Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 23.10.2020 13:48

A ja mam bardzo głupie pytanie.
Jak trafić na szlak parku krajobrazowego? Jest jakiś początek i koniec?
Wychodzi na to, że w tym roku byłem kilkukrotnie we Wdeckim Parku Krajobrazowym oraz Pojezierza Iławskiego nawet o tym nie wiedząc :roll:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.10.2020 13:57

Trajgul napisał(a):A ja mam bardzo głupie pytanie.

Szlaki są opisane najczęściej na stronie internetowej danego parku, albo na innych stronach związanych z turystyką.
Ja często "miksuję" szlaki, jak w ostatnią sobotę, kiedy włóczyłem się po PN "Bory Tucholskie". Poszedłem odcinkiem niebieskiego Szlaku Brdy, potem wszedłem na czarny szlak tzw. Łącznikowy w parku i po jego przejściu znowu wszedłem na niebieski.

Kombinacji jest wiele. Wspieram się wówczas aplikacjami Traseo i LocusMap.

Jeśli chcesz przejść od A do B konkretny szlak, to są one dość dobrze opisane w internecie. :wink:

Dzień dobry cro.pl :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.10.2020 15:26

Trajgul napisał(a):A ja mam bardzo głupie pytanie.

Ja posiłkuję się stroną https://mapa-turystyczna.pl
Mam też ściągniętą ich aplikację na telefon i z jej wsparciem poruszam się w terenie.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 23.10.2020 15:40

walp napisał(a):Szlaki są opisane najczęściej na stronie internetowej danego parku, albo na innych stronach związanych z turystyką.

Rozumiem. Szkoda, ze nie ma więcej informacji o w plenerze, tylko w internecie.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 23.10.2020 15:41

marze_na napisał(a):Ja posiłkuję się stroną https://mapa-turystyczna.pl
Mam też ściągniętą ich aplikację na telefon i z jej wsparciem poruszam się w terenie.

Prawie nic z mojego fyrtla, praktycznie sama południowa Polska ale dzięki.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.10.2020 15:54

Trajgul napisał(a):
walp napisał(a):Szlaki są opisane najczęściej na stronie internetowej danego parku, albo na innych stronach związanych z turystyką.

Rozumiem. Szkoda, ze nie ma więcej informacji o w plenerze, tylko w internecie.

W plenerze także są informacje, np. tablice ze szlakami.
Ale to chyba wielkie ułatwienie jeśli możemy sobie wcześniej - korzystając z aplikacji - wyznaczyć szlak, bądź znaleźć punkty A i B tego istniejącego i udać się w konkretne miejsce, niż chodzić/jeździć po parku i szukać startu. :lol:

Chociaż czasami takie poszukiwania mają swój smaczek, co przeżyłem ostatnio szukając źródła Brdy. Dokładnego miejsca nie ma w Internecie, a ja znam teraz koordynaty GPS. :wink:

Napisz, gdzie chcesz łazikować, to może pomogę. :mrgreen:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 23.10.2020 19:25

Pytam raczej z ciekawosci. Tak jak wspomniałem, będąc praktycznie przy szlakach (albo na szlaku) zadnych oznaczeń nie zaobserwowałem. Tak jak piszecie, bez internetu ani rusz niestety.
P.S. Podskoczę jutro do Gdyni, klif na Orłowie zobaczyć.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.10.2020 14:29

Dzień dobry.
Miało padać a jest... przyzwoicie :D Jutro w planie krótka wycieczka w góry :wink:

walp napisał(a):Kombinacji jest wiele. Wspieram się wówczas aplikacjami Traseo i LocusMap.

Która według Ciebie jest lepsza? Testowałeś może Mapy.cz? Mają najlepsze opinie spośród tych trzech.
Korzystasz z wersji darmowych czy dokupiłeś jakieś dodatkowe elementy/funkcje?

Ja dotychczas korzystałem wyłącznie z Google Maps. Głównie z powodu możliwości udostępnienia lokalizacji swoim bliskim. Często jeżdżę na rowerze po drogach i leśnych ścieżkach, gdzie przez kilka godzin nie spotykam żywej duszy, więc jest to dla mnie bardzo ważna funkcja. Jednak GM mają spore braki jeśli chodzi o drogi gruntowe. Chcę sprawdzić dokąd prowadzi droga, która akurat jadę a okazuje się, że na mapie żadnej drogi nie ma i według aplikacji jestem gdzieś w środku lasu. Dlatego szukam czegoś bardziej dokładnego.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 24.10.2020 15:35

Walp, jednak udałem się dziś do Tlenia. Strona Wdeckiego Parku nie miała niestety map, tylko opis, który średnio może pomóc. Na szczęście traseo pomogło, gdyż dzięki temu nie pobłądzilismy. Po 2 km jednak trzeba było zawrócić, gdyż powalone drzewa i błoto po kostki (szlak wzdłuż rzeki) skutecznie nam przerwały rodzinny spacer, aczkolwiek wrocilismy zadowoleni ;)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 24.10.2020 20:28

greenrs napisał(a):Miało padać a jest... przyzwoicie :D Jutro w planie krótka wycieczka w góry :wink:

Również jutro w planach wycieczka. Zobaczymy co wylosuje maszyna losująca. :D
greenrs napisał(a):
walp napisał(a):Kombinacji jest wiele. Wspieram się wówczas aplikacjami Traseo i LocusMap.

Która według Ciebie jest lepsza?
Korzystasz z wersji darmowych czy dokupiłeś jakieś dodatkowe elementy/funkcje?

Nie ma jednej najlepszej. Z Traseo korzystam jak nie chce mi się tworzyć i biorę gotowca. Naprawdę są ciekawe propozycje.
Locus Map to świetna opcja do własnych kombinacji. Wybierasz trasę od A do B i w lesie nawiguje jak Automapa w samochodzie.

Korzystam z wersji darmowych. Na razie mi to wystarcza.
greenrs napisał(a):Testowałeś może Mapy.cz? Mają najlepsze opinie spośród tych trzech.

Znam te opinie, ale jeszcze nie testowałem Mapy.cz
greenrs napisał(a):Ja dotychczas korzystałem wyłącznie z Google Maps. Głównie z powodu możliwości udostępnienia lokalizacji swoim bliskim. Często jeżdżę na rowerze po drogach i leśnych ścieżkach, gdzie przez kilka godzin nie spotykam żywej duszy, więc jest to dla mnie bardzo ważna funkcja.

Świetnie to rozumiem. Ja chodzę po wertepach, gdzie rowerem nie wjedziesz. Ostatnio w PN "Bory Tucholskie" szedłem tzw. "Pętlą Lipnickiego" - kładką po terenie byłego wydobycia torfu. Wejście było zamknięte ze względu na bardzo zły stan kładki, ale ja poszedłem. Wiem, niezbyt rozsądne. Mam w telefonie aplikację "Ratunek", która wysyła pozycję GPS.
greenrs napisał(a):Jednak GM mają spore braki jeśli chodzi o drogi gruntowe.

To prawda. Dlatego Locus Map. :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 24.10.2020 20:34

Trajgul napisał(a):Walp, jednak udałem się dziś do Tlenia. Strona Wdeckiego Parku nie miała niestety map, tylko opis, który średnio może pomóc. Na szczęście traseo pomogło, gdyż dzięki temu nie pobłądzilismy. Po 2 km jednak trzeba było zawrócić, gdyż powalone drzewa i błoto po kostki (szlak wzdłuż rzeki) skutecznie nam przerwały rodzinny spacer, aczkolwiek wrocilismy zadowoleni ;)

Super.
Widzę, że dla chcącego nic trudnego. Powodzenia na szlakach. :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.10.2020 10:16

Plan na słoneczną niedzielę to Góry Sowie 8).

Screenshot_20201025-101322_Hiking Map Poland.jpg

Dzień dobry cro.pl :D.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.10.2020 10:03

walp napisał(a):
greenrs napisał(a):Miało padać a jest... przyzwoicie :D Jutro w planie krótka wycieczka w góry :wink:

Również jutro w planach wycieczka. Zobaczymy co wylosuje maszyna losująca. :D

Maszyna losująca wybrała dwa miejsca nad Bałtykiem, w których jeszcze nie byliśmy - Chłapowo i Cypel Rewski.

W pierwszym miejscu przeszliśmy Dolinę Chłapowską i plażą udaliśmy się do Przylądka Rozewie i z powrotem.

1.JPG

2.JPG

3.JPG

Potem pojechaliśmy na Szperk - jak po kaszubsku nazywa się Cypel Rewski, czyli piaszczysty wał wcinający się w wody Zatoki Puckiej w miejscowości Rewa.
Jedno z ciekawszych miejsc nad polskim morzem.

4.JPG

5.JPG

6.JPG

Zostaliśmy tam do zachodu słońca. :)

7.JPG

Spacerując, zrobiliśmy w sumie 13,5 km. Niezła dawka jodu. :)

Dzień dobry cro.pl :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.10.2020 13:54

walp napisał(a):Potem pojechaliśmy na Szperk - jak po kaszubsku nazywa się Cypel Rewski, czyli piaszczysty wał wcinający się w wody Zatoki Puckiej w miejscowości Rewa.

Mam duży sentyment do tego miejsca. Spędziłem tam swoje pierwsze wakacje nad morzem... choć trudno to nazwać wakacjami, bo wtedy nie chodziłem jeszcze do szkoły :D Na cyplu spędzałem prawie każdy dzień.
Odwiedziłem Rewę ponownie po ponad 30 latach... i nie poznałem tego miejsca :roll: No ale tak zmieniły się chyba wszystkie nadmorskie miejscowości.

Dzień dobry.
Ja wczoraj zaliczyłem spacer na Błatnią. Trasa dość krótka, więc trudno to nazwać wyprawą :wink:
Niestety, ilość ludzi na szlaku mnie poraziła 8O
_XT32992 — kopia.jpg

Dlatego kolejny wypad już poza weekendem. Myślę, że w najbliższą środę :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.10.2020 14:18

greenrs napisał(a):Niestety, ilość ludzi na szlaku mnie poraziła 8O

W Sowich było podobnie :? .
Ilość samochodów na drodze na Przełęcz Jugowską i kompletnie zabite parkingi zmusiły nas do lekkiej korekty planów i startu z Kamionek. +5 km do licznika :mrgreen: .

Lubię jesień w górach 8) .

20201025_135538.jpg

20201025_154453.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko