Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grilowanie na plaży

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak
Re: Palenie grilla na plaży w Chorwacji, a nasz wizrunek ??

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 18.06.2024 09:54

Adam, ty byś się nadał na zloty o których tu czytałem :lool:
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 18.06.2024 10:01

krutom napisał(a):
AdamSz napisał(a): … Gdzie jest wreszcie, Krakuscity ??// ….

Jest, żyje, ma się dobrze.
Czasem (rzadko) zagląda.
Zmieniły się czasy, zmieniło się forum, zmieniła się Chorwacja.
Wszystko się zmienia.

Wielka Szkoda (( ...
Krakusowej tez nie widzę ?? .... Tylko nie mów ?? ((((
....
Krutom. Reszta w punkt )) .... Ludzie, userzy !! .... To była wartość sama w sobie !! ))

Co do Chorwacji ? .... Mimo wszystko, Trzyma fason nieustannie )) ... Wróciłem tam ))

/////
krakusowa
Koneser

Postnapisał(a) krakusowa » 18.06.2024 10:10

Jestem, aktualnie w Mlini oczywiście z krakusem
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 18.06.2024 10:24

krakusowa napisał(a):Jestem, aktualnie w Mlini oczywiście z krakusem

Krakusowa, kamień z serca )) .... Super forma ... Ale Cie wywiało na koniec chorwackiego świata )) ... A czerwone klify jeszcze stoją ??

Miłego i Pozdrawiam Cię... (i Krakusa też) ...(( .... ))

/////
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 18.06.2024 10:54

AdamSz napisał(a):
empire13 napisał(a):Na 7 wyjazdów do Cro nigdy nie widziałem na plaży grilla.
Za to widziałem sikające dzieci do wody. Może o tym zrób temat? Nie wiem jakiej byli narodowości ale na pewno komuś psuli wizerunek ;)

Twoje dzieci...Twoja sprawa ))

/////

Pudło.
Lubisz tematy z d. więc podsyłam kolejny ;)
wikol
Cromaniak
Re: Palenie grilla na plaży w Chorwacji, a nasz wizerunek ??

Postnapisał(a) wikol » 18.06.2024 10:57

Cennych rad na temat palenia grilla udzieliłby @boboo ale chyba rzadko ostatnio się udziela..
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 18.06.2024 11:09

Jestem :D
Mam się dobrze już jako emeryt. Ostatnio jeździmy do Chorwacji dwa razy w roku , już nie na kwatery z własnym żarełkiem a włóczymy się po hotelach bo wiek wymaga wygód, ale własnym transportem. Serdecznie pozdrawiam Wszystkich znanych i nieznanych mi Cromaniaków.
Grilla na plaży nie palę . :) - ot taka uwaga aby było w temacie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 18.06.2024 11:40

krakuscity napisał(a):Serdecznie pozdrawiam Wszystkich znanych i nieznanych mi Cromaniaków.

krakusowa napisał(a):Jestem, aktualnie w Mlini oczywiście z krakusem

Miło Was ponownie zobaczyć na forum, przyjemności w Mlini :hut: :papa:
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 18.06.2024 11:48

krakuscity napisał(a):

Jestem :D
Mam się dobrze już jako emeryt. Ostatnio jeździmy do Chorwacji dwa razy w roku , już nie na kwatery z własnym żarełkiem a włóczymy się po hotelach bo wiek wymaga wygód, ale własnym transportem. Serdecznie pozdrawiam Wszystkich znanych i nieznanych mi Cromaniaków.
Grilla na plaży nie palę . :) - ot taka uwaga aby było w temacie.

No to nie dziwne, że na zloty nie ma czasu jak człek ciągle w podróży ;) ;) Dobra ta emerytura z tego co się prezentuje....
ApropoDefacto
Cromaniak

Postnapisał(a) ApropoDefacto » 18.06.2024 12:34

Podrzucam kolejny "genialny"temat pod twe ambitne rozważania: "okradanie przy wydawaniu reszty w sklepach" albo "naciągane wykroczenia i mandaty" ciekawe czy tam też psują komuś wizerunek? czy to tylko jedyni na świecie Polacy :glupek:
A tak swoją drogą, przestań w końcu przejmować się tym jak inni Ciebie postrzegają, będziesz zdrowszy, zaufaj mi :pociesza:
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 18.06.2024 19:29

Marlowe1994 napisał(a):
AdamSz napisał(a):Palenie grilla na pląży w Chorwacji, czyli poprawiamy nasz wizerunek....

Szacun, że ci się chce tyle pisać. Chyba, że używasz AI 8)
Przeczytasz tu jak zwykle, że inni też palą i to nas rozgrzesza. Albo i nic nie przeczytasz bo wprowadzony jest ostracyzm przez osoby które w takim wątku nie mogą błysnąć wiedzą o cro, bo były juz enty raz na wybrzeżu. I na nic tu info, że na 352 kilometrze autocesty widać pochylone drzewo. Ja sam bym nie palił grilla poza miejscem do tego wyznaczonym. Wiem co to pożar, przeżyłem i widziałem dwa, widziałem cały spalony kemping i siedząc całą noc z nogami w morzu słuchałem jak wybuchają butle z gazem.

Marlowe... I szacun wzajemny ))

"... Dziwny ten świat "...?? ... Widać, że co niektórych " .... pożarła galopująca prostytucja ..cyt Republika ."
Lecz "... ludzi dobrej woli jest więcej..."... też cytat i też stary, jeszcze starszy niż Republika ))

I "nie lękajcie się" !!))...I nie dajcie się !!)) ...Także ostracyzmowi ....
....

Dla przypomnienia, jedna z definicji. Ostracyzm współcześnie

"Bojkot towarzyski (nieprzyjęcie lub wykluczenie kogoś przez otoczenie), jest również najprostszą formą „wydania wyroku” na osobę, której winę trudno udowodnić.
....
Czyli !! ... "...Róbmy swoje.."...I do przodu !! ...I olać siewców ostracyzmu i selekcji negatywnej !!/))....

Same cytaty, całkiem przypadkowo ))

/////
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 18.06.2024 21:16

Cześć Adamie.
Kolega z filmu trochę pomieszkał w Chorwacji i opowiada o rodakach.
Smutne to...
https://youtu.be/HtbU-Bocz5g?si=dEfjs7CyEgJtilVm

Miłego wieczoru :spoko:
ziemniak
Cromaniak

Postnapisał(a) ziemniak » 18.06.2024 21:17

Od maja do października (plus/minus) jest zakaz używania ognia na wybrzeżu Chorwacji. Ten przepis uwzględnia również palenie papierosów. Tu Niemcy tracą na wizerunku, bo co chwila łamią przepisy, a co gorsza zakopują pety w żwirze pod kamień niczym struś chowa głowę w piasek i udaje, że problemu nie ma.

Myślę, że ten przepis nie wziął znikąd. Bardziej obstawiał bym lokalnych, którzy tak jak to jest do tej pory w wielu innych krajach jak Grecja, Turcja, Macedonia czy Rumunia, że rozpalają nie tylko grille, a całe ogniska na plażach. Nigdy nie widziałem nikogo od 2011 roku rozpalającego grilla na plaży podczas swoich 14 pobytów od tygodnia do dwóch. Nikogo oprócz siebie, a zrobiłem to kilka razy i w taki sposób, że przede wszystkim samotnie i w taki sposób, że nawet przez sekundę nie było choćby małego dymka. Miejsca takie jak te: https://www.google.com/maps/@44.3347529 ... ?entry=ttu

Inna sprawa grille na prywatnych podwórkach otoczone drzewami i domami dookoła, gdzie zazwyczaj leży pełno suchego drewna, a czasami jest park/las za płotem. Taki tam kolejny absurd. Po raz kolejny powtórzę - Chorwację psuje coraz więcej turystów i eurokołchoz, a nie wizerunek Polaków. Chorwaci przede wszystkim narzekają na Włochów (usterki i brud/bałagan jaki zostawiają). Nigdy nie spotkałem się z narzekaniami (być może ze względu, że sam należę do tej nacji) na Polaków. Zawsze wypowiadali się pozytywnie, ale może pieniędzmi wykupiłem ich szacunek... przepraszam wizerunek?

Zwiedziłem 45 z 46 Państw w Europie, 64 z 194 na świecie, w tym kilka miejsc nieuznawanych na arenie międzynarodowej. Nigdzie nie spotkałem się z wrogim przyjęciem lub złą opinią o Polakach. Za to w większości dalszych, dziwnych miejsc ku naszemu zaskoczeniu spotkaliśmy rodaków. W moim odczuciu Polakom daleko do liderów niechlubnych sytuacji za granicą.
ziemniak
Cromaniak

Postnapisał(a) ziemniak » 18.06.2024 21:18

Od maja do października (plus/minus) jest zakaz używania ognia na wybrzeżu Chorwacji. Ten przepis uwzględnia również palenie papierosów. Tu Niemcy tracą na wizerunku, bo co chwila łamią przepisy, a co gorsza zakopują pety w żwirze pod kamień niczym struś chowa głowę w piasek i udaje, że problemu nie ma.

Myślę, że ten przepis nie wziął znikąd. Bardziej obstawiał bym lokalnych, którzy tak jak to jest do tej pory w wielu innych krajach jak Grecja, Turcja, Macedonia czy Rumunia, że rozpalają nie tylko grille, a całe ogniska na plażach. Nigdy nie widziałem nikogo od 2011 roku rozpalającego grilla na plaży podczas swoich 14 pobytów od tygodnia do dwóch. Nikogo oprócz siebie, a zrobiłem to kilka razy i w taki sposób, że przede wszystkim samotnie i w taki sposób, że nawet przez sekundę nie było choćby małego dymka. Miejsca takie jak te: https://www.google.com/maps/@44.3347529 ... ?entry=ttu

Inna sprawa grille na prywatnych podwórkach otoczone drzewami i domami dookoła, gdzie zazwyczaj leży pełno suchego drewna, a czasami jest park/las za płotem. Taki tam kolejny absurd. Po raz kolejny powtórzę - Chorwację psuje coraz więcej turystów i eurokołchoz, a nie wizerunek Polaków. Chorwaci przede wszystkim narzekają na Włochów (usterki i brud/bałagan jaki zostawiają). Nigdy nie spotkałem się z narzekaniami (być może ze względu, że sam należę do tej nacji) na Polaków. Zawsze wypowiadali się pozytywnie, ale może pieniędzmi wykupiłem ich szacunek... przepraszam wizerunek?

Zwiedziłem 45 z 46 Państw w Europie, 64 z 194 na świecie, w tym kilka miejsc nieuznawanych na arenie międzynarodowej. Nigdzie nie spotkałem się z wrogim przyjęciem lub złą opinią o Polakach. Za to w większości dalszych, dziwnych miejsc ku naszemu zaskoczeniu spotkaliśmy rodaków. W moim odczuciu Polakom daleko do liderów niechlubnych sytuacji za granicą.

A może to Chorwatom zależy głównie na pieniążkach tu i teraz? Kultura kampingowa lub jej brak? Może oni nie mają szacunku do turystów jak w innych Państwach?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.06.2024 21:28

Jeśli koś musi pisać o grilowaniu, to ten temat wystarczy. :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.