Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.09.2019 09:01

Dzień dobry ....z Pendolino do Stolicy.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.09.2019 09:08

Dzień dobry!

Grzybów podobno tyle, że same wskakują do koszyka :D Grzybiarz ze mnie żaden ale może warto to sprawdzić 8)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.09.2019 09:12

greenrs napisał(a):Dzień dobry!

Grzybów podobno tyle, że same wskakują do koszyka :D Grzybiarz ze mnie żaden ale może warto to sprawdzić 8)

Jest nas dwóch :) Kurcze ze mnie też żaden grzybiarz jak zobaczę z siodełka nie odpuszczę :) Niestety nie znam grzybodajnych miejsc :(
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 24.09.2019 09:38

walp napisał(a):Dobry wieczór. :)
Bravik napisał(a):I ja poczekam i poczytam, bo Hvar to jeden z etapów chorwackich wakacji 2020 r. :oczko_usmiech:

Widzę, że jest kolejny potencjalny czytelnik. Oby tylko ta wena twórcza nadeszła. :oczko_usmiech:

No i jeszcze znaleźć wolny czas, a z tym może być problem, bo zabieram się za genialną relację Raula73 Śladami wojen - od Vukovaru po Srebrenicę.

Zabieram się drugi raz, teraz bardziej poważnie, z zamiarem przerobieniem chociaż części materiałów zawartych w bibliografii do tej relacji. :)
Właśnie zamówiłem pierwszą książkę - "Bałkańskie upiory. Podróż przez historię".

Po tym jak zalinkowałeś te relację oglądam i czytam wszystko na ten temat.... jakże mi obcy :(

Do tematu nie dodam posta bo udało sie w nim uniknąć bajzlu i niech tak zostanie. Autor ma u mnie pełne uznanie. Ja nie mialbym odwagi wyjść z auta w tych miejscach 8O

Dzień dobry :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.09.2019 09:42

greenrs napisał(a):Dzień dobry!

Dzisiaj Dzień Grzyba i pierwszy dzień Jesieni.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.09.2019 10:06

Starego ? :mrgreen:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 24.09.2019 10:30

Janusz Bajcer napisał(a):Dzisiaj Dzień Grzyba i pierwszy dzień Jesieni.
bluesman napisał(a):Starego ? :mrgreen:

Zabrzmiało to, jak dziwna aluzja 8O .
Dzień dobry.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 24.09.2019 10:30

greenrs napisał(a):Grzybów podobno tyle, że same wskakują do koszyka :D Grzybiarz ze mnie żaden ale może warto to sprawdzić 8)

Zebraliśmy w niedzielę, w Borach Tucholskich tylko 20 szt, z czego 17 to zajączki :roll:
Ale widziałem pełne koszyki, wiaderka, więc na pewno jeździmy w złe miejsca.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.09.2019 11:55

greenrs napisał(a):Grzybów podobno tyle, że same wskakują do koszyka :D Grzybiarz ze mnie żaden ale może warto to sprawdzić 8)

Na początku września w Beskidzie nie uświadczyłem, ale tydzień temu na targowisku widziałem dorodne.
Pewnie taki rzut był/jest.

Dzień dobry
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.09.2019 12:14

elka21 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Dzisiaj Dzień Grzyba i pierwszy dzień Jesieni.
bluesman napisał(a):Starego ? :mrgreen:

Zabrzmiało to, jak dziwna aluzja 8O .
Dzień dobry.

Dzień Dobry ;) w Twoim wydaniu to jest iluzja :papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 24.09.2019 19:25

Dobry wieczór. :wink:

sito_zabrze napisał(a):Po tym jak zalinkowałeś te relację oglądam i czytam wszystko na ten temat.... jakże mi obcy :(

Temat dla mnie bardzo skomplikowany i w wielu kwestiach niezrozumiały.
Idea wspólnego państwa Południowych Słowian, narodziła się przecież wśród tamtejszej inteligencji. Zaowocowała powstaniem Królestwa Serbów, Chorwatów i Słoweńców. Z końcem II Wojny Światowej monarchia upadła i ogłoszono powstanie najpierw Ludowej, a później Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii, której rozpad wywołał najkrwawsze wojny we współczesnej Europie.
Od zawsze nurtował mnie ten proces "psucia".
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.09.2019 08:03

walp napisał(a):Temat dla mnie bardzo skomplikowany i w wielu kwestiach niezrozumiały.
Idea wspólnego państwa Południowych Słowian, narodziła się przecież wśród tamtejszej inteligencji. Zaowocowała powstaniem Królestwa Serbów, Chorwatów i Słoweńców. Z końcem II Wojny Światowej monarchia upadła i ogłoszono powstanie najpierw Ludowej, a później Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii, której rozpad wywołał najkrwawsze wojny we współczesnej Europie.
Od zawsze nurtował mnie ten proces "psucia".

Tragedia ta po raz kolejny uświadamia do jakich okrucieństw i bestialstwa zdolny jest człowiek. Żaden kontekst polityczny, historyczny czy tym bardziej religijny nie usprawiedliwia takich wydarzeń.
Waldku, życzę wiele siły i zaparcia w zgłębianiu tej wiedzy. Ja, od kiedy przekonałem się jak historia potrafi być bardzo subiektywna, przestałem się nią zajmować :roll:

Dzień dobry.
Kto by pomyślał, że taki gigant jak Neckermann może mieć kiedyś kłopoty? Wygląda na to, że dziś korzystanie z usług jakiegokolwiek biura podróży wiąże się z ryzykiem :evil:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 25.09.2019 08:37

greenrs napisał(a):Waldku, życzę wiele siły i zaparcia w zgłębianiu tej wiedzy.

Dzięki :)
greenrs napisał(a):Kto by pomyślał, że taki gigant jak Neckermann może mieć kiedyś kłopoty? Wygląda na to, że dziś korzystanie z usług jakiegokolwiek biura podróży wiąże się z ryzykiem :evil:

Każde biuro podróży, ba, każda spółka upadnie, jeśli do zarządu wejdą ludzie tacy jak prezesi Thomas Cook.

Dziś powiem krótko: Dobro Vam jutro :D
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 25.09.2019 08:50

walp napisał(a):
greenrs napisał(a):Waldku, życzę wiele siły i zaparcia w zgłębianiu tej wiedzy.

Dzięki :)
greenrs napisał(a):Kto by pomyślał, że taki gigant jak Neckermann może mieć kiedyś kłopoty? Wygląda na to, że dziś korzystanie z usług jakiegokolwiek biura podróży wiąże się z ryzykiem :evil:

Każde biuro podróży, ba, każda spółka upadnie, jeśli do zarządu wejdą ludzie tacy jak prezesi Thomas Cook.

Dziś powiem krótko: Dobro Vam jutro :D

My ostatni raz byliśmy z biurem podróży w 2008r
Od tego czasu dziadujemy zawsze na własną rękę :oczko_usmiech:

Jade zaraz do Leroy po kalfas :oczko_usmiech:
Bede mieszał malte na wylewke przed garażem

Dzień dobry :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.09.2019 09:49

Bydzie loć, kup se flaszka :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko