Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.10.2020 14:59

greenrs napisał(a):
walp napisał(a):Potem pojechaliśmy na Szperk - jak po kaszubsku nazywa się Cypel Rewski, czyli piaszczysty wał wcinający się w wody Zatoki Puckiej w miejscowości Rewa.

Mam duży sentyment do tego miejsca. Spędziłem tam swoje pierwsze wakacje nad morzem... choć trudno to nazwać wakacjami, bo wtedy nie chodziłem jeszcze do szkoły :D Na cyplu spędzałem prawie każdy dzień.

Bardzo mi się tam podobało, co nie znaczy, że chciałbym w tym miejscu spędzić urlop. :lol:
greenrs napisał(a):Odwiedziłem Rewę ponownie po ponad 30 latach... i nie poznałem tego miejsca :roll: No ale tak zmieniły się chyba wszystkie nadmorskie miejscowości.

To prawda, zmieniają się. Na przykład Chłopy, do których jeździliśmy, kiedy dzieci były małe.

marze_na napisał(a):
greenrs napisał(a):Niestety, ilość ludzi na szlaku mnie poraziła 8O

W Sowich było podobnie :? .

Nad morzem też sporo narodu, szczególnie w Rewie. Na zdjęciach tego nie widać, bo tak kadrowałem i często po kilka minut czekałem, żeby ludzie nie byli głównym tematem fotografii. Były chwile, że tego cypla nie było widać. :lol:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.10.2020 08:33

Dzień dobry

Ładnie się wbiłem w pogodę z dniem UW.
Jako relaks dziś będzie: myjnia i prace przy Octavii, spacer nad jeziorem i w lesie, runda na rolkach nad jeziorem
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.10.2020 09:57

Zabawne :) przecież ludzie to i wy :) :papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.11.2020 09:13

Rozpoczynam 8. miesiąc pracy zdalnej.

Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie warunki biometeorologiczne, które są niekorzystne.
Pochmurna, wilgotna pogoda ze słabymi opadami deszczu przyczynia się do pogorszenia nastroju i sprawności psychofizycznej.

Wspomagam się dobrą yerba mate i odpowiednio dobraną muzyką. :)

Dzień dobry cro.pl :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.11.2020 09:23

walp napisał(a):Rozpoczynam 8. miesiąc pracy zdalnej.

Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie warunki biometeorologiczne, które są niekorzystne.
Pochmurna, wilgotna pogoda ze słabymi opadami deszczu przyczynia się do pogorszenia nastroju i sprawności psychofizycznej.

Wspomagam się dobrą yerba mate i odpowiednio dobraną muzyką. :)

Dzień dobry cro.pl :wink:

Mnie próbują wysłać na pracę zdalna, ale na razie udało mi się obronić. Wiosenne 6 tygodni w domu skończyło się przyrostem 4kg masy i to niekoniecznie mięśniowej :oczko_usmiech: :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.11.2020 09:35

dids76 napisał(a):Mnie próbują wysłać na pracę zdalna, ale na razie udało mi się obronić. Wiosenne 6 tygodni w domu skończyło się przyrostem 4kg masy i to niekoniecznie mięśniowej :oczko_usmiech: :mrgreen:

Z tym nie mam problemu. Praca w domu przyczyniła się do zwiększonej aktywności fizycznej w czasie wolnym. :) Poza tym "plusów dodatnich" w moim przypadku jest więcej i jeśli nadarzy się możliwość, będę wnioskował o taki tryb do emerytury. :D

Zapomniałem dodać, że dźwięki muzyki, które napędzają mnie dzisiaj do działania, to nadające przedpremierowo Radio 357, którego jestem patronem. :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.11.2020 11:03

Dzień dobry.

Za oknem dziś szaro ale niezbyt zimno. Warunki wystarczające na krótką przejażdżkę rowerową :wink:

walp napisał(a):Zapomniałem dodać, że dźwięki muzyki, które napędzają mnie dzisiaj do działania, to nadające przedpremierowo Radio 357, którego jestem patronem. :)

Jak słuchasz? Poprzez Open FM, czy jest już inny sposób?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.11.2020 11:09

greenrs napisał(a):Jak słuchasz? Poprzez Open FM, czy jest już inny sposób?

Tak, przez platformę Open FM, na tę chwilę to jedyny sposób.
No i na razie są tylko audycje czasowe, ale będzie coraz lepiej. :wink:

Obecnie trwa powtórka "Muzyki ciszy", którą wczoraj poprowadził Marek Niedźwiecki.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.11.2020 11:30

walp napisał(a):Tak, przez platformę Open FM, na tę chwilę to jedyny sposób.

Mam problem z tą aplikacją. Na laptopie po prostu się wyłącza. Instalowałem już dwa razy - jakiś rok temu i w ubiegłym tygodniu. I wtedy, i teraz aplikacja wyłącza się po kilku sekundach od uruchomienia. Nie mam pojęcia w czym problem, bo nie pojawia się w żadnym, innym przypadku. Z kolei na smartfonie aplikacja działała jakoś tak ociężale. Zmieniłem na Replaio i jest zdecydowanie lepiej.
Póki co, słucham radia Nowy Świat. Mają swoją stronę i dostęp także przez Replaio. Z Radiem 357 zaczekam na szerszą dostępność.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.11.2020 11:45

greenrs napisał(a):Mam problem z tą aplikacją.

Nie wiem Jacku, w czym problem. Ja słucham teraz przez Open FM uruchomionym na TV podłączonym do zestawu. Jest OK. Wczoraj słuchałem przez aplikację na smartfonie, również bez problemu. Na laptopie też działa.
greenrs napisał(a):Póki co, słucham radia Nowy Świat. Mają swoją stronę i dostęp także przez Replaio. Z Radiem 357 zaczekam na szerszą dostępność.

A ja póki co stoję w .... rozkroku ... :roll: to nie jest dobre określenie, bo pomiędzy trzema radiami. :D Też słucham radia Nowy Świat, ale jeśli przedpremierowo nadaje Radio 357, to przełączam. :) No i jeszcze wracam do Trójki, kiedy audycje prowadzi Piotr Baron. :wink:

Jeśli nic się nie zmieni, to ze względu na redaktorów muzycznych i zapowiadane audycje, moją stacją będzie Radio 357. Z tego względu dołączyłem do grona patronów tego projektu. :wink:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 02.11.2020 12:33

Również słucham teraz 357. Niecałe 2 tygodnie temu była przedpremierowa poranna audycja Marcina Łukawskiego, piękne to było.
Tylko coś mi teraz przerywa, pomimo prędkości internetu 100mb/s, gdyż córka coś na YT ogląda. Ten tydzień również siedzę w domu, choć przebywanie w nim nie sprzyja samej pracy, gdyż trzeba obiad ugotować albo iść po córkę do przedszkola ;).
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.11.2020 12:48

Trajgul napisał(a):Również słucham teraz 357. Niecałe 2 tygodnie temu była przedpremierowa poranna audycja Marcina Łukawskiego, piękne to było.

Potwierdzam. :)
Trajgul napisał(a):Tylko coś mi teraz przerywa, pomimo prędkości internetu 100mb/s, gdyż córka coś na YT ogląda.

Od pewnego progu, prędkość max. nie ma już tak wielkiego znaczenia. Liczy się stabilność łącza. U nas mamy prędkość ok. 30 Mb/s, pracują cztery osoby, my z żoną + dwójka studentów (4 laptopy) oraz TV z Open FM. Nikt nie narzeka, transmisja nieprzerywana. :wink:

Trajgul napisał(a):Ten tydzień również siedzę w domu, choć przebywanie w nim nie sprzyja samej pracy, gdyż trzeba obiad ugotować albo iść po córkę do przedszkola ;).

Ale macie obiad i córkę w domu, a gdybyś był w pracy, to byłoby kiepsko. :oczko_usmiech:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.11.2020 13:07

greenrs napisał(a):Za oknem dziś szaro ale niezbyt zimno. Warunki wystarczające na krótką przejażdżkę rowerową :wink:

No i z przejażdżki nici. Rozpadało się na całego. Jednak po obiedzie nie odpuszczę - przynajmniej krótki walk in the rain :D

walp napisał(a):No i jeszcze wracam do Trójki, kiedy audycje prowadzi Piotr Baron. :wink:

Ja już niestety nie. Dla zasady, chociaż Piotra Barona bardzo cenię, zwłaszcza, że to mój ziomek, urodzony w Rudzie Śląskiej :)
Trochę trudno mi zrozumieć dlaczego nie odszedł razem ze swoimi kolegami ze stacji do NŚ lub R357? No ale widocznie miał swoje powody.

Trajgul napisał(a):trzeba obiad ugotować ...

Dzisiaj, w dobie internetu i szeroko dostępnych produktów z całego świata można z gotowania uczynić całkiem przyjemną rozrywkę i hobby :oczko_usmiech:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 02.11.2020 15:57

greenrs napisał(a):Dzisiaj, w dobie internetu i szeroko dostępnych produktów z całego świata można z gotowania uczynić całkiem przyjemną rozrywkę i hobby :oczko_usmiech:

Chodziło mi raczej o to, że pracując w domu, jakieś 25% (albo i więcej) czasu nie idzie na pracę ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.11.2020 12:00

greenrs napisał(a):
Trajgul napisał(a):trzeba obiad ugotować ...

Dzisiaj, w dobie internetu i szeroko dostępnych produktów z całego świata można z gotowania uczynić całkiem przyjemną rozrywkę i hobby :oczko_usmiech:

Dzień dobry

Prawda

Na wiosnę jak zacząłem pracować zdalnie kupiliśmy dość popularne urządzenie na zasadzie robota kuchennego. Mówi mi co i kiedy dodać, ma wagę, przepisy ściąga z netu itd. Od kilku miesięcy nawet mi przytrafi się coś ugotować czy upiec drożdżowe słodkości :) Nie mam absolutnie kulinarnego zmysłu, zero garnkowej wyobraźni.

Zapisaliśmy się tez do projektu. Ktoś gotuje z kamerą, a my oglądamy i też gotujemy. Nawet składniki do tego gotowania wcześniej nam przywożą

Lubimy praktycznie wszystko i często kombinujemy z jedzeniem. Jeśli w weekend jesteśmy w domu to sporo czasu spędzamy w kuchni dogadzając sobie na wszelkie sposoby ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko