Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wczoraj zupełnie przypadkiem natknąłem się na chorwacki obraz "Wróg" nadawany na kanale FILMBOX ARTHOUSE. Akcja filmu zaczyna się na chwilę przed podpisaniem układu w Dayton, kończącego wojnę w Bośni... Powtórki będą 10, 12, 15 i 25 lipca. A tak z innej beczki, to coś mnie podkusiło i spędziłem tegoroczny urlop na Helu. Na 14 dni 6 razy byłem na plaży, dwa razy wszedłem (po kolana) do wody, która miała 17 stopni. W przyszłym roku jadę do CRO.
Może informacja przyda się osobom z Poznania. Koło Naukowe Slawistów z UAM co miesiąc organizuje projekcje filmów bałkańskich z polskimi napisami. Są to filmy które dotychczas nie były tłumaczone na polski, tak więc jest to jedna z niewielu okazji by je zobaczyć. Informacji najlepiej szukać na facebookowym fanpage'u Koła Naukowego Slawistów UAM.
Na kanale CINEMAX 2 leci już od jakiegoś czasu film "Muškarci ne placu" produkcji ogólnie mówiąc bałkańskiej. Najblizsza emisja dzisiaj wieczorem. A już w czwartek wyruszam pooglądać chorwacką telewizję na co dzień
Re: MAKARSKA - KOMPENDIUM WIEDZY (subiektywne ;-) )
napisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2019 20:25
Nasza chorwacka przyjaciółka przysłała mi dzisiaj link do Youtube do fragmentu niemieckiego filmu z 1964 r. Holiday in St.Tropez. Film był kręcony w 1963 r. właśnie w Makarskiej. Zobaczcie jak to wyglądało 56 lat temu.