walp napisał(a):Nie mam konta na żadnym z portali społecznościowych (chociaż jestem użytkownikiem kilku forów tematycznych), nie angażuję się w żadną wojnę, nie zatraciłem pasji, piniondz ma dla mnie drugorzędne znaczenie, a TV włączam sporadycznie.
Też nie mam parcia na żadne facebooki, instagramy itp. Zbyt cenię sobie własną prywatność i nie czuję żadnej potrzeby by się nią dzielić publicznie. Co do TV, to włączam nieco częściej niż w sobotni wieczór i nie widzę w tym nic zdrożnego. Jako dziecko także oglądałem telewizję i do dziś bardzo mile wspominam wiele fajnych programów. Nie zauważyłem też, żeby samo oglądanie TV wypaczyło w jakiś sposób mój charakter. Świat i technika idzie do przodu więc to raczej normalne, że programy też są inne niż 40 lat temu. Dziś musimy wykazać się większym sprytem i inteligencją by uchronić się przed manipulacją i świadomie wybierać to, co chcemy oglądać. Kiedyś robili to za nas inni
Niestety, nie wszystkim to się udaje. Ludzie oszołomieni pogonią za pieniądzem nie zauważają zagrożenia i to wykorzystują takie mendy o jakich tu napisałeś. Patologia była zawsze - teraz dostała tylko nowe zabawki, które mimo pewnego ograniczenia umysłowego nauczyła się wykorzystywać do własnych celów. Ale z tego powodu nie można demonizować internetu czy TV. Jeśli jakiś szaleniec zabił kogoś młotkiem, to należy zabronić produkcji młotków?
No ale to tylko moje zdanie... sformułowane o pólnocy, po dwóch piwach, więc nie każdy może się z nim zgadzać
No właśnie... Już północ więc ponownie dzień dobry

.png)
.png)
.png)

.png)