Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 28.04.2015 22:26

Dobry wieczór,

burza była.

Ale o co Wam chodzi z tym handlem ?
W tym kraju nie ma polskich banków, polskich gazet, polskiego przemysłu a i Polaków coraz mniej.
A Wy chcecie, żeby handel był polski.
W głowach się poprzewracało :twisted:
Zanosić grzecznie pieniążki bo w Portugalii czy Francji też lekko nie ma i żyć z czegoś muszą.
No...
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.04.2015 22:44

Kiepura napisał(a):o co Wam chodzi z tym handlem ?
W tym kraju nie ma polskich banków, polskich gazet, polskiego przemysłu a i Polaków coraz mniej.
A Wy chcecie, żeby handel był polski.
W głowach się poprzewracało :twisted:
Zanosić grzecznie pieniążki bo w Portugalii czy Francji też lekko nie ma i żyć z czegoś muszą.
No...

Rozumiem, że nosisz juniorki z Polsportu, jeździsz Syrenką, jadasz tylko czekoladę ratuszową, telewizję oglądasz na starym ametyście, a gdy latasz samolotem, to tylko lotem, bo po co płacić 400 zł, skoro w Locie masz to samo za 1900 zł ?!

Niedawno wziąłem kredyt hipoteczny w złotówkach, żeby było jasne i nie rozumiem dlaczego miałbym wziąć w polskim banku, skoro holenderski dał mi warunki, o których klienci tego polskiego mogą pomarzyć.

Chcę mieć wybór i to ja decyduję, czy kupuję polskie, czy niepolskie !!!

I pamiętaj, że Polska jest sporym eksporterem a więc idąc Twoim tropem, ci wszyscy zagraniczni konsumenci kupujący np polskie mięso nie powinni tego kupować i sami powinniśmy zeżreć te nasze 20 mln krów :mrgreen:

Dobry wieczór.
:hut:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 29.04.2015 04:58

Dzień dobry :)

Pada :/

I kto na to pozwolił? Ślepi, czy jak, żeby finał urządzać w Warszawie, w dodatku na Narodowym? ;)
termondar
Koneser

Postnapisał(a) termondar » 29.04.2015 06:08

Dzień dobry
Słonecznie ale zimno.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 29.04.2015 06:19

Dzień dobry. Weekend...:) już za chwilkę :mrgreen:

Jak tam zapowiada się aura? Będzie można rozpalić co nie co? :wink:
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 29.04.2015 06:22

Dzień dobry
Zimno, pochmurno... eee tam, do du*y z taką pogodą :?
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 29.04.2015 06:24

kaszubskiexpress napisał(a):Rozumiem, że nosisz juniorki z Polsportu, jeździsz Syrenką, jadasz tylko czekoladę ratuszową, telewizję oglądasz na starym ametyście, a gdy latasz samolotem, to tylko lotem, bo po co płacić 400 zł, skoro w Locie masz to samo za 1900 zł ?!

Pewnie, że nie. Grzecznie zanoszę pieniążki tam gdzie trzeba. :D
Nie ja wybierałem taki model, wybrano wbrew mnie, ale przynajmniej mam świadomość stanu rzeczy.

Niedawno wziąłem kredyt hipoteczny w złotówkach, żeby było jasne i nie rozumiem dlaczego miałbym wziąć w polskim banku, skoro holenderski dał mi warunki, o których klienci tego polskiego mogą pomarzyć.

Miałeś wybór pomiędzy bankiem holenderskim, włoskim, hiszpańskim etc.
Jakbyś był pasjonatem to może gdzieś w niszy znalazłbyś polski.
A teraz grzecznie będziesz spłacał, czyli 10 % zysku dla oddziału w którym zawarłeś, 20 % dla dobrej zabawy centrali w Warszawie i 70 % dla chłopaków w Amsterdamie.

Chcę mieć wybór i to ja decyduję, czy kupuję polskie, czy niepolskie !!!

Realnie taki wybór masz na rynku żywności.
Reszta jak z bankami. Można tylko wybrać między wyprodukowanym przez koncern w fabryce znajdującej się w Polsce a (w większości przypadków) wyprodukowanym przez koncern w fabryce znajdującej się w Chinach.

I pamiętaj, że Polska jest sporym eksporterem a więc idąc Twoim tropem, ci wszyscy zagraniczni konsumenci kupujący np polskie mięso nie powinni tego kupować i sami powinniśmy zeżreć te nasze 20 mln krów :mrgreen:

Co ma eksport/import do struktury właścicielskiej ?
Zresztą to mięso to jeden z nielicznych polskich wyrobów, które eksportujemy.
O reszcie można tylko powiedzieć, że wytworzono w zagranicznych fabrykach zlokalizowanych w Polsce.

Dzień dobry,

zima idzie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.04.2015 06:48

Dzień dobry. :lol: zimno, tylko 5 stopni :roll:

Przez cały marzec i kwiecień kupowałem w Biedronce bardzo dobre, soczyste i słodkie pomarańcze. :P
Najdrożej - 3.49 zł za kg, najtaniej - 1.99 za kg. :idea:
Jak sobie przypomnę kupowane w wielkiej kolejce raz w roku zielone kubańskie, to robi mi się kwaśno :mrgreen:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 29.04.2015 07:15

Vjetar napisał(a):Będzie można rozpalić co nie co? :wink:

Chyba jointa ;)

W Warszawie zapowiadają ciepło, słoneczko i lekkie chmury. W piątek mam całodzienną wycieczkę, ale może faktycznie w sobotę uruchomię ognisko. Nawet mam prikaz wyczyścić ruszt i sobie nową szczotę druciana kupiłem na tę okazję :)
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 29.04.2015 07:24

Janusz Bajcer napisał(a):Jak sobie przypomnę kupowane w wielkiej kolejce raz w roku zielone kubańskie, to robi mi się kwaśno :mrgreen:
Aleeeeeeeeś się Janusz cofnął w czasie 8O , aż tak daleko. :mrgreen:

Wszystko się zgadza to co piszecie , każdy swój rozum ma i przymusu kupowania tam czy tam nie ma , tylko tak jak napisał Kiepura:
Kod: Zaznacz cały
Nie ja wybierałem taki model, wybrano wbrew mnie,

Czyż nie ?
.........a tych co wybrałem stworzyli to co stworzyli.... że kupujemy u Portugalczyka , Francuza , Niemca itd itd....

Dzień dobry :)

W GD słonecznie , ale zimno 8 C.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.04.2015 07:28

maniust napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Jak sobie przypomnę kupowane w wielkiej kolejce raz w roku zielone kubańskie, to robi mi się kwaśno :mrgreen:
Aleeeeeeeeś się Janusz cofnął w czasie 8O , aż tak daleko. :mrgreen:

No cóż :wink: kolejki i kwas pamiętam do dziś.
Andzia*
Cromaniak

Postnapisał(a) Andzia* » 29.04.2015 07:30

Dzień dobry!!! Zimno, brzydko, wieje, bleeeee
Zbyszko666
Cromaniak

Postnapisał(a) Zbyszko666 » 29.04.2015 07:31

Dzień dobry, gdzie włożyć ręce i wiedzę? masakra.
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 29.04.2015 07:35

Vjetar napisał(a):Jak tam zapowiada się aura? Będzie można rozpalić co nie co? :wink:

Tyż się przymierzam Jacek do jakiegoś rozpoczęcia sezonu grillowego w plenerze , ale kiepsko to widzę w GD w ten "łykend" majowy :evil:

Obrazek
sloneczko
Croentuzjasta

Postnapisał(a) sloneczko » 29.04.2015 07:52

Dzień Dobry
U nas od ranka słoneczko ale wieczorem pewnie znowu ulewa :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko