Obywatele i obywatelki....tymi słowami 27 lat temu gen. Jaruzelski zaprowadzał ład i porządek w naszej Ojczyźnie.
Jak teraz patrzycie na ten fakt historyczny? Jakie wspomnienia Wam się nasuwają?
.png)

.png)
.png)
.png)
kasia72 napisał(a):przez naszą wioskę przejeżdżała kolumna czołgów. Któryś z nich jakoś nieszczęśliwie zsunął się z jezdni do rowu.
.png)
JacYamaha napisał(a):Jak teraz patrzycie na ten fakt historyczny? Jakie wspomnienia Wam się nasuwają?
.png)
.png)
Popiel napisał(a):Może było biedniej ale zabawniej, tak mówią rodzice. Byli jakoś bardziej uśmiechnięci, chodzili na zabawy...
Już prawie 20 lat "nowego" i jakie osiągnięcia ??????
kasia72 napisał(a):Pamiętam tę niedziele.Śniegu było a było. Był piękny słoneczny dzień, z racji że nic nie było w telewizji cały dzień spędziliśmy na sankach. Siostra w trakcie zabawy wybiła sobie ząb. Ubrana była w białe futerko i gdy wracałyśmy do domu krew jej ściekała po tym futerku, pamiętam to jak dziś.
Kilka dni pózniej przez naszą wioskę przejeżdżała kolumna czołgów. Któryś z nich jakoś nieszczęśliwie zsunął się z jezdni do rowu. Nie mógł wyjechac i przez kilka dni mieliśmy w okolicy nie lada atrakcję. Żal było tylko żołnierzy, a byli to żołnierze ze służby zasadniczej.Wyciągnęli ich z koszar w nocy i nikt z nich nie wiedział co się dzieje. Nie mieli żadnej ciepłej odzieży, zapasów żywności a mróz był wtedy okropny.Okoliczni mieszkańcy przynieśli im coś ciepłego do ubrania i jedzenie.
Gdy to opowiadam dzieciom to tak jakbym opowiadała film, a przecież tak było
.png)
hepik napisał(a):Już prawie 20 lat "nowego" i jakie osiągnięcia ??????
Znaczy co?
Żadnych?
Nie ma niczego...? -
Woka ,nie mów ,że z Białegostoku startowałeś w wyborach
.png)
Sławomir Wocial napisał(a):kasia72 napisał(a):Pamiętam tę niedziele.Śniegu było a było. Był piękny słoneczny dzień, z racji że nic nie było w telewizji cały dzień spędziliśmy na sankach. Siostra w trakcie zabawy wybiła sobie ząb. Ubrana była w białe futerko i gdy wracałyśmy do domu krew jej ściekała po tym futerku, pamiętam to jak dziś.
Kilka dni pózniej przez naszą wioskę przejeżdżała kolumna czołgów. Któryś z nich jakoś nieszczęśliwie zsunął się z jezdni do rowu. Nie mógł wyjechac i przez kilka dni mieliśmy w okolicy nie lada atrakcję. Żal było tylko żołnierzy, a byli to żołnierze ze służby zasadniczej.Wyciągnęli ich z koszar w nocy i nikt z nich nie wiedział co się dzieje. Nie mieli żadnej ciepłej odzieży, zapasów żywności a mróz był wtedy okropny.Okoliczni mieszkańcy przynieśli im coś ciepłego do ubrania i jedzenie.
Gdy to opowiadam dzieciom to tak jakbym opowiadała film, a przecież tak było
Generalnie teraz to się okazuje , że ząb to jej ZOMO-wcy wybili a ci co dali odzież to kolaboranci i pachołki Moskwy...:)
.png)
woka napisał(a):...Teraz raptem każdy jest "bohaterem", teraz raptem każdy walczył z "komuną". Wówczas jakoś nie widziałem tych obecnych bohaterów. Może siedzieli sobie w zaciszu domowym- ja musiałem 21 godzin na dobę ( tak !!) szlifowac ulice Warszawy. Spało sie na stojąco, byle gdzie i byle jak. Nogi odmrożone, ręce sine od mrozu, niedożywiony ......... ale musiało się.
Jak słyszę teraz o "bohaterach ze styropianu" ......... wyłączam TV, radio, gazetę nie czytam. Same kłamstwa , czasem półprawdy. Prawda ( ta prawdziwa) bardzo rzadko bywa przedstawiana.
...
.png)
woka napisał(a):JacYamaha napisał(a):Jak teraz patrzycie na ten fakt historyczny? Jakie wspomnienia Wam się nasuwają?
...... patrzę całkiem inaczej ( lub trochę inaczej) niż podają media.
...... 9 grudnia ( dla mnie ten dzień), w godzinach wczesnorannych wyruszyłem na "wojnę". 13 grudnia o świcie dojeżdzałem do Warszawy i "pilnowałem porządku" do kwietnia. Miesiąc maj była przerwa i od czerwca do końca roku znowu Warszawa.
Kolejki do wszystkiego i po wszystko. Ludność cywilna klnęła na czym świat stoi na Solidarność - (tak, tak, tak było) dla wojska wynosiła gorącą herbatę (czasem nawet trafiła się kawa).
.............
..............
Teraz raptem każdy jest "bohaterem", teraz raptem każdy walczył z "komuną". Wówczas jakoś nie widziałem tych obecnych bohaterów. Może siedzieli sobie w zaciszu domowym- ja musiałem 21 godzin na dobę ( tak !!) szlifowac ulice Warszawy. Spało sie na stojąco, byle gdzie i byle jak. Nogi odmrożone, ręce sine od mrozu, niedożywiony ......... ale musiało się.
Jak słyszę teraz o "bohaterach ze styropianu" ......... wyłączam TV, radio, gazetę nie czytam. Same kłamstwa , czasem półprawdy. Prawda ( ta prawdziwa) bardzo rzadko bywa przedstawiana.
Niestety takie czasy mamy teraz ..... musimy chwalić "nowe".
Ja chwalę, mam lepiej ale wówczas też nie miałem źle. Jednak co z tego że ja mam lepiej ........ znam dużo osób które mają o wiele, wiele gorzej ( strach o utratę pracy lub trudności z jej uzyskaniem).
Zawsze jak mówi się o "komunie" to podaje się .... puste półki i kartki. Jednak ten fakt był w niedługim okresie i ........ wówczas gdy Solidarność wzięła sprawy w swoje ręce. Strajk, strajk...... strajk.
.................
.....................
Nikt nie chce mówić, pisać .... że wówczas każdy miał pracę, że nie było tylu ubogich ( i tylu raptem bogatych). Że za tej wstretnej "komuny" odbudowano cały kraj, wybudowano prawie wszystko to, z czego obecnie korzystamy.
Już prawie 20 lat "nowego" i jakie osiągnięcia ??????
Nie ma innego wyjścia ... musi się klnąć na komunę i stan wojenny w przeciwnym razie ludzie zaczną klnąć na "nowe". ( psychologia i socjotechnika). Mamy ubogich, mamy listę 500 .... a średnia klasa gdzie ?????
Ktos powiedział ....... "jakby P. Wałęsa wiedział jak będzie to by nigdy przez ten płot nie przeskoczył". Słyszeliście to ???? z całą pewnością nie. Tego się nie nagłaśnia.
ps.
proszę tylko nie zaliczać mnie do zatwardziałych "komuchów", ja jestem tylko "szary obywatel" tego kraju który ma swoje zadanie ( niepoprawne politycznie).
JacYamaha napisał(a):woka napisał(a):...Teraz raptem każdy jest "bohaterem", teraz raptem każdy walczył z "komuną". Wówczas jakoś nie widziałem tych obecnych bohaterów. Może siedzieli sobie w zaciszu domowym- ja musiałem 21 godzin na dobę ( tak !!) szlifowac ulice Warszawy. Spało sie na stojąco, byle gdzie i byle jak. Nogi odmrożone, ręce sine od mrozu, niedożywiony ......... ale musiało się.
...
No właśnie. Po co ten cały IPN? Jakie dokumenty tam zostały?
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.