Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.11.2020 14:06

Trajgul napisał(a):Chodziło mi raczej o to, że pracując w domu, jakieś 25% (albo i więcej) czasu nie idzie na pracę ;)

Pracowałem zdalnie zanim to zaczęło być "modne" :)
mogę tylko potwierdzić Twoje wyliczenia.

Dzień dobry
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 03.11.2020 16:13

te kiero napisał(a):
Trajgul napisał(a):Chodziło mi raczej o to, że pracując w domu, jakieś 25% (albo i więcej) czasu nie idzie na pracę ;)

Praca w domu wymaga większej samodyscypliny. Rozumiem, że jest to trudne, bo musimy wykonywać obowiązki służbowe z miejsca, które kojarzy się z odpoczynkiem i czasem spędzonym z bliskimi.

Gdybym jednak ograniczył wykonywanie powierzonych zadań o 25%, to pewnie by mi podziękowano. :D

Dzień dobry.

Czy ta piękna dzisiejsza jesienna aura jest planowana na nadchodzący weekend? :wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.11.2020 11:44

walp napisał(a): Dzień dobry.
Czy ta piękna dzisiejsza jesienna aura jest planowana na nadchodzący weekend? :wink:

Dzień dobry

To zależy w jakiej telewizji oglądamy prognozę pogody :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.11.2020 12:34

piotrulex napisał(a):To zależy w jakiej telewizji oglądamy prognozę pogody :)

Już z ogonków wycofały się
frasobliwe kolejek madonny
do kapliczek powracają, gdzie
telewizor z prognozą pogody

No właśnie, kiedyś była jedna telewizja (i jeden telewizor!), więc wszystko było jasne, a teraz? :roll: Czy wiadomo, która prognoza prawdziwa? :lol:

Z końcem 2020 roku, Endomondo - popularna aplikacja do monitorowania aktywności fizycznej zostanie wycofana. Używałem jej ponad 10 lat.
Trzeba znaleźć coś alternatywnego. Na razie zsynchronizuję dane i przetestuję proponowaną MapMyRun.

Słoneczne dzień dobry znad Brdy. :wink:
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 08.11.2020 17:25

W trzy godzinki... jak na listopad to nieźle.

IMG_20201108_171923.jpg

IMG_20201108_171717.jpg

Dobry wieczór.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.11.2020 18:04

Testując MapMyRun, w weekend zrobiłem taką listopadową pętlę nad Zalewem Koronowskim. :wink:
mapka.JPG

1.JPG

4.JPG

9.JPG

W środę będzie trasa w podobnych okolicznościach przyrody, ale w ramach "Wirtualnych zawodów z okazji Dnia Niepodległości"
i w konkretnym celu: dla hospicjum dziecięcego. :wink:

Dobry wieczór cro.pl. :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 09.11.2020 23:40

walp napisał(a):Testując MapMyRun, w weekend zrobiłem taką listopadową pętlę nad Zalewem Koronowskim. :wink:

Jestem ciekaw Twojej recenzji. Aplikacji oczywiście - nie spaceru, bo ten był na pewno urokliwy (jak widać na zdjęciach) :)
Z Endomondo nie korzystałem nigdy, bo zniechęcały mnie do niej funkcje społecznościowe. Jak to wygląda w MMR?
Ja sporo chodzę po górach i tu mi wystarcza aplikacja Mapa Turystyczna (polecam). Ma wszystko to, co potrzebuję. Do jazdy na rowerze i spacerów czasem używam Google Fit. Wydaje mi się, że jest jednak mało funkcjonalna.

Dobry wieczór i zdrówka wszystkim życzę.
Listopad był dla mnie zawsze najbardziej nielubianym miesiącem w roku. Ten rok potwierdza dobitnie moje odczucia. No cóż, zbliżamy się z wolna do jego końca i oby sytuacja również zmierzała do poprawy :roll:

Chociaż... listopadowy las bywa piękny :wink:

IMG_20201107_111855458 — kopia.jpg
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.11.2020 00:36

greenrs napisał(a):
walp napisał(a):Testując MapMyRun, w weekend zrobiłem taką listopadową pętlę nad Zalewem Koronowskim. :wink:

Jestem ciekaw Twojej recenzji. Aplikacji oczywiście - nie spaceru, bo ten był na pewno urokliwy (jak widać na zdjęciach) :)
Z Endomondo nie korzystałem nigdy, bo zniechęcały mnie do niej funkcje społecznościowe. Jak to wygląda w MMR?

Jak już wspomniałem, używam często dwóch aplikacji: Locus Map nie pozwala mi się zgubić, a Endomondo zlicza przebytą odległość i spalone kalorie.
Funkcje społecznościowe podobnie jak w Endomondo są zaimplementowane również w MapMyRun. Po pierwsze, nie przeszkadzają w ogóle, jeśli nie chcemy z nich korzystać. Po drugie, dla mnie są bardzo potrzebne. Np. kiedy dołączam do grupy chodzących, czy jeżdżących to:
- primo funkcja udostępniania jest konieczna, aby rywalizacja była przejrzysta (nie ma to jednak nic wspólnego z fejsbukami i twiterami),
- secundo udostępnianie w grupie motywuje cię do aktywności, bo możesz porównać swoje osiągi na tle innych.

Poza tym, funkcja udostępniania jest potrzebna w różnych akcjach jak np. we wspomnianych "Wirtualnych zawodach z okazji Dnia Niepodległości". Trzeba jakoś udokumentować udział.

Szkoda, że Endomondo jest wygaszane, bo sprawdzało się bardzo dobrze. Co do MapMyRun, to testuję zbyt krótko, żeby móc ocenić, ale widoczne są pewne niedociągnięcia. Np. potrafi się dość długo uruchamiać, były kłopoty ze stroną www, szwankuje funkcja udostępniania, zdarzają się problemy z dodaniem zdjęcia jeśli chcesz mieć je w tle zamiast mapy. Mam nadzieję, że zostanie to poprawione.
greenrs napisał(a):Chociaż... listopadowy las bywa piękny :wink:

Też nie lubię tego miesiąca, ale listopadowy las tak jak piszesz jest piękny. :wink:

I z góry
5.JPG

i z dołu
10.JPG
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 14.11.2020 11:13

walp napisał(a):
te kiero napisał(a):

Praca w domu wymaga większej samodyscypliny. Rozumiem, że jest to trudne, bo musimy wykonywać obowiązki służbowe z miejsca, które kojarzy się z odpoczynkiem i czasem spędzonym z bliskimi.

Gdybym jednak ograniczył wykonywanie powierzonych zadań o 25%, to pewnie by mi podziękowano. :D

Dzień dobry, włączę się do dyskusji o pracy zdalnej, niestety u mnie to zajmuje prawie cały dzień, jakoś nie umiem się zorganizować, ciągle jest coś do zrobienia albo sprawdzenia i to kosztem wypoczynku w domu :roll:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 15.11.2020 00:43

ZytaS napisał(a):Chodziło mi raczej o
Dzień dobry, włączę się do dyskusji o pracy zdalnej, niestety u mnie to zajmuje prawie cały dzień, jakoś nie umiem się zorganizować, ciągle jest coś do zrobienia albo sprawdzenia i to kosztem wypoczynku w domu :roll:

Bo to przede wszystkim kwestia organizacji. :mrgreen:

P.S.
Czasopismo naukowe "Emotion" podaje, że ludziom w moim wieku dobrze robią tzw. "spacery zachwytu" [ang. awe walks], które mogą znacznie poprawić dobrostan emocjonalny. Dzisiaj zachwycałem się jeziorkami zagubionymi w lesie. :wink:

IMG_7678.JPG

IMG_7698.JPG

IMG_7709.JPG

IMG_7723.JPG
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 20.11.2020 00:00

Dobry Wieczór
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.11.2020 14:08

mervik napisał(a):Dobry Wieczór

Wysłałeś mervik post o 00:00 czyli już bardziej Dzień dobry niż Dobry Wieczór :)

Dzień dobry

pozostało obserwować widoki online:
https://www.livecamcroatia.com/hr/kamer ... baska-voda
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.11.2020 18:34

Dobry wieczór.
Zobaczcie sobie coś pięknego.
Zdjęcia czarno-białe.
Ale kliknięciu w zdjęcie zmieniają kolor.

https://mp.weixin.qq.com/s/PleeaI4BLFr90iBHNzE36A
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 21.11.2020 01:25

te kiero napisał(a):
mervik napisał(a):Dobry Wieczór

Wysłałeś mervik post o 00:00 czyli już bardziej Dzień dobry niż Dobry Wieczór :)

Dzień dobry

pozostało obserwować widoki online:
https://www.livecamcroatia.com/hr/kamer ... baska-voda

.....faktycznie...po północy ...Dzień dobry :lol:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.11.2020 12:11

Dzień dobry.

Miniony weekend był bez wypadu w plener (rzadko mi się to zdarza), ale za to była dobra yerba i ciekawa książka. :)

20201112_162042.jpg

Czy jesteście podatni na FOMO? Co łączy Donalda Trumpa z pewną grupą licealistów z Macedonii? Jak niebezpieczny może być deepfake? Jaki wpływ na nasze reakcje ma "dowód społecznej słuszności"?

Polecam tę książkę. Napisana na dobrym poziomie merytorycznym i przystępnym językiem. Bardzo aktualna, bo porusza też tematy w związku z pandemią.

Miłego tygodnia. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko