napisał(a) ROBKOW » 02.06.2006 12:12
Witam
W okolicach Zadaru byłem 3 lata temu.Piaszczysta i niezatłocozna plaża znajdowała się kilkanaście kilometrów od Zadaru w kierunku wyspy Vir.
Należało zjechać z tej drogi i przejechać przez osadę Sabunike (kilka kilometerów).Plaża w zasadzie niezagospodarowana,bez knajp itp.O zagospodarowaniu świadczył jedynie prosty szlaban i koniecznośc uiszczenia drobnej opłaty za wjazd.Zaletą było bardzo płaskie ukształtowanie,można było wejśc od morza na dziesiątki metrów i ciągle było płytko.Te miejsce leży w pobliżu miasteczka Nin,jednak w plaży go nie widać.
Innym miejscem z piaszczystym podłożem jest ośrodek turystyczny Zaton,położony przy drodze do Nin.Jest on przeciwieństwem wyżej opisanego miejsca , domki turystyczne,kawiarnie,tłok,glośna muzyka itp.Tym niemniej podejście w morze równie płytkie.Wjaz na teren ośrodka to już pewny wydatek,ale nie przypomnę sobie ile dokładnie kosztował.
W samym Zadarze nie spotkałem piaszczystej plaży,w te na których byłem (okolice Borik) moim zdaniem nie warte polecenia.
Pozdrawiam
Robert