Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 30.10.2016 13:53

Dzień dobry.

Czas przestawiony. :)
A tak serio... Czy ktoś z Was odczuwa jakikolwiek dyskomfort z powodu zmiany czasu? Nie bardzo rozumiem o co tyle krzyku? Przestawienie kilku zegarków zajęło mi nie więcej jak 5 minut, reszta przestawiła się sama :wink: Nie zauważyłem też dzisiaj gorszego samopoczucia, większego rozkojarzenia ani żadnych innych nieprzyjemnych dolegliwości. Za to lubię cieszyć się długim dniem letnią porą i nie wyobrażam sobie zapadających ciemności przed godziną 19 w czasie letniego urlopu :evil:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.10.2016 14:12

A ja odczuwam coraz bardziej zmianę czasu, niestety. I nie chodzi mi o kwestie techniczne związane z przestawianiem urządzeń.
Dzień dobry.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.10.2016 15:27

greenrs napisał(a):Dzień dobry.

A tak serio... Czy ktoś z Was odczuwa jakikolwiek dyskomfort z powodu zmiany czasu?

Nigdy nie odczuwałem dyskomfortu.
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 30.10.2016 15:33

Dzień dobry.
janka.mik.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janka.mik. » 30.10.2016 15:39

dzień dobry :)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 30.10.2016 15:49

A tak serio... Czy ktoś z Was odczuwa jakikolwiek dyskomfort z powodu zmiany czasu?

Tak ja odczuwam.

Dzień dobry.

Przez kilka miesięcy w roku odczuwam z tego powodu głęboki dyskomfort. W układzie pracy 7-8 do 15-16 rano jasność nie jest mi potrzebna a po wyjściu z pracy, gdy dość często mam do załatwienia coś "na mieście" jest szaro lub wręcz ciemno. W ekstremalnym okresie tj. przez około miesiąc wychodząc do pracy mam ciemno i wychodząc z pracy mam również ciemno.
A ponieważ moja praca to nie przekładanie papierków z kupki na kupkę, bywa, że słońce czy w ogóle otoczenie w świetle dziennym widzę tylko dwa dni w tygodniu.

W Polsce powinien obowiązywać czas letni cały rok.

Zmiana czasu to relikt z czasów gdy większość ludzi pracowała w fabrykach startując o 6 rano. Ponieważ produkcja fabryczna została w zasadzie wyprowadzona do Chin i innej Azji i większość ludzi pracuje w takim systemie jak mój nie widzę sensu tej operacji. Zwłaszcza, że już chyba obliczono, że współcześnie ekonomicznie nie przynosi to żadnych zysków.
Zupełnie inaczej sprawa ma się w krajach dalekozachodnich, gdzie ze względu na przesunięcie czasu wschodu i zachodu słońca w stosunku do nas widzę jakiś sens takiego działania. I być może niechęć do wyłamania się z szeregu, to jest przyczyna, że wciąż trwamy w tym uciążliwym obyczaju.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 30.10.2016 16:21

Kiepura napisał(a):

Tak ja odczuwam.
[...]
W Polsce powinien obowiązywać czas letni cały rok.

Zauważ co jeszcze napisałem:
greenrs napisał(a):Za to lubię cieszyć się długim dniem letnią porą i nie wyobrażam sobie zapadających ciemności przed godziną 19 w czasie letniego urlopu :evil:

Gdyby czas letni miał obowiązywać cały rok też byłbym za likwidacją zmiany czasu. Tak się jednak na pewno nie stanie. Czasem astronomicznym a więc właściwym jest czas zimowy i tylko taki można wprowadzić w wymiarze całorocznym.
Zauważyłem zresztą, że większość zwolenników zniesienia zmiany czasu ma o tym błędne wyobrażenie.

Co do rodzaju dyskomfortu... to właściwie zgadzam się z Tobą :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.10.2016 17:10

Kiepura napisał(a):I być może niechęć do wyłamania się z szeregu, to jest przyczyna, że wciąż trwamy w tym uciążliwym obyczaju.

No to jest pierwszy kraj. Turcja zdecydowała, że nie będzie zmieniać czasu z letniego na zimowy.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 30.10.2016 19:02

greenrs napisał(a):Gdyby czas letni miał obowiązywać cały rok też byłbym za likwidacją zmiany czasu. Tak się jednak na pewno nie stanie. Czasem astronomicznym a więc właściwym jest czas zimowy i tylko taki można wprowadzić w wymiarze całorocznym.

A to czemu ?
Pytam z czystej ciekawości.
Przecież to kwestia umowna i godzina w tą czy w tamtą nie powinna grać różnicy a zresztą co to jest astronomiczny dla Polski ? Różnica miedzy Przemyślem a Zgorzelcem to 40 min.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 30.10.2016 19:45

Słoneczko przez cały dzień ....aż leżak wystawiłem :D
Dobry wieczór
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 30.10.2016 20:17

Kiepura napisał(a):
greenrs napisał(a):Gdyby czas letni miał obowiązywać cały rok też byłbym za likwidacją zmiany czasu. Tak się jednak na pewno nie stanie. Czasem astronomicznym a więc właściwym jest czas zimowy i tylko taki można wprowadzić w wymiarze całorocznym.

A to czemu ?
Przecież to kwestia umowna i godzina w tą czy w tamtą nie powinna grać różnicy a zresztą co to jest astronomiczny dla Polski ? Różnica miedzy Przemyślem a Zgorzelcem to 40 min.

To nie do końca kwestia umowna. Czas urzędowy powinien być zbliżony do astronomicznego. Punktem odniesienia dla czasu astronomicznego jest położenie słońca - nasza dzienna gwiazda powinna osiągać najwyższe położenie o godzinie 12.00. Sądzę, że dobrze to wiesz - wiem, że jesteś człowiekiem inteligentnym i oczytanym.
W praktyce wygląda to tak, że w Warszawie słońce osiąga najwyższy punkt ok. godz. 12.20 czasu zimowego i 13.20 czasu letniego - więc skoro południe ma pozostać południem to jest oczywiste, że czasem urzędowym powinien pozostać czas zimowy.
Dziś nastąpił pewien wyłom i Turcja odstąpiła od zmiany czasu, przyjmując czas letni za czas obowiązujący przez cały rok. Tam jednak sytuacja jest nieco inna niż u nas. Po pierwsze - faktyczny czas astronomiczny oscylował gdzieś pomiędzy letnim i zimowym, więc przyjęcie jednego z nich było faktycznie wyłącznie kwestią umowną. Po drugie Turcja nie należy do Unii Europejskiej.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.10.2016 20:58

greenrs napisał(a):A tak serio... Czy ktoś z Was odczuwa jakikolwiek dyskomfort z powodu zmiany czasu? Nie bardzo rozumiem o co tyle krzyku?

Dyskomfortu nie odczuwam żadnego, ale nie pojmuję, dlaczego co pół roku musimy regulować zegary.
Wprowadzenie zmiany czasu uzasadniano oszczędnościami energetycznymi, ale czasy mamy inne i obecnie nie ma żadnej racji ekonomicznej, czy społecznej, aby się tego trzymać. W wielu raportach dotyczących tej kwestii, czytamy, że gospodarka na zmianie czasu nie zarabia. Mamy za to niepotrzebne perturbacje np. w transporcie.
greenrs napisał(a):To nie do końca kwestia umowna. Czas urzędowy powinien być zbliżony do astronomicznego. Punktem odniesienia dla czasu astronomicznego jest położenie słońca - nasza dzienna gwiazda powinna osiągać najwyższe położenie o godzinie 12.00.

Tu się zgadzam. W 1968 roku zegar w Islandii został dostosowany do czasu letniego, który obowiązuje przez cały rok, w związku z tym jest on ustawiony o godzinę za szybko i nie jest dostosowany do warunków panujących w tym kraju. Kiedy słońce jest w zenicie, to w stolicy kraju jest godzina 13:30. Toczy się dyskusja nad zmianą, czyli jednorazowym opóźnieniem zegarów o godzinę.

Dobry wieczór.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 30.10.2016 21:33

walp napisał(a):Dyskomfortu nie odczuwam żadnego, ale nie pojmuję, dlaczego co pół roku musimy regulować zegary.

Więc zapytam jeszcze raz... Czy ważniejsza jest niedogodność polegająca na dwukrotnym przestawieniu zegarków (u mnie jakieś 10 minut w skali roku) niż cieszenie się długim dniem przez letnie miesiące :?:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.10.2016 22:28

greenrs napisał(a):
walp napisał(a):Dyskomfortu nie odczuwam żadnego, ale nie pojmuję, dlaczego co pół roku musimy regulować zegary.

Więc zapytam jeszcze raz... Czy ważniejsza jest niedogodność polegająca na dwukrotnym przestawieniu zegarków (u mnie jakieś 10 minut w skali roku) niż cieszenie się długim dniem przez letnie miesiące :?:

Jest to jakiś argument, tym bardziej dla Cromaniaców, bo im bardziej na południe, tym zachód słońca następuje szybciej. W drugiej połowie sierpnia, kiedy najczęściej mamy urlop, różnica w zachodzie słońca pomiędzy Polską północną a południową Chorwacją wynosi ok kwadransa. :wink: A możliwość bycia aktywnym na zewnątrz, mimo późnej pory, sprzyja przecież zdrowiu. :)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 31.10.2016 07:17

greenrs napisał(a):
Kiepura napisał(a):

A to czemu ?

To nie do końca kwestia umowna. Czas urzędowy powinien być zbliżony do astronomicznego. Punktem odniesienia dla czasu astronomicznego jest położenie słońca - nasza dzienna gwiazda powinna osiągać najwyższe położenie o godzinie 12.00. Sądzę, że dobrze to wiesz - wiem, że jesteś człowiekiem inteligentnym i oczytanym.
W praktyce wygląda to tak, że w Warszawie słońce osiąga najwyższy punkt ok. godz. 12.20 czasu zimowego i 13.20 czasu letniego - więc skoro południe ma pozostać południem to jest oczywiste, że czasem urzędowym powinien pozostać czas zimowy.
Dziś nastąpił pewien wyłom i Turcja odstąpiła od zmiany czasu, przyjmując czas letni za czas obowiązujący przez cały rok. Tam jednak sytuacja jest nieco inna niż u nas. Po pierwsze - faktyczny czas astronomiczny oscylował gdzieś pomiędzy letnim i zimowym, więc przyjęcie jednego z nich było faktycznie wyłącznie kwestią umowną. Po drugie Turcja nie należy do Unii Europejskiej.

Dzień dobry,

oczekiwałem odpowiedzi typu dyrektywa unijna nakazuje, albo umowa onz wprowadza. Bo nic o takich zapisach nie wiedziałem i jak widać ich chyba nie ma.

A to co piszesz jest oczywiście logiczne ale nie wnoszące nic do rzeczy.

Jeżeli miałoby być tak, że czas astronomiczny ma odpowiadać ściśle temu temu zegarowemu to pomijając przykład Islandii, gdzie jest na przykład Hiszpania w której w niektórych regionach różnica między czasem astronomicznym a zegarowym wynosi nawet 3,5 godziny. Również daleko większe różnice są we Francji. W obu tych krajach wprowadzono obowiązujące strefy czasowe z przyczyn tylko i wyłącznie politycznych (gen Franco chciał mieć taki sam czas jak w Berlinie, Niemcy narzuciły tą samą strefę czasową Francji w czasie II wojny światowej).

Wciąż nie widzę zatem przesądzających przyczyn dla których u nas nie miałby obowiązywać czas letni przez cały rok.
Poza tym, że mamy kołchoz czasowy od Gibraltaru do Bugu na którym cierpią społeczeństwa krajów skrajnych.

W temacie Islandii. Warto się zapoznać z zagadnieniem depresji jesiennych wynikających z braku słońca. To olbrzymi problem w tamtym kraju. Powrót do czasu astronomicznego na pewno nie ułatwi im rozwiązania tego problemu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko