Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 27.11.2018 14:38

Dzień dobry!
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 28.11.2018 10:21

Słoneczne dzień dobry! :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.11.2018 11:32

greenrs napisał(a):A gdzież to się Leonie podziewałeś tyle czasu? :)

A jakoś tak przestałem zaglądać, potem gdy już chciałem, to zapominałem itd.

Cześć.
:hut:
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 28.11.2018 11:51

Słoneczne...Dzień dobry.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 28.11.2018 12:52

kaszubskiexpress napisał(a):
Wiatraki do demontażu, węgiel górą.
Do tego żartobliwy film promujący Polskę na szczycie klimatycznym 8O

Co potem ?
Furmanki...

Albo wiatraki na węgiel...

kaszubskiexpress napisał(a):Zauważyłem, że zniknęły moje fotki z fmixa, coś przegapiłem ?

Admin czasowo wyłączył.

I dzień dobry wszystkim.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 28.11.2018 19:13

maxredaktor napisał(a):
Wiatraki do demontażu, węgiel górą.
Do tego żartobliwy film promujący Polskę na szczycie klimatycznym 8O

Co potem ?
Furmanki...

Albo wiatraki na węgiel...

Z węglem to wiadomo ... chociaż był niedawno taki minister środowiska, który twierdził, że polski węgiel nie truje, a przynajmniej dużo mniej zanieczyszcza powietrze. Jednak najbardziej patriotyczni ekolodzy nie zgodzą się z tą tezą. :oczko_usmiech:

Z tymi wiatrakami, to szczerze mówiąc mam problem i ciągle nie wiem, czy są pożyteczne, czy nie. Niedawno był program w niemieckiej telewizji pt. „Infradźwięki, niesłyszalny hałas”. Przedstawiono tam dowody na negatywny wpływ infradźwięków emitowanych przez turbiny wiatrowe na zdrowie ludzi. Podobne argumenty przedstawiają zarówno organizacje cywilne jak i agencje wojskowe w innych państwach. :?

Jest jeszcze jedna - podobno nierozwiązywalna - kwestia. Raz wieje słabiej, raz mocniej, a kiedy indziej wcale nie wieje. Potrzebne są systemy stabilizacji sieci elektroenergetycznej opartej na turbinach. Poza tym, niezbędne jest również utrzymywanie rezerwy mocy na wypadek braku aktywności odnawialnych źródeł energii. Te koszty są podobno ogromne.

Dobry wieczór. :wink:
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 29.11.2018 11:42

słoneczno - wietrzne dzień dobry! :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.11.2018 16:13

Dobry wieczór, w całym mieście śmierdzi gumą... Ktoś podpalił składowisko opon w Żorach. Rewelacja...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.11.2018 16:32

Zauważyłem, że zniknęły moje fotki z fmixa, coś przegapiłem ?

Tak, serwer zakończył działalność.
Fotki stracili wszyscy mający tam konta.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 29.11.2018 20:23

Dobry wieczór. :wink:

Przed nami jubileuszowy 25. Top Wszech Czasów "Trójki" i właśnie oddałem głosy na 100 ulubionych piosenek.
Swoją setkę utworów można wybierać jeszcze przez miesiąc do 28 grudnia – spośród niemal 1600 propozycji.

Odnotowałem dziś rekord temperatury w tym sezonie grzewczym -5,0 st.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2018 07:17

Dzień dobry, psia mać...

Screenshot_20181130-070353.jpg

Powietrze można gryźć.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 30.11.2018 08:01

walp napisał(a):Przed nami jubileuszowy 25. Top Wszech Czasów "Trójki" i właśnie oddałem głosy na 100 ulubionych piosenek.

Utwory z pierwszej dziesiątki czyli "Brothers in Arms", "Stairway to Heaven", "Wish You Were Here" czy King Crimson, wprawiają mnie w jeszcze bardziej pogłębiającą się depresję tego dnia ;).
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 30.11.2018 08:40

Dzień dobry !!!
Na południu rano - 7ºC. Słoneczko świeci, piąteczek - jest dobrze :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 30.11.2018 08:49

walp napisał(a):Przed nami jubileuszowy 25. Top Wszech Czasów "Trójki" i właśnie oddałem głosy na 100 ulubionych piosenek.
Swoją setkę utworów można wybierać jeszcze przez miesiąc do 28 grudnia – spośród niemal 1600 propozycji.

Zagłosowałem. Nie było łatwo :D Tym razem obrałem taką strategię, by nie głosować na utwory, które od lat okupują czołówkę listy :wink: Zwłaszcza, że te same zespoły mają też inne, równie piękne numery.

Dzień dobry.

Mróz trzyma - aktualnie -4 :roll:

walp napisał(a):Z tymi wiatrakami, to szczerze mówiąc mam problem i ciągle nie wiem, czy są pożyteczne, czy nie. Niedawno był program w niemieckiej telewizji pt. „Infradźwięki, niesłyszalny hałas”. Przedstawiono tam dowody na negatywny wpływ infradźwięków emitowanych przez turbiny wiatrowe na zdrowie ludzi. Podobne argumenty przedstawiają zarówno organizacje cywilne jak i agencje wojskowe w innych państwach. :?

Wiele razy czytałem też o różnych mniej lub bardziej wiarygodnych badaniach na temat szkodliwości telefonów komórkowych i ogólnie całego smogu elektromagnetycznego - w tym naszych domowych routerów wifi. Kto dziś nie ma routera w domu?
W przypadku wiatraków sprawa istotnie jest trudna. Ale jakie mamy inne wyjście? Nie mamy wielkich rzek, na których można by budować ogromne zapory wodne, słońca też tyle co kot napłakał, elektrownia atomowa o ile powstanie to najwcześniej za 15-20 lat... Tak sobie myślę, że chyba wolę już te infradźwięki i widok wiatraka gdzieś na horyzoncie niż duszący, śmierdzący smog :evil:
naturysta-06
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) naturysta-06 » 30.11.2018 13:36

Dzień dobry!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko