Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 23.03.2021 14:42

A ja gorąco polecam klasykę gatunku, czyli książkę Bohdana Dyakowskiego "Nasz las i jego mieszkańcy". Choć została napisana ponad sto kilkadziesiąt lat temu, czyta się ją doskonale.
Nieco więcej można przeczytać o niej tu: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/3895504/nasz-las-i-jego-mieszkancy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.03.2021 15:50

Dzień dobry.
Macie jakieś problemy z Google na Androidzie.
Chyba jest jakaś awaria, bo poczta Gmail nie działa....
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 23.03.2021 16:12

Janusz Bajcer napisał(a):Dzień dobry.
Macie jakieś problemy z Google na Androidzie.
Chyba jest jakaś awaria, bo poczta Gmail nie działa....

Tak. Jest awaria związana ze wszystkimi usługami Google. Nie działa lub działa źle Gmail, Keep, YouTube, Mapy, Kalendarz itp Spowodowała ją wczorajszą aktualizacja Chrome. Pobierz nową aktualizację, powinno pomóc.
W internecie sporo dziś na ten temat.

Dzień dobry.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.03.2021 16:41

Pobrałem zalecaną aktualizację androida.
I już chyba jest OK
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.03.2021 16:51

Apel o nie przemieszczanie się w celach rekreacyjnych...
Jechać czy nie jechać, oto jest pytanie... w sumie tylko grill na ustronnym polu biwakowym.

Dzień dobry
Część z apek zaczęła działać ponownie. OneNote dalej rwie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.03.2021 19:18

dzień dobry.jpg

Dzisiaj w nocy była zmiana czasu na letni.
Przyszła pora na zmianę w awatara :oczko_usmiech:

Pamiętajcie o zmianie czasu forumowego na letni w panelu użytkownika (zakladka: ustawienia forum)
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 03.04.2021 09:56

Dzień dobry długi weekend ;X
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.04.2021 20:19

Dobry wieczór.
Wylogowałem się dziś z systemu, aby odprężyć ciało i odświeżyć umysł, szukając oznak wiosny nad rzeką Krówką, jednym z dopływów Brdy.

1.JPG

2.JPG

3.jpg

4.JPG

5.JPG
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.04.2021 07:10

Piękności, u nas niestety cały dzień siąpiło, dlatego był to dzień spożytkowany na prace domowe, neta i jeszcze coś :D

IMG_20210414_182310_compress68.jpg
Experyment z zielonej herbaty z nutką pomarańczy

Dzień dobry.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.04.2021 09:56

Słyszałem o winie z zielonej herbaty, ale jeszcze nie było okazji skosztować. :)

Wygląda na to, że dzisiaj z kolei u nas będzie dzień na "neta i jeszcze coś" i dzień zakończy się "Wieczorem nad Zalewem Koronowskim". :lol:

Miłej niedzieli dla wszystkich. :wink:

P.S.
Gdyby ktoś chciał uprzyjemnić sobie weekend majowy, to jest okazja. 3 maja szykuje się święto polskiej muzyki, czyli Polski Top Radia 357. Ponieważ nie ma jeszcze elektronicznego systemu głosowania, propozycje wysyłamy jak za dawnych lat, czyli na tradycyjnych kartkach pocztowych. :wink:
Jeśli napisanie takiej kartki przekracza nasze siły :mrgreen: , to możemy skorzystać ze strony https://www.envelo.pl/e-kartka Po wypełnieniu szablonu Poczta drukuje naszą kartkę i (za niewielką opłatą) wysyła do adresata.

Głosujemy na 10 ulubionych polskich utworów. Na takie, które przywołują wspomnienia, ale także na nowości. Tym razem - i można to uznać za duży plus - nie ma zamkniętego zestawu do głosowania.
Wyniki 3 maja, w godz. 9-21, audycję poprowadzą na zmianę: Marek Niedźwiecki, Marcin Łukawski i Piotr Stelmach.

Kultywując dobre tradycje z dawnej "Trójki" - ja już kartkę wysłałem. :)

top357.jpg
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 03.05.2021 09:14

Dzień dobry.

Widzę, że wątek covidowy zdominował dyskusję na cro.pl, a dzisiaj mamy wielkie święto polskiej muzyki, czyli pierwszy Polski Top Radia 357.
Głosowanie było wyjątkowe z dwóch powodów. Po pierwsze głosowaliśmy na kartkach pocztowych, a po drugie nie było zamkniętego zestawu do głosowania. Wysłaliśmy blisko 90.000 głosów - łącznie na ponad 6.000 różnych utworów. To robi wrażenie.
Ciekaw jestem jak moje propozycje wypadną w dzisiejszym zestawieniu. :wink:
polskitop.jpg

Jeśli ktoś słucha, to życzę dobrego odbioru. Wszystkim miłego świętowania. :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.05.2021 10:22

walp napisał(a):Jeśli ktoś słucha, to życzę dobrego odbioru. Wszystkim miłego świętowania.

My od samiutkiego rana z 357 8) .
Dzień dobry.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 03.05.2021 10:33

marze_na napisał(a):My od samiutkiego rana z 357 8) .
Dzień dobry.

No w końcu jakaś bratnia dusza. :) Pozdrawiam serdecznie. :wink:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 03.05.2021 13:36

My rano trochę słuchaliśmy, później leśne łazikowanie wpadło, a teraz top znowu leci :).
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 03.05.2021 23:27

Dobry wieczór.

marze_na napisał(a):
walp napisał(a):Jeśli ktoś słucha, to życzę dobrego odbioru. Wszystkim miłego świętowania.

My od samiutkiego rana z 357 8) .
Dzień dobry.

Ja niestety w małych fragmentach :roll: Strasznie żałuję, że to ciągle radio internetowe, co niestety znacznie ogranicza możliwość słuchania w trakcie codziennej, normalnej aktywności (np. w samochodzie). Brak mi też wśród prowadzących dwóch Piotrów - Barona i Metza, no i ogólnie tęsknię za Trójką... tą prawdziwą, bo tej obecnej nie słucham wcale.
Ciągle mam taką cichą nadzieję, że jak wrócimy do normalności, to Trójka reaktywuje się w swoim starym składzie i znów będzie jak kiedyś (choć wiem, że to się raczej nie stanie :( )

A tak przy okazji - jaka była pierwsza dziesiątka? Nie mogłem niestety posłuchać a jestem ciekaw jak inny system głosowania wpłynął na kolejność w porównaniu do poprzednich Topów. Na stronie Radia 357 nie znalazłem podsumowania.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko