Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stan wojenny

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda
Stan wojenny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.12.2008 11:10

Obywatele i obywatelki....tymi słowami 27 lat temu gen. Jaruzelski zaprowadzał ład i porządek w naszej Ojczyźnie.
Jak teraz patrzycie na ten fakt historyczny? Jakie wspomnienia Wam się nasuwają?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.12.2008 11:39

Jako kilkudniowe niemowlę nie orientowałam się wtedy w sytuacji :wink:
Ojoj, chyba właśnie zdradzam swój wiek :wink:
Ale znam sporo z relacji mamy, babci (wiem, że to nie to samo, co autopsja) i nawet pamiętam jeszcze jak kartki wyglądały, jak miałam kilka lat i pamiętam kolejki po mięso, w których godzinami stałam z babcią...
I "kolejki bez kolejki" dla uprzywilejowanych też pamiętam...
Dobrze, że to już za nami.
Pozdrawiam :papa:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 13.12.2008 11:45

27 lat minęło a teleranka znów nie ma ;)
Wtedy mając lat 8 troszkę sie wkurzyłem, bo niedziela, a do tego urodziny bez teleranka to byl cios poniżej pasa ;)
Na szczęście wieczorem w Dzienniku TV obwieszczono nam radosną nowinę czyli 3 tygodnie specjalnych ferii :) a zima była śnieżna więc się nie nudziliśmy :), inna sprawa, ze potem sobie te wolne odebrali, bo w lutym tradycyjnych zimowych już nie było :(
kasia72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia72 » 13.12.2008 16:33

Pamiętam tę niedziele.Śniegu było a było. Był piękny słoneczny dzień, z racji że nic nie było w telewizji cały dzień spędziliśmy na sankach. Siostra w trakcie zabawy wybiła sobie ząb. Ubrana była w białe futerko i gdy wracałyśmy do domu krew jej ściekała po tym futerku, pamiętam to jak dziś :cry:.
Kilka dni pózniej przez naszą wioskę przejeżdżała kolumna czołgów. Któryś z nich jakoś nieszczęśliwie zsunął się z jezdni do rowu. Nie mógł wyjechac i przez kilka dni mieliśmy w okolicy nie lada atrakcję. Żal było tylko żołnierzy, a byli to żołnierze ze służby zasadniczej.Wyciągnęli ich z koszar w nocy i nikt z nich nie wiedział co się dzieje. Nie mieli żadnej ciepłej odzieży, zapasów żywności a mróz był wtedy okropny.Okoliczni mieszkańcy przynieśli im coś ciepłego do ubrania i jedzenie.
Gdy to opowiadam dzieciom to tak jakbym opowiadała film, a przecież tak było :cry:
Ostatnio edytowano 13.12.2008 19:36 przez kasia72, łącznie edytowano 1 raz
paszczak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paszczak » 13.12.2008 17:19

kasia72 napisał(a):przez naszą wioskę przejeżdżała kolumna czołgów. Któryś z nich jakoś nieszczęśliwie zsunął się z jezdni do rowu.

O tak, poza brakiem teleranka wielką atrakcją były kolumny czołgów sunące po dzielnicy...jeden nie wyrobił na lekkim łuku i skasował ludziom solidny płot z grubych kątowników pospawany. Pogniecione żelastwo zalegało tak przez następne miesiące. Inna atrakcja dla dzieciaków,do jakich się wtedy zaliczałem ;) to interwencje MO w miejscowej knajpie...raczej nie był to ośrodek oporu, ale często zaprowadzano tam porządek gazem łzawiącym, który snuł się później wieczorami po ulicach i w oczy szczypał... ot gaz,gaz na ulicach...i godzina milicyjna i ciągłe,wieczorno-nocne rozmowy dorosłych o tym co się dzieje. Dziecko nie zajmowało się wtedy polityką...jedynie obserwowało świat.
pozdrawiam
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.12.2008 18:24

JacYamaha napisał(a):Jak teraz patrzycie na ten fakt historyczny? Jakie wspomnienia Wam się nasuwają?

...... patrzę całkiem inaczej ( lub trochę inaczej) niż podają media.
...... 9 grudnia ( dla mnie ten dzień), w godzinach wczesnorannych wyruszyłem na "wojnę". 13 grudnia o świcie dojeżdzałem do Warszawy i "pilnowałem porządku" do kwietnia. Miesiąc maj była przerwa i od czerwca do końca roku znowu Warszawa.
Kolejki do wszystkiego i po wszystko. Ludność cywilna klnęła na czym świat stoi na Solidarność - (tak, tak, tak było) dla wojska wynosiła gorącą herbatę (czasem nawet trafiła się kawa).
.............
..............
Teraz raptem każdy jest "bohaterem", teraz raptem każdy walczył z "komuną". Wówczas jakoś nie widziałem tych obecnych bohaterów. Może siedzieli sobie w zaciszu domowym- ja musiałem 21 godzin na dobę ( tak !!) szlifowac ulice Warszawy. Spało sie na stojąco, byle gdzie i byle jak. Nogi odmrożone, ręce sine od mrozu, niedożywiony ......... ale musiało się.
Jak słyszę teraz o "bohaterach ze styropianu" ......... wyłączam TV, radio, gazetę nie czytam. Same kłamstwa , czasem półprawdy. Prawda ( ta prawdziwa) bardzo rzadko bywa przedstawiana.
Niestety takie czasy mamy teraz ..... musimy chwalić "nowe".

Ja chwalę, mam lepiej ale wówczas też nie miałem źle. Jednak co z tego że ja mam lepiej ........ znam dużo osób które mają o wiele, wiele gorzej ( strach o utratę pracy lub trudności z jej uzyskaniem).
Zawsze jak mówi się o "komunie" to podaje się .... puste półki i kartki. Jednak ten fakt był w niedługim okresie i ........ wówczas gdy Solidarność wzięła sprawy w swoje ręce. Strajk, strajk...... strajk.
.................
.....................
Nikt nie chce mówić, pisać .... że wówczas każdy miał pracę, że nie było tylu ubogich ( i tylu raptem bogatych). Że za tej wstretnej "komuny" odbudowano cały kraj, wybudowano prawie wszystko to, z czego obecnie korzystamy.
Już prawie 20 lat "nowego" i jakie osiągnięcia ??????
Nie ma innego wyjścia ... musi się klnąć na komunę i stan wojenny w przeciwnym razie ludzie zaczną klnąć na "nowe". ( psychologia i socjotechnika). Mamy ubogich, mamy listę 500 .... a średnia klasa gdzie ?????
Ktos powiedział ....... "jakby P. Wałęsa wiedział jak będzie to by nigdy przez ten płot nie przeskoczył". Słyszeliście to ???? z całą pewnością nie. Tego się nie nagłaśnia.

ps.
proszę tylko nie zaliczać mnie do zatwardziałych "komuchów", ja jestem tylko "szary obywatel" tego kraju który ma swoje zadanie ( niepoprawne politycznie).
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 13.12.2008 19:19

woka napisał wszystko. Nic dodać nic ująć.

Może było biedniej ale zabawniej, tak mówią rodzice. Byli jakoś bardziej uśmiechnięci, chodzili na zabawy...
Nie ma klasy średniej, bo robotnik zarobił 4tys a dyrektor 8tys., a teraz jaka różnica pomiędzy pracownikiem a prezesem???
Do dziś wielu starszych znajomych wspomina z sentymentem te czasy, a większość młodszych moich znajomych po studiach z tego dobrobytu pracują w innych krajach.
Filmy Barei to już klasyka, którą ogląda się z uśmiechem po kilka razy.
Nie tęsknię za tamtymi czasami, ale z tych jaki jest pożytek, gdy kiedyś budowano, a dziś przy tej technice nie potrafi się załatać dobrze dziury w ulicy?
Mnie do dziś rozbawiają napotkane tablice ostrzegawcze :lol: :wink:
Ostatnio edytowano 13.12.2008 22:12 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.12.2008 20:06

Popiel napisał(a):Może było biedniej ale zabawniej, tak mówią rodzice. Byli jakoś bardziej uśmiechnięci, chodzili na zabawy...

Z całą pewnością było raźniej, weselej. Życie towarzyskie kwitło .... i wrednym kłamstwem jest pisanie (mówienie) że było gorzej.
Było gorzej (tego nie można zaprzeczyć, takie są fakty) jednak tylko w okresie "kartek". Te "kartki" (już pisałem) nierozłącznie związane są z Solidarnością ( tj. z mocodawcami które ją finansowały- czyli "zachód") i strajkami.
Poza tym okresem, było standardowo czyli normalnie - oczywiście biorąc pod uwagę poziom owczesnej techniki ( nie tylko Polskiej - tej ogólnej).
Polska gospodarczo plasowała się na 10 miejscu. Teraz ( słyszałem kilka dni temu w TV), że poza 20-tką.
....eh, pisałem, niepoprawny politycznie jestem.
pzdr.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2008 20:10

Znaczy co?
Żadnych?
Nie ma niczego...? -
Woka ,nie mów ,że z Białegostoku startowałeś w wyborach :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.12.2008 20:14

kasia72 napisał(a):Pamiętam tę niedziele.Śniegu było a było. Był piękny słoneczny dzień, z racji że nic nie było w telewizji cały dzień spędziliśmy na sankach. Siostra w trakcie zabawy wybiła sobie ząb. Ubrana była w białe futerko i gdy wracałyśmy do domu krew jej ściekała po tym futerku, pamiętam to jak dziś :cry:.
Kilka dni pózniej przez naszą wioskę przejeżdżała kolumna czołgów. Któryś z nich jakoś nieszczęśliwie zsunął się z jezdni do rowu. Nie mógł wyjechac i przez kilka dni mieliśmy w okolicy nie lada atrakcję. Żal było tylko żołnierzy, a byli to żołnierze ze służby zasadniczej.Wyciągnęli ich z koszar w nocy i nikt z nich nie wiedział co się dzieje. Nie mieli żadnej ciepłej odzieży, zapasów żywności a mróz był wtedy okropny.Okoliczni mieszkańcy przynieśli im coś ciepłego do ubrania i jedzenie.
Gdy to opowiadam dzieciom to tak jakbym opowiadała film, a przecież tak było :cry:

Generalnie teraz to się okazuje , że ząb to jej ZOMO-wcy wybili a ci co dali odzież to kolaboranci i pachołki Moskwy... :):)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.12.2008 20:30

hepik napisał(a):

Znaczy co?
Żadnych?
Nie ma niczego...? -
Woka ,nie mów ,że z Białegostoku startowałeś w wyborach :D

Ależ, proszę kolegi ..... przecież "niepoprawny" jestem więc jakie tam znowu wybory. Ja jestem wychowany w takim środowisku w którym mówiło się ... " jak już nic nie potrafisz robić .. to idź w politykę". To chyba wszysko wyjaśnia.
Odnośnie osiągnięć ... może kolega przybliży mi fakty. Ja wokół siebie widzę wszystko to, co było już dawniej. Drogi poprawili ale nie oznacza, że jakby było "postaremu" ...może byłyby jeszcze lepsze. ?
O ustroju nie dyskutuję, to akurat tyle mnie interesuje co śnieg na księżycu. Jest jaki jest; dla mnie - nieprzeszkadza. ( przedtem też nie narzekałem). "Stary wyga" - wszechstronnie zahartowany. :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.12.2008 20:32

Sławomir Wocial napisał(a):
kasia72 napisał(a):Pamiętam tę niedziele.Śniegu było a było. Był piękny słoneczny dzień, z racji że nic nie było w telewizji cały dzień spędziliśmy na sankach. Siostra w trakcie zabawy wybiła sobie ząb. Ubrana była w białe futerko i gdy wracałyśmy do domu krew jej ściekała po tym futerku, pamiętam to jak dziś :cry:.

Generalnie teraz to się okazuje , że ząb to jej ZOMO-wcy wybili a ci co dali odzież to kolaboranci i pachołki Moskwy... :):)

:D :D :D :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.12.2008 20:47

woka napisał(a):...Teraz raptem każdy jest "bohaterem", teraz raptem każdy walczył z "komuną". Wówczas jakoś nie widziałem tych obecnych bohaterów. Może siedzieli sobie w zaciszu domowym- ja musiałem 21 godzin na dobę ( tak !!) szlifowac ulice Warszawy. Spało sie na stojąco, byle gdzie i byle jak. Nogi odmrożone, ręce sine od mrozu, niedożywiony ......... ale musiało się.
Jak słyszę teraz o "bohaterach ze styropianu" ......... wyłączam TV, radio, gazetę nie czytam. Same kłamstwa , czasem półprawdy. Prawda ( ta prawdziwa) bardzo rzadko bywa przedstawiana.
...

No właśnie. Po co ten cały IPN? Jakie dokumenty tam zostały?
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 13.12.2008 21:14

woka napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Jak teraz patrzycie na ten fakt historyczny? Jakie wspomnienia Wam się nasuwają?

...... patrzę całkiem inaczej ( lub trochę inaczej) niż podają media.
...... 9 grudnia ( dla mnie ten dzień), w godzinach wczesnorannych wyruszyłem na "wojnę". 13 grudnia o świcie dojeżdzałem do Warszawy i "pilnowałem porządku" do kwietnia. Miesiąc maj była przerwa i od czerwca do końca roku znowu Warszawa.
Kolejki do wszystkiego i po wszystko. Ludność cywilna klnęła na czym świat stoi na Solidarność - (tak, tak, tak było) dla wojska wynosiła gorącą herbatę (czasem nawet trafiła się kawa).
.............
..............
Teraz raptem każdy jest "bohaterem", teraz raptem każdy walczył z "komuną". Wówczas jakoś nie widziałem tych obecnych bohaterów. Może siedzieli sobie w zaciszu domowym- ja musiałem 21 godzin na dobę ( tak !!) szlifowac ulice Warszawy. Spało sie na stojąco, byle gdzie i byle jak. Nogi odmrożone, ręce sine od mrozu, niedożywiony ......... ale musiało się.
Niestety takie czasy mamy teraz ..... musimy chwalić "nowe".

Ja chwalę, mam lepiej ale wówczas też nie miałem źle. Jednak co z tego że ja mam lepiej ........ znam dużo osób które mają o wiele, wiele gorzej ( strach o utratę pracy lub trudności z jej uzyskaniem).
Zawsze jak mówi się o "komunie" to podaje się .... puste półki i kartki. Jednak ten fakt był w niedługim okresie i ........ wówczas gdy Solidarność wzięła sprawy w swoje ręce. Strajk, strajk...... strajk.
.................
.....................
Nikt nie chce mówić, pisać .... że wówczas każdy miał pracę, że nie było tylu ubogich ( i tylu raptem bogatych). Że za tej wstretnej "komuny" odbudowano cały kraj, wybudowano prawie wszystko to, z czego obecnie korzystamy.
Nie ma innego wyjścia ... musi się klnąć na komunę i stan wojenny w przeciwnym razie ludzie zaczną klnąć na "nowe". ( psychologia i socjotechnika). Mamy ubogich, mamy listę 500 .... a średnia klasa gdzie ?????
Ktos powiedział ....... "jakby P. Wałęsa wiedział jak będzie to by nigdy przez ten płot nie przeskoczył". Słyszeliście to ???? z całą pewnością nie. Tego się nie nagłaśnia.

ps.
proszę tylko nie zaliczać mnie do zatwardziałych "komuchów", ja jestem tylko "szary obywatel" tego kraju który ma swoje zadanie ( niepoprawne politycznie).

W pełni się zgadzam z Twoją oceną 8)

Ps. Chyba jednak Jesteś , podobnie zresztą jak i ja , tym zatwardziałym '' komuchem '' :( :wink: Na taką ocenę tamtych czasów , mogą zdobyć się tylko i wyłącznie '' komuchy '' :) Naprawdę , nie ma się czym przejmować :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.12.2008 21:18

JacYamaha napisał(a):
woka napisał(a):...Teraz raptem każdy jest "bohaterem", teraz raptem każdy walczył z "komuną". Wówczas jakoś nie widziałem tych obecnych bohaterów. Może siedzieli sobie w zaciszu domowym- ja musiałem 21 godzin na dobę ( tak !!) szlifowac ulice Warszawy. Spało sie na stojąco, byle gdzie i byle jak. Nogi odmrożone, ręce sine od mrozu, niedożywiony ......... ale musiało się.
...

No właśnie. Po co ten cały IPN? Jakie dokumenty tam zostały?

W IPN-ie zostały tylko śmieci a po to żeby głupki się mogły nimi straszyć wszystko co wartościowe poszło z dymem.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone