.png)
.png)
OlegK napisał(a):A jak ze Słoweńską winietą, bo na stronie jest taki komunikat.
Szczególna regulacja dot. winiet miesięcznych
Słoweński operator winiet DARS informuje, że zgodnie z aktualnie obowiązującą regulacją w zakresie opłaty za przejazd pierwszym dniem ważności winiety miesięcznej dla samochodów osobowych i 6-miesięcznej winiety dla motocykli musi być dzień zakupienia winiety! W celu zapobieżenia nieporozumieniom na wypadek kontroli winiet, polecamy zawsze mieć przy sobie naszego zaświadczenia dostawy winiety. W tym zaświaczeniu dostawy wykazane są jednoznacznie dzień dostawy, numer seryjny winiety i cena.
Czy dobrze rozumiem, że powinienem się wstrzymac z zakupem winiet do czasu tuż przed wyjazdem?
.png)
slr napisał(a): Bo jezeli w gre wchodiz jak u mnie na Slowenie winieta bo jade przez cala Slowenie to musze wybrac tak by byla jak najnowsza bo u nich data sprzedazy sie liczy
.png)
.png)
Lechoo napisał(a):Ale 30 dniowej nie zamówisz z późniejszą datą przez neta. Dlatego 2x7.
.png)
.png)
Crocodyl napisał(a):Kolego sir wybacz ale mam wrażenie że mylnie rozumujesz. Kupując np. dziś winiety zaznaczasz termin ważności każdej z nich i już. Obawiam się, że nawet jak oznaczysz termin wysyłki 30 dniowej na np 15.07 to możesz się zmartwić. Dlatego aby obejść ten zapis kupujemy od zeszłego roku 2 x 7 z datami obejmującymi termin przejazdu przez SLO lub ... kupujemy po trasie. To nie jest fizyka kwantowa to się da zrobić bez korepetycji. Niekiedy nie warto przesadnie kombinować.
.png)
.png)
Crocodyl napisał(a):Jedziemy w równoległych rzeczywistościach. Tolltickets nie kupuje winiet na 2-3 dni wcześniej tam je tylko "dziurkują". Jesli jesteś pewny swojej teorii kupuj zgodnie ze swoją koncepcją. Jeśli znasz język Goethego zadzwoń tam (lub napisz) i sprawdź czy masz racje. Cały czas oczywiście mówimy o winietach na SLO.
.png)
slr napisał(a):Nie nie lepiej a objazd znamTylko ze w tym roku jade na wyspe Krk
I bede jechal przez cala Slowenie na kierunek Postojna i potem Rupa przejscie
Roznica trasy na Zagrzeb a tak jak napisalem to ~10 km
Czasowo takze pare minut wedle nawigacji. Trasa na Zagrzeb dosc jest oblezona szczegolnie jak mam zamiar jechac w sobote w ciagu dnia. Zatem poznam nowa droge
a na kase tak nie patrze
w koncu to wakacje. Chodzi mi o wygode zatem i winiety i ta droga zostala wybrana w ten a nie inny sposob
.png)
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi