Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoopinia

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 29.11.2011 20:38

sie porobiło. Aż strach zdjęcia wklejać. 8O :lol:
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 29.11.2011 20:46

Hej - można liczyć na jakieś uwagi - "stateczki na Boce" ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.11.2011 21:11

Artur68 napisał(a):Hej - można liczyć na jakieś uwagi - "stateczki na Boce" ?

Niestety, ja z mazowieckich równin ;)

LRobert napisał(a):sie porobiło. Aż strach zdjęcia wklejać. 8O :lol:

Wklejaj :D

Obrazek

Nie mam bladego pojęcia, co to jest i kto to ustawił, ale fajne było :lol:
Ostatnio edytowano 21.02.2012 10:19 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 29.11.2011 21:19

Artur68 napisał(a):Hej - można liczyć na jakieś uwagi - "stateczki na Boce" ?

Ujęcie bardzo ładne, tylko dlaczego te stateczki płyną pod górę? :wink:

Jak dla mnie jest dobry pomysł, ale:
- przepał na niebie jednak za duży.
- u góry jest dramatyzm, na dole go nie ma, dałbym wobec tego więcej góry kosztem dołu.

Wstawiaj dalej. :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 29.11.2011 21:22

LRobert napisał(a):sie porobiło. Aż strach zdjęcia wklejać. 8O :lol:

Nie ma się czego bać. Wklejaj - tylko nie takie świńskie obrazki, jak Piotrek. :lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 30.11.2011 00:31

:lol: :wink:

Hej - można liczyć na jakieś uwagi - "stateczki na Boce" ?

Jasne.
Jak wstawiamy wodę, to powinna być w poziomie- nie może się "wylewać z kadru", bo to wbrew naturze.
Kolorystyka i kontrast stateczków jak najbardziej ok. Reszta- jak Janek napisał.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.11.2011 07:26

jan_s1 napisał(a):... tylko nie takie świńskie obrazki, jak Piotrek. :lol:

Toś mnie w głupiej sytuacji postawił, bo spośród osób, które oglądały i pomogły mi ustalić ostateczny kształt tego zdjęcia, jesteś pierwszym, który mu zarzuca obsceniczność :lol:

Nie wiem, nawet nie chcę wiedzieć, kto, w tak prymitywny sposób próbował w swej radosnej twórczości nawiązać do architektury staromiejskiej, tworząc takie ozdóbki na stojącym tu budynku, zamiast odbudować z pewnością ładniejszy oryginał, ani nie znam powodów, dla których ktoś inny łazi po mieście z gwoździem :)

Dla mnie istotne było, że udało mi się, w końcu, uzyskać jakie takie oświetlenie tych ... "rzeźb", bo budynek znajduje się na wschodniej pierzei rynku, a nawet gorzej, bo dokładnie w takiej uliczce, odchodzącej jeszcze pod kątem od tej pierzei, zasłonięty przez inne budynki i kościół św. Kazimierza oraz sporą ilość drzew i krzewów.

Skorzystałem z okazji, ze akurat liście spadły i podjechałem tam w odpowiedniej porze dnia.

Jest tam jeszcze kilka ozdób - zegar słoneczny na przykład, albo takie coś:

Obrazek

... ale te pierwsze wydawało mi się najbardziej udanym.

Świńskie :roll: Też coś ...

Pozdrawiam :lol:
Ostatnio edytowano 21.02.2012 10:19 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 30.11.2011 12:19

Fatamorgana napisał(a):Sądziłem, że to dość jasne, że motywem głównym są te 3 statki... a raczej takie a nie inne (wyczekiwane specjalnie) ich położenie względem siebie. Oraz ich proporcje...
Cała reszta weldon to tylko tło i dodatki nie mające znaczenia.

Najczęściej jesteśmy zgodni, ale przecież nie możemy zgadzać się w 100%. Chyba się przejęzyczyłeś, bo nie wierzę, żebyś tak myślał. Tło i dodatki mają zazwyczaj ogromne znaczenie. Jest w tym zdjęciu pomysł, jest i klimat, a czego zabrakło, to przecież doskonale wiesz, zresztą sam napisałeś:

Fatamorgana napisał(a):...musiałem użyć ogniskowej 400mm, aby wyłapać tą scenę z daleka, tyle że uzyskałem ją ze stratą dla jakości obrazu

Fatamorgana napisał(a):Janku, pierwsze naj, ale lepiej byłoby skręcić obiektywem nieco w lewo, gdyż z prawej masz za dużo zbędnej przestrzeni, która nic nie wnosi do fotki.
Pozdr.

Akurat z lewej nieco przyciąłem, a ta przestrzeń z prawej dała zdjęciu oddech. Ale może tylko ja tak to widzę? Pobawię się jeszcze trochę i albo zmienię zdanie, albo go nie zmienię. :) Tak, czy owak, zawsze cenne są dla mnie uwagi prezentujące inny punkt widzenia.
Pozdrawiam.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 30.11.2011 12:22

weldon napisał(a):
jan_s1 napisał(a):... tylko nie takie świńskie obrazki, jak Piotrek. :lol:

...spośród osób, które oglądały i pomogły mi ustalić ostateczny kształt tego zdjęcia, jesteś pierwszym, który mu zarzuca obsceniczność :lol:

Dobrze, że nie napisałeś, że głodnemu chleb na myśli... :lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 01.12.2011 15:53

jan_s1 napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):Sądziłem, że to dość jasne, że motywem głównym są te 3 statki... a raczej takie a nie inne (wyczekiwane specjalnie) ich położenie względem siebie. Oraz ich proporcje...
Cała reszta weldon to tylko tło i dodatki nie mające znaczenia.

Najczęściej jesteśmy zgodni, ale przecież nie możemy zgadzać się w 100%. Chyba się przejęzyczyłeś, bo nie wierzę, żebyś tak myślał. Tło i dodatki mają zazwyczaj ogromne znaczenie. Jest w tym zdjęciu pomysł, jest i klimat, a czego zabrakło, to przecież doskonale wiesz, zresztą sam napisałeś:

Zgadza się.

Ale kadru nie tworzą ani exify, ani obróbka, ale to, co na nim widać.
Temat zdjęcia. Tu było bardzo proste w odbiorze zdjęcie- ja je celowo dałem, żeby zobaczyć kto na czym się skupi. Nie ma tam nic zbędnego, żadnych krzoków, kamieni, murków itd. Nawet ptoków na niebie.
Nie ma nad czym dywagować, co by wyrzucić, co bardzo zmieniać, bo zasadniczo jest tylko to, co miało być. Można się bawić w chmurki, dziurki, ale po co? Żeby poprawić tamten obłoczek, bo zbyt szary?
To przy okazji się poprawi, ale obłoczek tu nic nie zmienia.

Sposób pokazania tematu zawsze jest inny u różnych autorów, to oczywiste, ale gdy zachowujemy pewne kanony poprawność techniczna jest normą a nie osobnym tematem.

Jak pierwszy raz patrzysz na zdjęcie, to nie widzisz ani exifa, ani innych danych, ani wartości ekspozycji. Po prostu patrzysz co jest na zdjęciu i jak pokazane, prawda?

Tak samo jak się patrzy na zdjęcie ładnej kobiety lub samą kobietę- nie myślimy od razu ile schudła, co jada aby tak a nie inaczej wyglądać, jakich kosmetyków używa, lecz oceniamy urodę jako taką- to, co do nas najbardziej przemawia.

Podstawowe parametry udanego zdjęcia to
- poprawność techniczna (przyzwoita ostrość lub odpowiednie rozmazanie, gdy ma ono czemuś służyć, odpowiedni dobór parametrów, czasu i przysłony)
- kadr (tu kłaniają się pewne zasady- powszechnie znane)
- ciekawe pokazanie tematu, z niego wynika przemyślenie zdjęcia, pewna praca umysłu nad nim.
A nie to czy była przysłona f16 czy 11 bo na f11 ten obiektyw jest suuuuper, nie czas 1/8000 bo mój aparat taki ma, nie techniczny, cyfrowy fajerwerk jaki mam w aparacie- choć dobrze składane panoramy robią wrażenie.... i są przydatne.

Takie są zasady.
Dopiero potem, dla dokładnych purystów, dla lubiących się katować danymi, dla cyfromaniaków i dla zawodowych potrzeb dyskutujemy o dokładnościach i warstwach, exifach itd.
Najpierw jednak trzeba to wszystko co podstawowe mieć opanowane.
Mnóstwo ludzi zapuszcza się dalej nie odrabiając lekcji z fotograficznej podstawówki. To właśnie przez ten łatwo dostępny i nafaszerowany sprzęt oraz programy komputerowe do obróbki.

P.S Gorąco polecam chodzić na wystawy fotografów ze starej, analogowej szkoły. I z nimi rozmawiać.
To może dać więcej niż oglądanie katowanych komputerowo "nowoczesnych" zdjęć.

:wink:

P.S. 2 Mnie się podobają również zdjęcia Mariusza. Nie muszą być katowane ani omawiane po kawałku technicznie. To niepotrzebne, gdyż są najwidoczniej po prostu przemyślane i dopracowane. I ma gościu talent. Widzi co trzeba i gdzie trzeba. :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 01.12.2011 19:38

Fata, Ty napisałeś sporo, ja napiszę jedno zdanie.
Nie mam nic do dodania, bo zupełnie się z tym zgadzam. :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 01.12.2011 19:42

ale ..... o co chodzi????? :roll:

o to co zawsze? ;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 01.12.2011 19:52

Wnoszę, że nie czytałaś? :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 01.12.2011 19:53

jan_s1 napisał(a):Wnoszę, że nie czytałaś? :wink:

Łatwowiernyś :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 01.12.2011 20:00

Nie pierwsza mi to mówisz. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fotoopinia - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone