Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 29.04.2015 07:53

maniust napisał(a):Tyż się przymierzam Jacek do jakiegoś rozpoczęcia sezonu grillowego w plenerze , ale kiepsko to widzę w GD w ten "łykend" majowy :evil:

Było nie kupować ekologicznej wersji grilla ;)
Obrazek
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2015 08:07

Pizga :|

Dzień dobry :P
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 29.04.2015 08:10

Zbyszko666 napisał(a):gdzie włożyć ręce i wiedzę? masakra.

:?:

Roboty szukasz?
renatalato
Cromaniak

Postnapisał(a) renatalato » 29.04.2015 08:39

Dzień dobry

Słonecznie, ale chłodno :)
ASIULA HK
Legenda

Postnapisał(a) ASIULA HK » 29.04.2015 08:46

Chociaż słońce dziś przyświeca :D
Mam nadzieję, że wczoraj się wypadało :wink:

Witam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.04.2015 09:53

Chmury gdzieś uciekły :wink:
Wyszło słoneczko :lol:
Zrobiło się cieplej :D

Oby tak w weekend :idea:
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 29.04.2015 10:18

Janusz Bajcer napisał(a):Chmury gdzieś uciekły :wink:
Wyszło słoneczko :lol:
Zrobiło się cieplej :D :

O to to właśnie :)
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 29.04.2015 13:30

Kiepura napisał(a):Nie ja wybierałem taki model, wybrano wbrew mnie, ale przynajmniej mam świadomość stanu rzeczy.

Nie, no poprzedni model był fantastyczny :mrgreen:

Kiepura napisał(a):Miałeś wybór pomiędzy bankiem holenderskim, włoskim, hiszpańskim etc.
Jakbyś był pasjonatem to może gdzieś w niszy znalazłbyś polski.

Najdroższą ofertę przedstawiono mi w PKOBP, jednym z największych banków w Polsce i co dla Ciebie powinno być ważne, prawie całkowicie polskim banku.

Jeden argument poproszę, dlaczego miałbym dać zarobić polskiemu bankowi, skoro niepolski zostawia mi więcej kasy w portfelu ?

Kiepura napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Chcę mieć wybór i to ja decyduję, czy kupuję polskie, czy niepolskie !!!

Realnie taki wybór masz na rynku żywności.

Aha, czyli Solarisy, tramwaje Pesy, czy tysiące innych produktów produkują ufoludki ?

Kiepura napisał(a):O reszcie można tylko powiedzieć, że wytworzono w zagranicznych fabrykach zlokalizowanych w Polsce.

A co w tym złego ?
Na początku transformacji VW przyjechał do FSO i usłyszał od związkowców, że Niemiec nie będzie im pluć w twarz.
Dzisiaj ci związkowcy pewnie mają się całkiem dobrze w innych państwowych firmach a tamci byli pracownicy FSO z zazdrością patrzą na Skodę, która jest znana na całym świecie i której produkcja stanowi imponujący udział w PKB Czech.
Produkują ponad 1 mln samochodów i ten niewielki kraj jest 13 producentem aut na świecie.
Prawie 40 -to milionowa Polska ma polskie Junaki i Wigry. :evil:

Gdańska firma LPP ma sklepy w 12 krajach Europy i ciągle rozwijają sieć.
Mieli ponad 110 mln zysku, który trafił do Polski.
To działa w dwie strony i pomstowanie nad tym jest bez sensu, tak działa globalizacja.

Polak w Szwecji produkuje chińskie samochody. :wink:

Przed chwilą pokazali w TVN24 wypadek z przedszkolakami, kobieta ( chyba cukrzyca ) wjechała w tył kolumny małych piechurów, na szczęście niewielkie obrażenia, biorąc pod uwagę jak to wyglądało. 2 sekundy szybciej i kilka ofiar śmiertelnych.
Strasznie to wyglądało.

Dzień dobry.
Słońce.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 29.04.2015 14:59

Kiepura napisał(a):Miałeś wybór pomiędzy bankiem holenderskim, włoskim, hiszpańskim etc.

Kiepura, o ile dobrze znam się na bankowości, to nie istnieje coś takiego, jak działający na czyimś terenie bank polski, holenderski itd.
Monopol na obrót środkami pieniężnymi w Polsce ma NBP i każdy, kto chce w tym systemie działać, musi pożyczyć od NBP środki na działanie, co jest obłożone odpowiednim oprocentowaniem, ustalanym przez RPP i każda operacja finansowa w Polsce w pierwszej kolejności przynosi zysk Skarbowi Państwa.

Dla bezpieczeństwa NBP nie pożyczy złotówek nikomu, kto nie posiada odpowiedniego zabezpieczenia finansowego i stąd ta mnogość banków spoza Polski, ponieważ tylko one są w stanie zapewnić odpowiedni kapitał do prowadzenia działalności bankowej, który wpłacają na konto NBP i dlatego one też firmują poszczególne sieci oddziałów.

Jednym słowem masz wybór pośrednika i jego oferty, ale pieniądze zawsze bierzesz z polskiego banku.

A co do:
Kiepura napisał(a): O reszcie można tylko powiedzieć, że wytworzono w zagranicznych fabrykach zlokalizowanych w Polsce.

... to zawsze zadziwia mnie, że są ludzie, którzy uważają, że każde państwo powinno samodzielnie wytwarzać wszystko, co tylko jest możliwe do wytworzenia.

Szwecja i Wielka Brytania nie produkują ani jednego własnego samochodu i jakoś nie widzą w tym problemu, że są montowniami niemieckimi czy chińskimi.
Na Żeraniu prawdopodobnie zaczniemy produkować Warszawy i Syrenki, ale jak długo, to będzie zależało od tego, czy znajdą nabywców, a to będzie mz trudne.
Jesteśmy potentatem i wyrobiliśmy sobie rynek i markę w produkcji autobusów i nie wiem, czemu mielibyśmy się spinać, żeby być też producentem samochodów osobowych? Dla prestiżu?
Montownie dają zatrudnienie nie tylko pracownikom montażowym, ale całej masie kooperantów i to jest powód do zadowolenia. Łodzie i jachty robimy na cały świat i lepiej popierać rozwój takich produktów, niż na siłę próbować konkurować w materii, gdzie technologicznie jesteśmy lata świetlne do tyłu.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 29.04.2015 16:26

weldon napisał(a):Jednym słowem masz wybór pośrednika i jego oferty, ale pieniądze zawsze bierzesz z polskiego banku.

Tia... a dywidenda to idzie do NBP czy do właściciela za granicę ?

O błędzie oddania polskich banków w obce ręce piszą już nawet reżimowe media.
Tak, że tkwisz jeszcze w zeszłej epoce. :D

Nie chodzi o to, że należy wybierać droższy bank, bo polski.
Chodzi o to, że większa część sektora bankowości jest w obcych rękach.
Na to żadne szanujące się państwo sobie nie pozwala.
Chyba, że bantustan.

Panowie, Solaris, Fakro i co jeszcze ?
Ilu udało się przebić ? Mówię o biznesie na trochę większą skale niż układanie płytek w łazience.
Ile nie może bo "polski" bank stawia dziwne warunki, gdy chce się wziąć kredyt inwestycyjny.
W ilu "polskich" fabrykach pensje są ścinane bo trzeba zapewnić środki nawet nie na dywidendę tylko zwykły haracz na rzecz właściciela.
O tym w gazecie nie przeczytacie.
Ekhm, szkoda klawiatury.

I nie chodzi o to by produkować wszystko we własnym zakresie.
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 29.04.2015 21:12

Kiepura napisał(a):Ekhm, szkoda klawiatury.

I nie chodzi o to by produkować wszystko we własnym zakresie.

Szkoda , potwierdzam , jest tu w forum garstka myślących inaczej i widzą świat inaczej i są święcie przekonani w tym że widzą prawidłowo ,, są bardzo liberalni nowocześni i niestety są w błędzie , myślą że są Polakami , może i są na swój sposób , ale mają resztę Polaków daleko w tyłku i kurczowo trzymają się swojego interesu.

Zaraz będą krzyczeć i przekonywać ale ja się w to nie wmieszam ,bo w krzykach są lepsi i mnie pokonają .

Dzień dobry z Frankfurtu nad Menem .

Obrazek
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 29.04.2015 21:29

auto_gt napisał(a):Szkoda , potwierdzam , jest tu w forum garstka myślących inaczej i widzą świat inaczej i są święcie przekonani w tym że widzą prawidłowo ,, są bardzo liberalni nowocześni i niestety są w błędzie , myślą że są Polakami , może i są na swój sposób , ale mają resztę Polaków daleko w tyłku i kurczowo trzymają się swojego interesu.

Uuuu ... grubo. 8O Takie balansowanie na krawędzi ...

Guten Abend, Frankfurt. :wink:
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 29.04.2015 21:32

walp napisał(a):Uuuu ... grubo. 8O Takie balansowanie na krawędzi ...

Guten Abend, Frankfurt. :wink:

Danke .

Mówię jak jest ....
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 29.04.2015 21:43

auto_gt napisał(a):Szkoda , potwierdzam , jest tu w forum garstka myślących inaczej i widzą świat inaczej i są święcie przekonani w tym że widzą prawidłowo ,, są bardzo liberalni nowocześni i niestety są w błędzie , myślą że są Polakami , może i są na swój sposób , ale mają resztę Polaków daleko w tyłku i kurczowo trzymają się swojego interesu.

Zaraz będą krzyczeć i przekonywać ale ja się w to nie wmieszam ,bo w krzykach są lepsi i mnie pokonają .

Heniu, prawdziwy Polaku, czy nie za dużo złocistego napoju dziś było :?: 8O

A może emigracja Ci nie służy :?:
mervik
Koneser

Postnapisał(a) mervik » 29.04.2015 21:45

auto_gt napisał(a):.

Mówię jak jest ....

hihihi...drugi kolonko :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko