Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Euro czy dolary?pomocy

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
petris
Cromaniak
temat :poprostu

Postnapisał(a) petris » 03.07.2003 08:31

Bank jaki? Citibank rozlicza po kursie.podaj moze sie przeniose Bank PKO BP tez po kursie.W zeszlym roku bylo OK Dzisiaj niezbyt.Masz racje ja kupowalam kuny w kwietnu 7,68 za 420 zl. bez prowizji. W chorwacji tez wymieniam bez prowizji.lecz byl juz 7.48 teraz na pewno jeszcze mniej.Teraz mnie interesuje kurs zamiany dolara na funt egipski :?: :D
Łukasz
Cromaniak

Postnapisał(a) Łukasz » 03.07.2003 08:50

Nic nie rozumiem. Nie mówie o prowizji tylko o kursie.I nie chodzi mi o przeliczenie z Kn na EURO czy USD tylko to ostatnie przeliczenie z EUR lub na USD na PLN. I to przeliczenie jest niestety zazwyczaj po kursie sprzedaży.
erloy

Postnapisał(a) erloy » 03.07.2003 08:54

Łukasz napisał(a):Który to Bank jest tak miły, że jak rozlicza Twoje transakcje to bierze kurs średni. Z takim altruizmem ze strony Banków jeszcze sie nie spotkałem.

Przepraszam, pomylka. Przeliczenie co jest po kursie sprzedazy. Co nie zmienia faktu ,ze placenie karta i tak zawsze wychodzilo mnie korzystniej niz jakies zamiany waluty w kantorach.
erloy
Re: temat :poprostu

Postnapisał(a) erloy » 03.07.2003 09:02

petris napisał(a):W zeszlym roku bylo OK Dzisiaj niezbyt.Masz racje ja kupowalam kuny w kwietnu 7,68 za 420 zl. bez prowizji. W chorwacji tez wymieniam bez prowizji.lecz byl juz 7.48 teraz na pewno jeszcze mniej.Teraz mnie interesuje kurs zamiany dolara na funt egipski :?: :D

A 2 lata temu jak ktos kupil euro to hoho. Ten ma dopiero korzystny przelicznik. Nie mowimy co bylo x temu, tylko o tym co jest teraz. Wiec nie ma co wprowadzac ludzi w blad stwierdzeniem "Najlepiej kupic w Polsce kuny"
petris
Cromaniak
Re: temat :poprostu

Postnapisał(a) petris » 03.07.2003 09:10

erloy napisał(a):
petris napisał(a):W zeszlym roku bylo OK Dzisiaj niezbyt.Masz racje ja kupowalam kuny w kwietnu 7,68 za 420 zl. bez prowizji. W chorwacji tez wymieniam bez prowizji.lecz byl juz 7.48 teraz na pewno jeszcze mniej.Teraz mnie interesuje kurs zamiany dolara na funt egipski :?: :D

A 2 lata temu jak ktos kupil euro to hoho. Ten ma dopiero korzystny przelicznik. Nie mowimy co bylo x temu, tylko o tym co jest teraz. Wiec nie ma co wprowadzac ludzi w blad stwierdzeniem "Najlepiej kupic w Polsce kuny"
Wiesz co? dla ciebie nie ma silnych ,naucz sie czytac co ludzie pisza a nie dopasowywac swoja teorię. :devil: Straszne
jaccco
Odkrywca

Postnapisał(a) jaccco » 03.07.2003 11:06

A ja ze względu na niski kurs kupiłem dolary. Nie sądzę aby jeszcze staniały ale za to moga zdrożeć. Więc jeśli nie zyskam, to przynajmniej chyba nie stracę.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2003 11:43

Nie jesteś osamotniony ja zrobiłem identycznie. Euro biorę tylko dlatego, że w tej walucie mam zapłacić za apartament. PZDR-Piorek :lol: :lol: :lol:
jakuza
Croentuzjasta
euro

Postnapisał(a) jakuza » 03.07.2003 11:51

8) byłem wczoraj w banku PKO BP. KORZYSTAJĄC Z KARTY VISA ELEKTRON pobierana jest prowizja 2,5%nie mniej jak 10 zł od wypłat w bankomatach. Rozliczenie w dolarach po najwyższym kursie dnia. ZA usługi typu stacje paliw ,markety itp. nie pobierana jest prowizja,rozliczenie jak powyżej.
Idziol
Cromaniak
Hmm

Postnapisał(a) Idziol » 03.07.2003 12:35

Czyli z tego wynika ze lepiej wziac dolary??
jaccco
Odkrywca
Re: Hmm

Postnapisał(a) jaccco » 03.07.2003 13:04

Idziol napisał(a):Czyli z tego wynika ze lepiej wziac dolary??

Trudno powiedzieć ale są tanie więc mogą zdrożeć... :?: ja zaryzykuję
jakuza
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jakuza » 03.07.2003 13:11

8) Ja zabieram 600 euro gotówką,Chorwaci preferują tą walutę.Resztę wypłacę w bankomacie a za paliwo w Czechach,Austrii zaplacę kartą Visa Elektron.Przy tak niskim kursie dolara transakce powinny być oplacalne.Nawet wypłata z bankomatu powinna się opołacać.
krisb
Odkrywca

Postnapisał(a) krisb » 07.07.2003 12:56

ja też tak sobie liczę i wydaje mnie się że bardzie opłaca sie wziąć jednak EUR niż PLN... dzisiejsze (07.07.03) kursy to:
-sprzedaż Kuny w PL: 0.68PLZ.
Dzisiaj w HR 1Eur to 7,53Kuny. Biorąc tam Euro i wymieniając je na Kuny, 1 Kuna kosztuje nas tam w przeliczeniu na złotówki ok.0.60PLN - to jest ok.0.08PLZ taniej niż u nas... Dobrze sobie liczę? dawno matmy nie miałem... :lol:
andriej
Croentuzjasta

Postnapisał(a) andriej » 07.07.2003 13:25

krisb napisał(a):ja też tak sobie liczę i wydaje mnie się że bardzie opłaca sie wziąć jednak EUR niż PLN... dzisiejsze (07.07.03) kursy to:
-sprzedaż Kuny w PL: 0.68PLZ.
Dzisiaj w HR 1Eur to 7,53Kuny. Biorąc tam Euro i wymieniając je na Kuny, 1 Kuna kosztuje nas tam w przeliczeniu na złotówki ok.0.60PLN - to jest ok.0.08PLZ taniej niż u nas... Dobrze sobie liczę? dawno matmy nie miałem... :lol:

Z matmy 5 :lol: Zaleznie od wahań kursu za kune zapłacisz 0,58-0,62 PLN. Tak jest jak zabierzesz euro i wymienisz w kantorze i tak samo jest jak płacisz kartą.
krisb
Odkrywca

Postnapisał(a) krisb » 07.07.2003 15:01

to ja już przestałem sie zastanawiać i biorę EUR zdecydowanie. Po drodze na paliwko wszędzie sobie wymienię, a i kurs mam lepszy. Takich informacji mi trzeba. :lol: dzięki :wink:
krisb
Odkrywca

Postnapisał(a) krisb » 07.07.2003 15:02

to ja już przestałem sie zastanawiać i biorę EUR zdecydowanie. Po drodze na paliwko wszędzie sobie wymienię, a i kurs mam lepszy. Takich informacji mi trzeba. :lol: dzięki :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Euro czy dolary?pomocy - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone