Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Euro ponad 4 zł !

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
domingos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domingos » 07.01.2012 10:31

bez przesady z tym 10zl za euro
Sytuacja w europie sie ustabilizuje ,zaczną drukowac euro i wszystko bedzie cacy przez jakiś czas.
Dobrze ze chociaż euro/kuna wychodzi lepiej niz rok czy 2 lata temu ,gdyz teraz mamy ok 750 kun za 100euro a bylo 710-730 w poprzednich wakacjach
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 07.01.2012 11:12

domingos nie wiem ,czy sie stabilizuje.Na nasze szczęście wczoraj i dziś i jutro giełda nieczynna,bo po wczorajszym obniżeniu ratingu Węgier do poziomu śmieciowego,wiesz jaka by wczoraj na giełdzie u nas reakcja była :?: Może przez weekend emocje opadną,przeanalizują sobie inwestorzy wszystko,ale nasza waluta przez Węgry obrywa. Dlaczego ? Ano dlatego,że kupa inwestorów zagranicznych jak ma zainwestowaną kasę na Węgrzech to i raczej u nas ,więc jak wychodzą z Węgier to automatycznie czyszczą i u nas aktywa i stąd złotówa słabnie oraz nasze GPW ,chociaż sytuacja gospodarcza Polski jest w dobrej kondycji. Już Euro zbliża sie pod 4,6zł boje się, że może być podejście pod 5zł na jakiś okres ,tylko żeby ten okres nie trafił się w wakacje.
Teoretycznie Euro-PLN powinno słabnąć za wzgledu na Mistrzostwa,bo będzie napływ tej waluty u nas co za tym idzie za mniejszą kwotę kantory zaczną skupować,ale właśnie może część inwestorów właśnie próbuje osłabić złotówkę ,aby właśnie w trakcie mistrzostw za eurasy wziąć jak najwięcej PLNów .Myślę ,że mogą podpompować Euro nawet pod 5zł,aby w wakacje kurs zszedł do niższych poziomów ok. 4-4,30zł ze względu na napływ tej waluty u Nas.To taki drugi aspekt.[/b]
domingos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domingos » 07.01.2012 12:03

owszem ma to wplyw na naszą GPW,ale na walute w małym stopniu
Najgorsze jest to ze traci euro do USD i to nas zabija
Jesli kurs euro/usd bedzie szedł w gore do poziomu 1,4-1,5 to i zlotowka bedzie sie umacniać
Poki co słabo to wyglada i oby nie bylo euro/usd 1/1 :(
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 07.01.2012 12:46

domingos napisał(a):Najgorsze jest to ze traci euro do USD i to nas zabija
:(

Można prosić o rozwinięcie tematu.

Chodzi o płatność za gaz ?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.01.2012 13:01

Nie chcę straszyć ale dziś słyszałem prognozę na lato 2012...a niech tam - napiszę...5,20
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 09.01.2012 13:10

Na szczęście to tylko prognoza :?
Oby się nie sprawdziła :evil: :roll: 8O
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 09.01.2012 13:14

Jacek S napisał(a):Nie chcę straszyć ale dziś słyszałem prognozę na lato 2012...a niech tam - napiszę...5,20

Wszystko możliwe. Dzisiaj w radio podawali, że w okolicach Szczecina disel jest po 6.00zł!!!!! A 95Pb zbliża się do tej granicy!!.
Możemy tworzyć różne scenariusze, a i tak nikt niczego nie przewidzi.
Byłoby to zbyt proste i wiele "firm doradczych" mogłoby zamknąć swoje interesy.
Teraz wszyscy na potegę boją się powtórek Grecji i Włoch i będą wciskać o problemach, aby to wykorzystać oczywiście na swoją stronę.
A unijnni Fachowcy i nie tylko, będą zarabiać fortuny (europosłowie także), zastanawiając się czy marchewka to warzywo, czy owoc lub nad zagięciem prawidłowego banana.
Dodatkowo już myślą o stworzeniu (dla swoich kolesiów) dodatkowych central i unijnych urzędów.
PZDR.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 10.01.2012 21:33

Jacek S napisał(a):Nie chcę straszyć ale dziś słyszałem prognozę na lato 2012...a niech tam - napiszę...5,20

a ja właśnie słyszałem w radio prognozę bodajże z zeszły piątek, że od drugiej połowy roku euro ma tanieć i na koniec roku ma być ok 4,30 zł a i ma się stan tanienia utrzymać do roku 2014 kiedy to euro będzie warte ok 3,90 zł... ale jak juz napisałem kilka postów wcześniej była prognoza, że może w połowie 2012 kosztowac prawie 6 zł więc ja już raczej prognozami sobie głowy nie zawracam... nie ma sensu się denerwować...;)
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 17.01.2012 18:19

na dzien dzisiejszy złotówka się umacnia i miejmy nadzieje ze potrwa to dłużej, co do prognoz długoterminowych myśle ze to wróżenie z fusów.Zastanawiam sie czemu nikt nie interesuje sie kursem Kuny?? czyżby wszytkim w PL płacili juz w Euro ?? ja jednak dostaje w PLN-ach :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.01.2012 11:57

fasola napisał(a):Zastanawiam sie czemu nikt nie interesuje sie kursem Kuny?? czyżby wszytkim w PL płacili juz w Euro ?? ja jednak dostaje w PLN-ach :D

Może dlatego, że kurs kuny jest połączony na sztywno z kursem euro.
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 18.01.2012 16:41

mam jednak troche inne zdanie patrząc na kursy walut przez dłuższy okres.Kurs Kuny wzrósł kilkanascie groszy a Euro kilkadziesiąt.Obecnie złotóweczka sie umacnia.Oby tak dalej
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 18.01.2012 17:50

Niech się umacnia :D ,ponieważ muszę kupić parę koła papierów :(
sprynia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sprynia » 18.01.2012 19:13

Właśnie. Coraz lepsze wyniki osiąga złotówka do euro. Dzisiaj to już bodajże 4,35. Ciekawe czy jeszcze się coś umocni czy już będzie słabnąć... Według mnie do 4,33-33 powinno zejść do końca tygodnia. Ciekawe co będzie potem. Myślę, że jakąś część złotówek warto wymienić, co by się nie okazało, że potem euro będzie coraz droższe... :)
iwona73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona73 » 19.01.2012 13:55

Też myślę o zakupie części Euro na konto wakacji ale chyba poczekam jeszcze do przyszłego tygodnia.
Może złotówka się jescze trochę umocni...... obym się tylko nie przeliczyła :wink:
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 19.01.2012 22:04

sviva napisał(a):

a ja właśnie słyszałem w radio prognozę bodajże z zeszły piątek, że od drugiej połowy roku euro ma tanieć i na koniec roku ma być ok 4,30 zł a i ma się stan tanienia utrzymać do roku 2014 kiedy to euro będzie warte ok 3,90 zł... ale jak juz napisałem kilka postów wcześniej była prognoza, że może w połowie 2012 kosztowac prawie 6 zł więc ja już raczej prognozami sobie głowy nie zawracam... nie ma sensu się denerwować...;)

Prognoza w lipcu na grudzień 2011 była 3,80 a było dużo drożej . Wszystko należy porównać do prognozy pogody , zgadnę albo nie zgadnę . Być może ( nie , nie perfumy za komuny ) , euro w drugiej połowie roku będzie tylko wspomnieniem i wrócimy do marki jako rzeczywistego i realnego przelicznika. Narodowe waluty powrócą do łask , a Chorwaci niech się zastanowią przed referendum czy chcą do Unii czy nie ? :oops:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Euro ponad 4 zł ! - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone