piotrulex napisał(a): ... pewnie od 20-tu lat bywamy w cro na porządnych campingach pod własnym namiotem co często kosztuje nas za dobę więcej niż. tzw. apartament![]()
Zgadza się
.png)
piotrulex napisał(a): ... pewnie od 20-tu lat bywamy w cro na porządnych campingach pod własnym namiotem co często kosztuje nas za dobę więcej niż. tzw. apartament![]()
.png)
piotrulex napisał(a):Marina, w porcie meijskim było dla nas za głośno
.png)
MarianiEwa napisał(a):AdamSz napisał(a):piotrulex napisał(a):AdamSz napisał(a):Ale warto spróbować.. Dołożysz dwa dni (po jednym na tranzyt w te i we wte). ..I jesteś np na Korfu
Warto spróbować. Nowe akweny
Gdzie nocleg tranzytowy?
.png)
Kapitańska Baba napisał(a):piotrulex napisał(a):Marina, w porcie meijskim było dla nas za głośno
Marina to inny poziom cen. Port w Tribunj zdrożał rok do roku ponad 50% i nie ukrywam, że dla mnie to pomyłka.
.png)
AdamSz napisał(a):piotrulex napisał(a): ... pewnie od 20-tu lat bywamy w cro na porządnych campingach pod własnym namiotem co często kosztuje nas za dobę więcej niż. tzw. apartament![]()
Zgadza się... Jako, także lokalny, czyli polski caravaningowiec, uważam, że jakiś tzw luksusowy camp w Chorwacji, to słaby biznes
... Lepiej mieć kwaterę z widokiem i wygodami, balkonem, wc i prysznicem, za to samo, a często jak i piszesz i niżej...
.... Ale nie chce tu obligatoryjnie "uważać',
bo zaraz odezwą się zwolennicy carawaningu w HR, którzy maja swoje sposoby na obniżenie kosztów
... Wszystko jest dobre ... Po drodze widziałem, co najmniej parę małych rodzinnych campów na podwórkach... Niektóre w fajnych miejscach, rzut beretem do morza. A na nich jakieś małe namioty, jakiś kamper, przyczepa ....Szkoda,że nie zapytałem się ile to teraz kosztuje ?/.. taki budżetowy, skromny camp, który oczywiście ma swoje minusy, ale i przewagi ?? ...Może nawet więcej ??
.png)
piotrulex napisał(a):Kapitańska Baba napisał(a):piotrulex napisał(a):Marina, w porcie meijskim było dla nas za głośno
Marina to inny poziom cen. Port w Tribunj zdrożał rok do roku ponad 50% i nie ukrywam, że dla mnie to pomyłka.
Dla całej naszej ekipy, jakikolwiek port to pomyłka. Jakby łódź miała większe zbiorniki na wodę to non stop byśmy nocowali w pięknych, cichych i klimatycznych zatokachI nie chodzi tu nawet o pieniądze
.png)
Kapitańska Baba napisał(a):... Port w Tribunj zdrożał rok do roku ponad 50% i nie ukrywam, że dla mnie to pomyłka
Co kto lubi - jacht daje tę wolność wyboru miejsca noclegu![]()
My lubimy i porty i dzikie zatoki. .
.png)
Kapitańska Baba napisał(a):
My lubimy i porty i dzikie zatoki.
I trzeba pamiętać, że czasem warunki pogodowe nie pozwolą stanąć w dziczy a wtedy opłaty portowe - zwłaszcza po tegorocznych podwyżkach mocno irytują.
.png)
piekara114 napisał(a):Nie do końca można porównywać. Chorwacja stacjonarnie, Polska dużo kręcenia samochodem (jakieś 400 km po miejscu zrobione) i zwiedzanie i więcej jedzenia na mieście.. Uwzględniając to koszt wychodzi podobny.
.png)
AdamSz napisał(a):Kapitańska Baba napisał(a):... Port w Tribunj zdrożał rok do roku ponad 50% i nie ukrywam, że dla mnie to pomyłka
Jasne... Optymalnie,to pół na pół![]()
Co do Tribunja .... Z rozrzewnieniem wracam do czasów, kiedy przy miejskiej w Prvić Luka, prawie że, vis a vis Tribunja, cena za 38 stóp była 20 kun/doba![]()
![]()
....A stało się long side, bez gościa na burcie.
Taki wypas za gratis (w zasadzie) ... Se ne vrati
![]()
.png)
piotrulex napisał(a):... Znajomi jeżdzili busem przerobionym na mini campera i za dobę na takich mini campach płacili koło 20E za całość dla 3 osób. Tam gdzie my bywamy nie zmieściłbym sie w 70E śpiąc pod namiotem
.png)
AdamSz napisał(a):piotrulex napisał(a):... Znajomi jeżdzili busem przerobionym na mini campera i za dobę na takich mini campach płacili koło 20E za całość dla 3 osób. Tam gdzie my bywamy nie zmieściłbym sie w 70E śpiąc pod namiotem
No i mniej więcej się wyjaśniło ... Ponadto z przyczepą, czy kamperem, inaczej policzą na bramkach...Ale namiot w Chorwacji rozważam...
....Może styl mieszany budynkowo namiotowy.... Zwłaszcza przy dłuższych wyjazdach, tak jak teraz byłem, te 20 dni... Się chciało blisko morza, taka idea ze sprzętem... Czy więc był to na pewno wyjazd budżetowy ??
... Szczegoly może potem,
![]()
.png)
AdamSz napisał(a):Kapitańska Baba napisał(a):... Port w Tribunj zdrożał rok do roku ponad 50% i nie ukrywam, że dla mnie to pomyłka
Jasne... Optymalnie,to pół na pół![]()
Co do Tribunja .... Z rozrzewnieniem wracam do czasów, kiedy przy miejskiej w Prvić Luka, prawie że, vis a vis Tribunja, cena za 38 stóp była 20 kun/doba![]()
![]()
....A stało się long side, bez gościa na burcie.
Taki wypas za gratis był (w zasadzie) ... Se ne vrati
![]()
Tak czy inaczej - za naszą łupinkę rok temu 200 kun, teraz ponad 300. Chorwaci zaszaleli i mam nadzieje oberwą za swoje. Już teraz w portach pustki, dużo jachtów stoi na kotwicach z cumami na brzegu - żegluję tam od 20 lat i w życiu nie widziałam tylu jednostek na kotwicach. Wszędzie luz a to znaczy, ze dochód im spadnie. I bardzo dobrze 
.png)
Kapitańska Baba napisał(a):... za naszą łupinkę rok temu 200 kun, teraz ponad 300. Chorwaci zaszaleli i mam nadzieje oberwą za swoje. .... Wszędzie luz a to znaczy, ze dochód im spadnie. I bardzo dobrze
.png)
piotrulex napisał(a):.... Nie nie wróci. Ostro postawili na turystykę, pakują w to od lat ogromne pieniądze i cyckają nas z kasy ile wlezie.... Znajomy swoich franków jakoś specjalnie nie liczy twierdząc, że Chorwacja jest śmiesznie tania i znając jego sytuację, nie sposób się z nim nie zgodzić
Znam Chorwację od 2004 roku i dla nas wzrost cen jest zauważalny, ale czy jest "drogo"? Zależy skąd się patrzy, gdyż punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko