Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 21.11.2018 00:03

walp napisał(a):Nie mam konta na żadnym z portali społecznościowych (chociaż jestem użytkownikiem kilku forów tematycznych), nie angażuję się w żadną wojnę, nie zatraciłem pasji, piniondz ma dla mnie drugorzędne znaczenie, a TV włączam sporadycznie.

Też nie mam parcia na żadne facebooki, instagramy itp. Zbyt cenię sobie własną prywatność i nie czuję żadnej potrzeby by się nią dzielić publicznie. Co do TV, to włączam nieco częściej niż w sobotni wieczór i nie widzę w tym nic zdrożnego. Jako dziecko także oglądałem telewizję i do dziś bardzo mile wspominam wiele fajnych programów. Nie zauważyłem też, żeby samo oglądanie TV wypaczyło w jakiś sposób mój charakter. Świat i technika idzie do przodu więc to raczej normalne, że programy też są inne niż 40 lat temu. Dziś musimy wykazać się większym sprytem i inteligencją by uchronić się przed manipulacją i świadomie wybierać to, co chcemy oglądać. Kiedyś robili to za nas inni :oczko_usmiech: Niestety, nie wszystkim to się udaje. Ludzie oszołomieni pogonią za pieniądzem nie zauważają zagrożenia i to wykorzystują takie mendy o jakich tu napisałeś.
Patologia była zawsze - teraz dostała tylko nowe zabawki, które mimo pewnego ograniczenia umysłowego nauczyła się wykorzystywać do własnych celów. Ale z tego powodu nie można demonizować internetu czy TV. Jeśli jakiś szaleniec zabił kogoś młotkiem, to należy zabronić produkcji młotków?
No ale to tylko moje zdanie... sformułowane o pólnocy, po dwóch piwach, więc nie każdy może się z nim zgadzać :mrgreen:

No właśnie... Już północ więc ponownie dzień dobry :D
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 21.11.2018 08:12

greenrs napisał(a):Patologia była zawsze - teraz dostała tylko nowe zabawki, które mimo pewnego ograniczenia umysłowego nauczyła się wykorzystywać do własnych celów. Ale z tego powodu nie można demonizować internetu czy TV. Jeśli jakiś szaleniec zabił kogoś młotkiem, to należy zabronić produkcji młotków?

Ależ skąd, przecież to byłoby będne rozumowanie indukcyjne. :oczko_usmiech:

greenrs napisał(a):No ale to tylko moje zdanie... sformułowane o pólnocy, po dwóch piwach, więc nie każdy może się z nim zgadzać :mrgreen:

Człowiek świadomy, umiejący wybierać to co dobre, poradzi sobie z niebezpieczeństwami ujawniającymi się przy korzystaniu z Internetu oraz z innych środków przekazu. Niektórym jednak trzeba czasami zwrócić na to uwagę. :wink: Pozostaje tylko problem z bardzo młodymi użytkownikami.

To tylko moje zdanie, sformułowane po porannej kawie i wiem, że nie wszyscy się z nim zgadzają. :mrgreen:

Mroźne przyszło z północnego wschodu.
Dzień dobry. :wink:
Ostatnio edytowano 21.11.2018 08:24 przez walp, łącznie edytowano 1 raz
Andzia*
Cromaniak

Postnapisał(a) Andzia* » 21.11.2018 08:19

Dzień dobry !!!
Lekko zimowo za oknem ...
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.11.2018 08:24

Dzień dobry z Podbeskidzia. Zimowo było wczoraj, dziś jest klasycznie szaro, buro i nijako. Pada deszcz, jeszcze nie marznący. A dziś na stacji benzynowej zostawiłem 330 Zł ("liczydło powinno pokazywać zero" - taaa, jasne...) - szczypie mnie w oczy, że cena benzyny jest tańsza i chyba wrócę do LPG :mrgreen:
ajdadi
AJDADI

Postnapisał(a) ajdadi » 21.11.2018 09:40

W nocy próbowało coś białego padać :wink: ...na szczęście na razie tylko próbowało... :wink:

Dzień dobry.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.11.2018 09:50

Dzień dobry. :lol:

Zapraszam na imieninową kawę z rumem. :smo:

IMG_8153.jpg
naturysta-06
Koneser

Postnapisał(a) naturysta-06 » 21.11.2018 10:13

[quote="Janusz Bajcer"]

Zapraszam na imieninową kawę z rumem. :smo:

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W DNIU IMIENIN :):):)

Dzień dobry!
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 21.11.2018 11:48

Janusz Bajcer napisał(a):Zapraszam na imieninową kawę z rumem. :smo:

Wszystkiego najlepszego Janusz. :wink:

Dużo rumu poproszę, bo zimno.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.11.2018 11:57

Dziękuję.

Rum w Barze :wink:
ajdadi
AJDADI

Postnapisał(a) ajdadi » 21.11.2018 12:27

Janusz Bajcer napisał(a):Dziękuję.

Oczywiście ode mnie też wszystkiego najlepszego.
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 21.11.2018 13:05

walp napisał(a):Ale nawet gdybym wpisywał się w opisaną przez Ciebie grupę, to nie wyrządzam krzywdy nikomu w takim wymiarze, jak wspomniani przeze mnie patostreamerzy. Zobacz sobie, co robił z nastoletnimi dziewczynkami wymieniony "Gural", transmitując swoje rewie na żywo.

Nie wiem co zrobił "rzeczony" Gural i nie chcę wiedzieć ale wiem jedno, gdybyś wpisywał się w opisywaną przeze mnie grupę, to robiłbyś mi krzywdę emocjonalną i duchową i moja frustracja by się pogłębiła :wink: .
Dziś pierwsze tegoroczne skrobanko, choć bardzo nieuciążliwe.
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 21.11.2018 16:13

walp napisał(a):Czy się to komuś podoba, czy nie, internet jest dziś częścią życia tak naturalną jak powietrze.
Pozwolę sobie się nie zgodzić.
Żeby nie wdychać produktów gwałtownego utleniania opon w piecu sąsiada, musisz wykonać akcję - usunąć się z zasięgu.
Żeby nie oglądać głupot w internecie czy telewizji, nie musisz robić niczego.
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 21.11.2018 21:23

Trajgul napisał(a):... wiem jedno, gdybyś wpisywał się w opisywaną przeze mnie grupę, to robiłbyś mi krzywdę emocjonalną i duchową i moja frustracja by się pogłębiła :wink: .

Jestem wielce rad, że przykrości moim działaniem Tobie nie przysparzam. :oczko_usmiech:

boboo napisał(a):
walp napisał(a):Czy się to komuś podoba, czy nie, internet jest dziś częścią życia tak naturalną jak powietrze.
Pozwolę sobie się nie zgodzić.
Żeby nie wdychać produktów gwałtownego utleniania opon w piecu sąsiada, musisz wykonać akcję - usunąć się z zasięgu.

Otóż szanowny boboo, moim zdaniem to nie wystarczy. Po pierwsze dokąd miałbym się usuwać, gdyby dom sąsiada-truciciela znajdował się tuż obok? Po drugie, tutaj nie chodzi o to, abym ja się usuwał, tylko o to, żeby sąsiad tych opon w piecu nie spalał. Chodzi o działanie z mojej strony, a nie o bierną postawę, czy ucieczkę. Dlatego mamy w tej materii odpowiednie przepisy, które coraz bardziej rygorystycznie są egzekwowane.
boboo napisał(a):Żeby nie oglądać głupot w internecie czy telewizji, nie musisz robić niczego.

Musisz także potrafić wybrać. Wiedzieć gdzie wejść, co włączyć, a czego nie. I tak jak napisałem, człowiek świadomy, umiejący wybierać to co dobre, poradzi sobie z tym. Napisałem również, że treści propagowane przez patostreamerów mają swoich głównych odbiorców wśród dzieciaków z grupy wiekowej 12-16 lat. Oni niestety nie są już tacy skorzy do nic-nie-robienia. Poruszając ten problem, głównie chodziło mi o dzieci. Z tego właśnie powodu, ucieszyła mnie informacja, że Policja i Prokuratura zabierają się za patologicznych użytkowników sieci.

Zgodzisz się chyba z tym, że świat dziecka, czy nastolatka rządzi się innymi prawami, niż świat ludzi dojrzałych. Patostreamerzy mają ogromny wpływ na całe rzesze młodych ludzi. Pokazują im, że nie ma wartości, nie ma autorytetów.
Wiesz co to są "donejty". To drobne kwoty, które naiwni niedojrzali ludzie wpłacają na konta patostreamerów, bo dla nich patologia stała się hitem. To zwykle drobne kwoty, ale liczy się skala. Jeśli streamy ogląda średnio 5 tys. osób dziennie, a tylko stu z nich wpłaci po 5zł, to w miesiąc uzbiera się kwota 15 tysięcy złotych. I właśnie takie są przychody czołowych patostreamerów w Polsce.

Mają swoje zloty, iwenty, jak np. lipcowa gala MMA w Koszalinie, gdzie dodatkowo spotykają się gwiazdy takich programów jak "Warsaw Shore", czy też "EX na plaży". I młody człowiek to ogląda, a na efekty nie trzeba długo czekać. Mieliśmy już prezentowane w sieci katowanie bezdomnego dla beki, czy film z zawodów, kto intensywniej opluje swoją dziewczynę ... długo by wymieniać, ale już kończę.

P.S.
Porównanie internetu do powietrza, było zamierzoną emfazą. Zapewniam Cię, że zdaję sobie sprawę, że to pierwsze w przeciwieństwie do drugiego nie jest konieczne do życia. :wink:

Cześć wszystkim, wieczorową porą. :)
Zbyszko666
Cromaniak

Postnapisał(a) Zbyszko666 » 22.11.2018 01:20

Dobry wieczór... :D
naturysta-06
Koneser

Postnapisał(a) naturysta-06 » 22.11.2018 01:32

Dobry wieczór... :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko