Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 03.01.2019 14:33

Słoneczne, sztormowe dzień dobry! :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 03.01.2019 18:42

Trajgul napisał(a):
walp napisał(a):Jak dobrze liczę jest w pierwszej dziesiątce 2 reprezentantów:
"Brothers in Arms" i "Nothing else Matters".

Na Brother in Arms nie głosowałem, jeśli chodzi o Dire Straits to zdecydowanie wolę te szybsze kawałki czyli Money for nothing czy Walk of life. Za dużo Pink Floyd w pierwszej 30-ce, a np. poza setką Europe "The final countdown", A-ha "Take on me" czy Alphaville "Forever Young", chociaż można to zrozumieć, bo to nie do końca muzyka trójkowa.

Wiele moich ulubionych utworów też jest niżej, niż bym się spodziewał, ale cóż? "Top" rządzi się swoimi prawami. Weźmy dla przykładu utwór "Again" angielskiej grupy Archive, który ustanowił rekord LP3, utrzymując się na liście przez 79 tygodni, ale "Topu" nigdy nie wygrał (choć zawsze jest wysoko).

Na "Top" głosuje ponad milion słuchaczy. Jeśli przez 25 lat, utwory takie jak: "Stairway do Heaven", "Brothers in Arms", czy "Bohemian Rhapsody" rywalizują o podium, to coś w tym musi być. Chyba, że ktoś manipuluje. :oczko_usmiech:

Pozostając w pogodowej konwencji tego wątku - tym razem pochmurne i bezwietrzne dobry wieczór. :wink:
Chociaż nie jestem pewien, czy nadal jest pochmurno, bo jest ciemno. :mrgreen:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 03.01.2019 19:47

walp napisał(a):"Top" rządzi się swoimi prawami. Weźmy dla przykładu utwór "Again" angielskiej grupy Archive, który ustanowił rekord LP3, utrzymując się na liście przez 79 tygodni, ale "Topu" nigdy nie wygrał (choć zawsze jest wysoko).

Na "Top" głosuje ponad milion słuchaczy. Jeśli przez 25 lat, utwory takie jak: "Stairway do Heaven", "Brothers in Arms", czy "Bohemian Rhapsody" rywalizują o podium, to coś w tym musi być. Chyba, że ktoś manipuluje. :oczko_usmiech:

Ja tego Archive w ogóle nie znałem. 2 lub 3 lata temu o nich się dowiedziałem jak zajęli miejsce w pierwszej 10-ce.
Milion słuchaczy oddało głos? A nie 10 tysięcy oddało 100 głosów? Pytam poważnie.
Nie wiem czy manipuluje ;) ale na podstawie swoich obserwacji muzycznych innych ludzi (mam na mysli trojkowych sluchaczy urodzonych w latach 70-tych i 80-tych) jestem zaskoczony.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.01.2019 19:50

Trajgul napisał(a):Teraz wyszło słońce i gdybym miał wolne, to aparat do ręki i fotki.
Rano tak było:

20190103_073556.jpg

No to śniegu wam nawaliło :oczko_usmiech:
Chyba już wiesz jak wygląda zima :wink: :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 03.01.2019 20:27

Trajgul napisał(a):Milion słuchaczy oddało głos? A nie 10 tysięcy oddało 100 głosów? Pytam poważnie.

Też mi się wydawało niewiarygodnie dużo (jak na nasz kraj). Informacja jest taka: w 25. Topie Wszech Czasów oddano 1 089 378 głosów. Nie wiem, czy głos to kliknięcie check box'a, czy jedno logowanie użytkownika, który zaznaczył max. 100 utworów.

W Holandii mają podobną listę, nazywa się Top 2000 Cafe. Dwa tysiące piosenek nadawanych od 25 do 31 grudnia. Głosuje ok. 4 miliony słuchaczy :!: (Ludność kraju ok. 17,1 mln). Z tym, że tam jest to wielkie wydarzenie, a u nas wielkie narzekanie, że nudne, że to samo, albo że zmanipulowane, jak podejrzewam. :oczko_usmiech:
Kraj malkontentów. :wink:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 03.01.2019 20:37

walp napisał(a):Też mi się wydawało niewiarygodnie dużo (jak na nasz kraj). Informacja jest taka: w 25. Topie Wszech Czasów oddano 1 089 378 głosów. Nie wiem, czy głos to kliknięcie check box'a, czy jedno logowanie użytkownika, który zaznaczył max. 100 utworów.

Właśnie do tego zmierzam, też to przeczytałem i aż nie chciało mi się wierzyć. Pomyślałem, że może to być sumaryczna liczba oddanych głosów (nie użytkowników) na jakiś utwór.
walp napisał(a):W Holandii mają podobną listę, nazywa się Top 2000 Cafe. Dwa tysiące piosenek nadawanych od 25 do 31 grudnia. Głosuje ok. 4 miliony słuchaczy :!: (Ludność kraju ok. 17,1 mln). Z tym, że tam jest to wielkie wydarzenie, a u nas wielkie narzekanie, że nudne, że to samo, albo że zmanipulowane, jak podejrzewam. :oczko_usmiech:

Ja lubię malkontencić (fajne słowo, mógłby tak się nazywać jakiś chorwacki piłkarz na przykład ;)), aczkolwiek mam i zawsze miałem wrażenie, że "ludzie zachodu" są bardziej rockowi, niż my Polacy.

Janusz Bajcer napisał(a):Chyba już wiesz jak wygląda zima :wink: :wink:

Zgadza się, zdjęcia poniżej pochodzą ze stony Pomorska.pl i są autorstwa mojego sąsiada i są zrobione przy moim bloku. Na sanki chciałem pójść z córką ale grzązłem tak w tych zaspach, że daliśmy sobie spokój.

pomorska.jpg

pomorska 2.jpg
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.01.2019 00:00

Ciekawa dyskusja :D

Trajgul napisał(a):Na Brother in Arms nie głosowałem, jeśli chodzi o Dire Straits to zdecydowanie wolę te szybsze kawałki czyli Money for nothing czy Walk of life. Za dużo Pink Floyd w pierwszej 30-ce, a np. poza setką Europe "The final countdown", A-ha "Take on me" czy Alphaville "Forever Young", chociaż można to zrozumieć, bo to nie do końca muzyka trójkowa.

Na Brother in Arms też nie głosowałem chociaż podoba mi się, ale wiedziałem, że i tak będzie na podium. Mimo wszystko wolę jednak Private Investigations, który jest na 83 miejscu :roll: Ale wszystko jest kwestią gustu :wink: Mnie zdecydowanie w pierwszej setce brakuje Rolling Stonsów, Genesis, Jethro Tull, Saxon czy chociażby The Beatles (muzyka elementarna).
Co do tej trójkowej muzyki to masz trochę racji. Właśnie trójka ukształtowała mój gust muzyczny, za co jestem jej niezmiernie wdzięczny. Wybacz, ale takie zespoły A-ha czy Alphaville kojarzą mi się bardziej z imprezami typu sylwestrowa moc przebojów niż topem wszechczasów :mrgreen:

walp napisał(a):W Holandii mają podobną listę, nazywa się Top 2000 Cafe. Dwa tysiące piosenek nadawanych od 25 do 31 grudnia. Głosuje ok. 4 miliony słuchaczy :!: (Ludność kraju ok. 17,1 mln). Z tym, że tam jest to wielkie wydarzenie, a u nas wielkie narzekanie, że nudne, że to samo, albo że zmanipulowane, jak podejrzewam. :oczko_usmiech:

Smutna prawda. Sam się do nich zaliczam :oczko_usmiech: Słucham Topu ale narzekam. Moim zdaniem atrakcyjność list przebojów wynika z dwóch czynników: możliwości posłuchania ulubionej muzyki i elementu zaskoczenia. W wypadku Topu występuje tylko pierwszy czynnik. Jestem ciekaw jak to wygląda w Holandii? :roll: Mimo wszystko słucham, by powrócić wspomnieniami do muzyki sprzed lat, która dziś grana jest coraz rzadziej. Choć mam to wszystko na płytach, jednak czasem fajnie jak ktoś inny poda na tacy. Żal tylko, że nie ma już takich emocji i nastroju jaki był te 25-27 lat temu. No ale cóż, pomarańcze też wtedy miały inny zapach... :cry:

Trajgul napisał(a): mam i zawsze miałem wrażenie, że "ludzie zachodu" są bardziej rockowi, niż my Polacy.

Niestety... prawdziwa sztuka kosztuje. Do nas zjeżdżają głównie gwiazdy pokroju Modern Talking, których nikt na świecie nie chce już słuchać. Masowe imprezy i telewizja promują disco polo i inne umpa umpa a jeśli już gwiazda z zagranicy to jakieś popłuczyny po Boney M czy nieudane klony ABBy. Jest tanio, gawiedź zadowolona i biznes się kręci. W sumie mnie to nie dziwi. Nas nie stać na kulturę.

Dobranoc.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 04.01.2019 08:07

greenrs napisał(a): Mnie zdecydowanie w pierwszej setce brakuje Rolling Stonsów, Genesis, Jethro Tull, Saxon czy chociażby The Beatles (muzyka elementarna).
Co do tej trójkowej muzyki to masz trochę racji. Właśnie trójka ukształtowała mój gust muzyczny, za co jestem jej niezmiernie wdzięczny. Wybacz, ale takie zespoły A-ha czy Alphaville kojarzą mi się bardziej z imprezami typu sylwestrowa moc przebojów niż topem wszechczasów :mrgreen:

Saxon to była chyba pierwsza kapela namiętnie słuchana w połowie lat 80-tych przez mojego brachola, gdy ja byłem przedszkolakiem ;). Zgoda jeśli chodzi o A-ha, Jurop czy Alphaville ale w/w to kawałki, to niemalże hymny lat 80-tych ale jak wspomniałem, nie były to typowe trójkowe utwory (tak mi się zdaje).

greenrs napisał(a): Jest tanio, gawiedź zadowolona i biznes się kręci. W sumie mnie to nie dziwi. Nas nie stać na kulturę.

Mnie dziwi to, że wielu dzisiejszych trzydziestoparolatkom czy czterdziestoparolatkom w ogóle to nie przeszkadza, mimo, że kiedyś słuchali ambitniejszej muzyki. Dziś mają wyłożone na to co nam podaje radio czy telewizja.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.01.2019 09:25

Dzień dobry :lol:
zimowo - kawowo :wink:

kavica.jpg
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 04.01.2019 10:46

W tym roku tego jeszcze nie było :) ...a więc...

Piątek , piąteczek , piątunio... :oczko_usmiech:

Dzień dobry.
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 04.01.2019 13:43

Dzień dobry!
Ostatni sztorm mocno zdewastował plaże i wydmy. Niektóre zejścia na plażę kończą się 2-3 m uskokiem
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 04.01.2019 14:36

Dzień dobry!!!
Piękna zima za oknem :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.01.2019 18:50

greenrs napisał(a):Moim zdaniem atrakcyjność list przebojów wynika z dwóch czynników: możliwości posłuchania ulubionej muzyki i elementu zaskoczenia. W wypadku Topu występuje tylko pierwszy czynnik. Jestem ciekaw jak to wygląda w Holandii? :roll:

W holenderskiej Top 2000 raczej też nie mogą liczyć na zaskoczenie. :D W 20 edycjach, 16 razy zwyciężał utwór "Bohemian Rhapsody". W czołówce dużo utworów z polskiego Topu, innym "wspólnym" przebojem jest "Stairway To Heaven".
:arrow: (wer. angielska) https://en.wikipedia.org/wiki/Top_2000 Więcej szczegółów jest na stronie http://www.top2000info.nl/ (niestety tylko w oryginale).
W Holandii na oddanie głosów mają tydzień, później tydzień trwa edycja de Top 2000 - grają 2 tys. piosenek. :)
greenrs napisał(a):Mimo wszystko słucham, by powrócić wspomnieniami do muzyki sprzed lat, która dziś grana jest coraz rzadziej. Choć mam to wszystko na płytach, jednak czasem fajnie jak ktoś inny poda na tacy. Żal tylko, że nie ma już takich emocji i nastroju jaki był te 25-27 lat temu. No ale cóż, pomarańcze też wtedy miały inny zapach... :cry:

Dokładnie tak. :wink:
naturysta-06 napisał(a):Ostatni sztorm mocno zdewastował plaże i wydmy. Niektóre zejścia na plażę kończą się 2-3 m uskokiem

Ale podobno poszukiwacze jantaru, szaleją. :mrgreen:
ajdadi napisał(a):W tym roku tego jeszcze nie było :) ...a więc...

Piątek , piąteczek , piątunio... :oczko_usmiech:

Jest sentencja wszech czasów, a więc zaczynamy weekend. :wink:

Dobry wieczór.

P.S.
Obiecuję, że o "topach" już nie będzie (przynajmniej do grudnia :oczko_usmiech: )

Wszystkich meteorologów i synoptyków przepraszam za zaburzenie ciągłości raportów pogodowych. :oczko_usmiech:
Ale o tym, czy jest ciemno, czy jasno, zimno, czy ciepło, pada, czy nie pada, napiszę przy najbliższej okazji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2019 20:58

Dobry wieczór. A tak se siedzę i przeglądam HBO - jest tam nowy serial, Sukces. Produkcji chorwackiej, z akcją mającą miejsce w Zagrzebiu. Serial dostępny chyba tylko na HBO Go :o 8O

Tymczasem zerkam za okno i w sumie to nie wiem... śnieg, zawieja. A w drodze do domu widziałem typa na myjni a mnie jest wstyd na przegląd jechać z uj...nym autem :mrgreen:
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 05.01.2019 12:49

Zielone, ciepłe, słoneczno - deszczowe dzień dobry! :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko