napisał(a) Anai » 21.02.2012 09:18
piotrulex napisał(a):Dzieciaki pod tym względem są intuicyjnie mądrzejsze od dorosłych. Wszystko to kwestia wychowania i podejścia do golizny i przede wszystkim nie robienia z tego czegoś nadzwyczajnego no bo niby po co
Ja mam wrażenie, że Themoon tego najwyraźniej się boi...
że jeśli nie będzie z nagości robił czegoś nadzwyczajnego to nadzwyczajnym stanie się dla dzieciaka ubranie na plaży...
Moje doświadczenia są takie:
- starsze dzieci nie rozpowiadają na prawo i lewo ale też się z tym specjalnie nie kryją, jeśli uznają, że ktoś jest wart takiej wiedzy, to nie ma problemu..
- co do młodszych, to głowy nie dam (mam 2 nastolatki), ale plażowała w Zivogosce obok nas rodzina Czechów: ojciec i dorosły syn w kąpielówkach, matka i narzeczona syna topless i najmłodsza, ok 7-letnia córka goła i wesoła. Małej ani nie zajmowało to, że ona sobie lata goła, ani że nasze córki gołe nie latały, ani że pojawiali się inni nadzy ludzie (niekoniecznie dzieci)... Po prostu po jakimś czasie przestaje się zwracać na takie rzeczy uwagę, zwłaszcza będąc dzieckiem kiedy ma się milion ważniejszych rzeczy na głowie jak np. jak się dogadać z kimś kto nie zna Twojego języka, albo łapanie krabów, jeżowców, nurkowanie i bógwico jeszcze...
no chyba że ktoś jedzie specjalnie do Cro głównie po to żeby sobie gołe d u p y na plaży popodglądać...