Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grilowanie na plaży

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2013 10:27

weldon napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):no i zaczyna robić się w temacie wiocha :mrgreen:

Ale co? Niby, że nie wolno na plażę pójść z butlą gazową, albo z 42-calową anteną satelitarną? :roll:

Przesadzasz ;)

ja nie o tym :wink:
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 04.07.2013 10:39

charlie_ napisał(a):A wracając do tematu, grillowanie na publicznej plaży to coś w stylu zostawiania ręczników i "rezerwowania" sobie miejsc na plaży, albo bicia braw po wylądowaniu samolotu :D
Ja znalazłabym jeszcze sporo innych przykładów, jak białe skarpetki do sandałów, poza na hejnalistę, słuchanie "Ona tańczy dla mnie" i wiele, wiele innych...
Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem (może być z chorwackiej plaży)... :oczko_usmiech:
charlie_ napisał(a): BTW - grillowanie na balkonie w bloku powinno być karane (np. chłosta) :D

Bo?
... robisz się głodny a lodówka pusta? :P

Arooo napisał(a): A propos grilowania na plaży ciekawi mnie co z resztkami z ewentualnego nocnego grilla??Czy da się ładnie posprzątać po sobie w nocy???
Nie chciałbym przyjść rano na plaże i siedzieć w popiele, ościach itp

Ten co sprząta po sobie w dzień posprząta i w nocy, ten co ma to w doopie, będzie miał nadal... :smo:
Marmarka napisał(a):Wioska? Czy ja wiem… grill na Odra, albo w parku to tez wioska? :) w takim razie Wroclaw wiesniakami stoi ;) (bez obrazy ;)! ). jesli bedziemy grillowac, to o zmroku, na jakims uboczu, co by ludzi nie denerwowac I wlasnie wioski duzej nie robic ;) a do tego bedzie to wrzesien wiec I ludu troche mniej.
Zdarzyło mi się grillować i na plaży i na balkonie...
Wiem, wiem... - wiocha, a słoma wystaje mi ze skarpetek w sandałach :mrgreen:
Plaża była ustronna i bezludna, nad Bałtykiem, w maju - bez obaw Aroo - posprzątaliśmy po sobie ;)
Grill na balkonie był elektryczny, nie dymił a jeśli mojego prania nie było czuć kaszanką, to sąsiadów raczej też nie (zwłaszcza, że rzadko kupuję kaszankę :lool:)
Marmarka napisał(a):Szukam alternatywy gdyby w apartmanie nie bylo miejsca na grillowanie ;) :hut:
W apartmanie faktycznie może być ciężko - i o miejsce do grillowania, i o zgodę właściciela :lool: :smo:
... myślę natomiast, że łatwiej będzie Ci znaleźć miejsce (i uzyskać zgodę) na grilla na terenie posesji, niż bujać się z nim na plażę...
Poza tym jak już zdążyłaś się dowiedzieć jest to raczej zabronione, bo w Cro jest spory problem z pożarami...
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 04.07.2013 10:44

weldon napisał(a):
Są gazowe ;)

Piotrek ale nie wiem czy gazowy nie zostanie zaliczony do grupy z otwartym ogniem. Sprawdzać bym raczej nie próbował. Kiedyś słyszałem w HR TV że kary są rujnujące dla łamiących zakaz i idą w tysiące juro. Szczególna nagonka rozpoczęła się po tragedii na Kornatach w sierpniu 2007 roku. Byłem w tym czasie w Cro. Ludzie płakali, żałoba narodowa, flagi opuszczone do połowy masztów... . Nie dziwię się że każda próba łamania zakazu kończy się doniesieniem. Za dużo mają do stracenia a i koszty walki z żywiołem co roku są niebagatelne.
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 04.07.2013 10:50

Rysio napisał(a):
weldon napisał(a):Są gazowe ;)

Piotrek ale nie wiem czy gazowy nie zostanie zaliczony do grupy z otwartym ogniem. Sprawdzać bym raczej nie próbował.

Trudno powiedzieć, na campingach gdzie tradycyjny grill jest zakazany - gazowy i elektryczny są dopuszczalne (na ogół) :oczko_usmiech:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 04.07.2013 10:56

Rysio napisał(a):Za dużo mają do stracenia ...

I tyle.

O ile dobrze pamiętam, to Chorwaci są bardzo czuli nawet na robienie grilla na terenie własnej posesji, nie mówiąc o balkonach czy tarasach.
Dlatego w wielu miejscach oferują paleniska z rusztem, lub peką, a jeżeli tego nie posiadają, to pozostaje znaleźć sobie jakąś sympatyczna konobę.

Możliwe, że tak jak u mnie, są gdzieś wyznaczone miejsca na takie biesiady, ale to może na campingach, b nie przypominam sobie, żebym się z czymś takim, jak i z grillem na plaży, kiedyś w Cro zetknął.

Pozdrawiam
wiegal
Globtroter

Postnapisał(a) wiegal » 04.07.2013 11:01

W roku 212 była wyjątkowa susza. Próba rozpalenia grilla na campingu Bunculuka skończyła się interwencją pracownika recepcji. Byłem zabezpieczony: wiaderko wody, gaśnica. Uprzejmie wytłumaczył, że ze względu na suszę jest zakaz otwartego ognia. Swoją drogą 2 lata temu jedna Pani w USA pogrzewając tosta "puściła" pół stanu z dymem.
Marmarka
Globtroter

Postnapisał(a) Marmarka » 04.07.2013 11:09

i to sa rzeczowe odpowiedzi. dziekuje :)
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 04.07.2013 11:12

weldon napisał(a):...nie przypominam sobie, żebym się z czymś takim, jak i z grillem na plaży, kiedyś w Cro zetknął.

Ja również, choć na dzikich plażach gdzie dopływałem pontonem można było gdzieniegdzie znaleźć niedopalone patyki. Były to jednak miejsca wyjątkowo odludne i jak na Pag przystało w zasadzie całkowicie pozbawione roślinności. Nie spotkałem natomiast w Cro kwatery w której nie byłoby murowanego grilla z którego można by skorzystać za przyzwoleniem gospodarzy. W tych warunkach to rzeczywiście grill na plaży trochę bez sensu :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.07.2013 12:40

Jest też Cobb
http://www.cobb.pl/ może nietani, ale nawet na łodzi czy masce auta możesz grillować.
charlie_
Podróżnik

Postnapisał(a) charlie_ » 04.07.2013 13:13

Jesteśmy wyjątkowo biesiadnym narodem, lubimy spotkania ze znajomymi przy odrobinie (albo i więcej) alkoholu. Do tego jedzonko z grilla nadaje się wyśmienicie, druga rzecz to fakt że umiemy je sobie smacznie przyrządzić ;)

Chciałem jedynie zwrócić uwagę, że w Chorwacji jesteśmy gośćmi i wydaje mi się, że wartałoby to uszanować.
Z tego co widzę grillowanie na plaży nie jest codziennością, czy też chorwackim zwyczajem.

Pozdrawiam
AdamSz
Cromaniak
Palenie grilla na plaży w Chorwacji, a nasz wizerunek ??

Postnapisał(a) AdamSz » 18.06.2024 08:53

Palenie grilla na pląży w Chorwacji, czyli poprawiamy nasz wizerunek

Trochę się przygotowałem, żeby być może, nie powielać się z tematem. Przy okazji zawieram małą retrospekcję z cro.pl))

Wbiłem frazę w wyszukiwarkę forum, wyskoczył mi taki wątek , jak niżej

Jakiś staroć z 2013 roku… Dyskusja na temat; Można ?? Czy nie można ?? Krótko było i się skończyło

https://www.cro.pl/grilowanie-na-plazy-t42166.html

….
Na marginesie. Gdzie się podziali userzy z tego wątku z 2013 roku i ówcześni bywalcy cro.pl

Gdzie jest Rysio ?? …. Gdzie jest Weldon ?? …. Gdzie jest Dziadek Maciek ?? … Gdzie jest wreszcie, Krakuscity ??// ….

I gdzie jest wielu fajnych Cromaniaków ??

Gdzie są moi przyjaciele ??

Z nieodłącznym i nie do podrobienia )) …. Cromaniakiem, . Jacunio !!!! )).

Autorem, m.in. kultowego zestawu rzeczy niezbędnych w Chorwacji… Dwie przyczepy, mało było )) …
Ale lista była niezastąpiona… Full opcja.. Można bylo na jej podstawie modelować swoje osobiste bagaże ))
….
Gdzie, są moi przyjaciele ??

Klikamy Republikę

„…Gdzie oni są ? … Schowali się ? ... Po róznych prostych instystucjach ? …. Pożarła ich ?... Galopująca prostytucja ?...

https://www.youtube.com/watch?v=jnJq5CKDnIg

Albo
Yugopolis & Maleńczuk…Yugopolis bliższy Bałkanom

https://www.youtube.com/watch?v=P5nSQXb6qnM

….

Dobra. Posłuchaliśmy, wracamy do grilla na plaży w Chorwacji

Ale od tego czasu, (2013 … ile to, 12 latek??), myślę, że Rodacy przeszli do działania i trochę tych grillów wypalili na plaży w Chorwacji. Własnych, lekkich przenośnych, oraz pakietów jednorazowych.
Chorwat oferuje grilla w ogrodzie. Gratis.. Ale to nie to .To się nie liczy, ?? ma być własny wynos na plaży ))

Daleko szukać. Znów ta Riv Oniska 2023

Dużo tego nie było … Akurat ja, zauważyłem może ze dwa przypadki na około dwa tygodnie…. Ale było …

A tyle się trąbi !! …. Nie palić otwartego ognia w terenie, w Chorwacji !! …. Żar się z nieba leje!! … Busz suchy jak wiór ….Bezwzględny zakaz otwartego ognia !!...

Ale co tam zakazy ?...Wieczorkiem, bywa ze, małe party towarzyskie na plaży z przenośnym, lekkim grillem. …
Ok., wychodzą na ostrogi i tam rozkladają.. Na 100 % nasi… „… tata jest już ta kiełbaska ..”
Niby przestrzegają, co niektórzy ppoż. Palenie grilla na ostrogach… Takie myślenie i obrona przed samym sobą.

A wzdłuż morza spacerują urlopowicze. Inni Polacy. Pewnie tez zagraniczniacy. I patrzą na te dymiące grille na plaży

I co oni sobie o tym myślą ??…
Może tak.. Ale ci to są cool, że wpadli na taki genialny pomysł z tym grillem ?? …
Czy może tak, ..Ale debile z tym grillem ?? … 35 metrów, busz suchy, jak wiór. … Bezwzględny zakaz … A palą grilla .. Ok., może chcą pokazać dzieciakom żółte samoloty w akcji ??

I teraz resume… Jednak siła przyzwyczajenia, z tym przenośnym grillem na wakacjach jest w narodzie potężna ?? …
W Polsce temat zejdzie, nic się nie stanie … To pewnie w Chorwacji, też pewnie zejdzie ??
Zejdzie, nie zejdzie ?? … Ale tu już nie mamy przypadku, „widzi mi się” .. Kupię coś lub nie kupię ??. Dam skromny napiwek, czy nie dam ??…
Tu wchodzimy w prawa i obowiązki, ustanowione w kraju goszczącym zagranicznego turystę

I jak to się ma do naszego wizerunku ?? Poprawiać ?? Nic z tym nie robić ?? … A może zniszczyć zleceniodawcę tematu i wygumkować problem ??... Cicho sza, nic się nie dzieje … I tak będzie najlepiej??))

I jeszcze na koniec jedna uwaga… Jesteśmy w epoce wszechobecnego nagrywania… Tylko patrzeć, jak ktoś wreszcie nagra tego grilla na plaży i wrzuci to do netu, z mało ładnym dla nas, anty wizerunkowym komentarzem. Albo zapoda gdzie trzeba ?? … (a może już tak bywało, o czym nie wiemy)

I znów będzie chryja … Tak, jak z tym naszym, który strzelał petami z samochodu w czasie jazdy … Nagrali, wrzucili do netu i była chryja w całej Chorwacji i może nie tylko w Chorwacji …

Było coś takiego na cro w zeszłym roku, o tych petach z samochodu z blachami PL, Było, czy nie było ??…. Wizerunek !!!!!!!!! …I nie poszło cicho sza, … typu wygumkować problem i po kłopocie …

Tu nie zwracam się do wszystkich, bo każdy mądry zrozumie... Ale do tej ekipy (ekipki), tych paru panów Dulskich z sąsiednich moich wątkow, którzy z pianą i wściekiem oraz pasją cenzora amatora, piszą petycje o wygumkowanie problemu i autora ))…

To jak, Dulszczyzno, gumkować ?? Będą wasze petycje do dyrekcji ??... heh

…O żółtych samolotach w akcji, już nie myślę … // … To byłaby mega Chryja, jakby się jeszcze okazało, kto jest autorem jej chryji //…

Amen… Dulszczyzno z moich sąsiednich wątków, Można się znęcać nad tym wątkiem i oczywiście autorem tego wątku ))//

/////
Ostatnio edytowano 18.06.2024 19:45 przez AdamSz, łącznie edytowano 5 razy
empire13
Cromaniak
Re: Palenie grilla na plaży w Chorwacji, a nasz wizrunek ??

Postnapisał(a) empire13 » 18.06.2024 09:28

Na 7 wyjazdów do Cro nigdy nie widziałem na plaży grilla.
Za to widziałem sikające dzieci do wody. Może o tym zrób temat? Nie wiem jakiej byli narodowości ale na pewno komuś psuli wizerunek ;)
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 18.06.2024 09:30

empire13 napisał(a):Na 7 wyjazdów do Cro nigdy nie widziałem na plaży grilla.
Za to widziałem sikające dzieci do wody. Może o tym zrób temat? Nie wiem jakiej byli narodowości ale na pewno komuś psuli wizerunek ;)

Twoje dzieci...Twoja sprawa ))

/////
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 18.06.2024 09:49

AdamSz napisał(a): … Gdzie jest wreszcie, Krakuscity ??// ….

Jest, żyje, ma się dobrze.
Czasem (rzadko) zagląda.
Zmieniły się czasy, zmieniło się forum, zmieniła się Chorwacja.
Wszystko się zmienia.
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 18.06.2024 09:52

AdamSz napisał(a):Palenie grilla na pląży w Chorwacji, czyli poprawiamy nasz wizerunek....

Szacun, że ci się chce tyle pisać. Chyba, że używasz AI 8)
Przeczytasz tu jak zwykle, że inni też palą i to nas rozgrzesza. Albo i nic nie przeczytasz bo wprowadzony jest ostracyzm przez osoby które w takim wątku nie mogą błysnąć wiedzą o cro, bo były juz enty raz na wybrzeżu. I na nic tu info, że na 352 kilometrze autocesty widać pochylone drzewo. Ja sam bym nie palił grilla poza miejscem do tego wyznaczonym. Wiem co to pożar, przeżyłem i widziałem dwa, widziałem cały spalony kemping i siedząc całą noc z nogami w morzu słuchałem jak wybuchają butle z gazem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.