłumaczymy o co nam chodzi.. :mrgreen: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Jak często odgrzybiacie, ozonujecie klimatyzację w aucie? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone