Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak często odgrzybiacie, ozonujecie klimatyzację w aucie?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcin_es
Croentuzjasta

Postnapisał(a) marcin_es » 08.01.2013 11:33

W moim aucie Skoda Octavia II co roku wiosną lub na początku lata pojawia się nieprzyjemny zapach z klimatyzacji. Wymieniam wtedy filtr i ozonuję klimę. Taki zabieg wystarcza na rok.
Jestem ciekawy czy w innych markach samochodów też jesteście zmuszeni do takich działań co roku? Zdziwiło mnie informacja od mojego kolegi, który jeździł przez klika lat fordem i nigdy nic mu nie „waniało”.
Zaletą ujawniania się brzydkich zapachów jest to, że regularnie czyszczę klimę. Jakoś się trzeba pocieszać :)
Raul73
Koneser
Re: Jak często odgrzybiacie, ozonujecie klimatyzację w aucie

Postnapisał(a) Raul73 » 08.01.2013 11:41

Ja u siebie (Avensis I) odgrzybiam i zmieniam filtr pyłkowy średnio co 2 lata - i nic mi nie śmierdzi. Dodam, że robię to sam, zwykłym preparatem (żadna renomowana marka) kupionym w zwykłym sklepie motoryzacyjnym za jakieś 15 zł - wystarcza spokojnie na 2-3 użycia.

Co więcej - po zakupie auta przez pierwsze 2 lata zawsze wiosną jeździłem na wymianę gazu, płacąc 120 zł. Na forum wyczytałem, żeby w ogóle nie serwisować klimy, jeśli działa (czyli nie ma ubytków gazu i nie zatyka się odpływ), bo nie ma takiej potrzeby. W związku z tym przestałem serwisować - działa pięknie! :D :D
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 08.01.2013 11:43

Ja mam klimatyzację automatyczną (jest włączona ZAWSZE), filtr wymieniam co przegląd (24kkm), po dwóch latach robiłem ozonowanie i czyszczenie samej instalacji. Koszt około 150 zeta.

Może problem polega u Ciebie na tym, że wyłączasz klimatyzację, nie masz przez cały czas włączonego wentylatora obiegu, filtr wymieniasz za rzadko, alba taka uroda skody.
:papa:
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 08.01.2013 11:45

Raul73 napisał(a): Na forum wyczytałem, żeby w ogóle nie serwisować klimy, jeśli działa (czyli nie ma ubytków gazu i nie zatyka się odpływ), bo nie ma takiej potrzeby. W związku z tym przestałem serwisować - działa pięknie! :D :D

To podjedź teraz i sprawdź, ile masz czynnika... :roll:
Pomimo szczelności instalacji, kilkanaście % ucieka.
Sprawdzone przez ostatnie 10 lat w 4 samochodach.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 08.01.2013 12:00

FUX napisał(a):
To podjedź teraz i sprawdź, ile masz czynnika... :roll:
Pomimo szczelności instalacji, kilkanaście % ucieka.
Sprawdzone przez ostatnie 10 lat w 4 samochodach.

A po co mam jeździć, skoro działa?
Oczywiście, że ucieka (minimalnie), ale dopóki klima działa (sprężarka się załącza), nie ma sensu czegokolwiek sprawdzać. Jeśli gazu będzie za mało, zadziała bezpiecznik i sprężarka się nie włączy - wtedy trzeba podjechać na serwis. To nie silnik, że się zatrze!

Klikanaście % to gruba przesada - chyba że o 10 latach mówisz! Na forum czytałem, że najczęściej nie trzeba nabijać częściej niż raz na 5 lat, a nawet jeszcze rzadziej. Ja już jeżdżę 3 lata i jest OK.

Co do włączania klimy - ja włączam bardzo rzadko, a brzydkich zapachów nie mam.

Tutaj można sporo mądrych porad poczytać.
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 08.01.2013 12:17

No jeżeli ktoś robi kilka tyś. km rocznie, to wolna droga...
Klimatyzacja, pozbawiona części mniejszej lub większej czynnika chłodzącego, jest mniej wydajna od tej z jej prawidłową ilością.
Tak się rozstańmy.
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 08.01.2013 12:23

Bzdura. Jeżdże od 8 lat autem z klimatyzacją i nic się nie dzieje. W zeszłym roku byłem w Chorwacji i mrozi dobrze. Popieram kolegę Raula. Jak się stwierdzi niedomagania to trzeba jechać do serwisu. Po co nabijać kasę warsztatom.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 08.01.2013 12:26

Ja to mam chyba fuksa, u mnie działa a nie serwisuję...
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 08.01.2013 12:37

Bocian napisał(a):... nie serwisuję...

Grzyba masz, a nie fuksa ;)
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 08.01.2013 12:46

raul73 napisał(a):Na forum wyczytałem, żeby w ogóle nie serwisować klimy, jeśli działa (czyli nie ma ubytków gazu i nie zatyka się odpływ), bo nie ma takiej potrzeby. W związku z tym przestałem serwisować - działa pięknie! :D :D

darek1 napisał(a):Bzdura. Jeżdże od 8 lat autem z klimatyzacją i nic się nie dzieje. W zeszłym roku byłem w Chorwacji i mrozi dobrze. Popieram kolegę Raula. Jak się stwierdzi niedomagania to trzeba jechać do serwisu. Po co nabijać kasę warsztatom.

Mogę tylko potwierdzić. Raz w roku wymieniam filtr przeciwpyłkowy i nic więcej nie robię, jeśli działa.
Mam kolegę, który prowadzi serwis klimy. W ubiegłym roku chciałem wreszcie coś coś "zasewisować",
jakieś uzupełnienie, wymiana itp. Zapytał: ale działa dobrze? Na moją odpowiedź twierdzacą, powiedział tylko: to po co przepłacać? No, ale może dlatego, że to kolega. :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 08.01.2013 12:50

weldon napisał(a):
Bocian napisał(a):... nie serwisuję...

Grzyba masz, a nie fuksa ;)

A to nie to samo? :oczko_usmiech:
Tak naprawdę, to ja nie serwisuję, bo zanim się zagrzybi, kupuję nowy samochód :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2013 17:49

Raul73 napisał(a):To nie silnik, że się zatrze!

..dobre..mocne..jesteś pewien tego co piszesz :?: :mrgreen: :mrgreen: oprócz czynnika jeszcze coś jest dodatkiem w trakcie nabijania.... i niech Ci kiedyś nie dodadzą odpowiedniej ilości..przekonasz się ile kosztuje sprężarka.. :mrgreen: :mrgreen:

..zatarta.. :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 08.01.2013 17:58

lubelski napisał(a):
Raul73 napisał(a):To nie silnik, że się zatrze!

..dobre..mocne..jesteś pewien tego co piszesz :?: :mrgreen: :mrgreen: oprócz czynnika jeszcze coś jest dodatkiem w trakcie nabijania.... i niech Ci kiedyś nie dodadzą odpowiedniej ilości..przekonasz się ile kosztuje sprężarka.. :mrgreen: :mrgreen:

..zatarta.. :mrgreen:

W Astrze, 6 tysi :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2013 18:00

.troszku boli :mrgreen: ..ale tak to jest jak ludzie takie rzeczy wypisują...ehhhh :mrgreen:
Mosqito
Cromaniak

Postnapisał(a) Mosqito » 08.01.2013 18:00

Niestety to prawda ! Sprężarka klimy ma mechanizm smarowania i jeśli jej przez dłuższy czas nie włączasz to się niestety zatrze. Sam się załatwiłem w ten sposób w poprzednim aucie ! Na szczęście w profesjonalnych warsztatach od klimy można kupić regenerowaną sprężarkę - tak więc nie musisz kupować nowej. Z tego co pamiętam to koszt wymiany, samej sprężarki i napełnienia czynnikiem klimy zamknął się w kwocie pomiędzy 500-800zł. Od tego czasu przynajmniej raz na tydzień zawsze jeżdżę na klimie minimum godzinkę i mam spokój.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone