Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.04.2015 07:47

ASIULA HK napisał(a):Pół nocy burze krążyły :wink: , popadało ...

Widziałem :wink: .
Wiosennie wieczorem było...szkoda, że ochłodzenie przyszło.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 28.04.2015 07:49

Vjetar napisał(a):

..a już myślałem , że to u nas tylko tak :mrgre
Dzień dobry
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2015 07:52

mervik napisał(a):
Vjetar napisał(a):

..a już myślałem , że to u nas tylko tak :mrgre
Dzień dobry

Mży, mglisto szaro i ponuro :|
Dzień dobry :P
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 28.04.2015 07:52

Dzień dobry
Zimno, pada i w ogóle jesień :(
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 28.04.2015 07:53

Vjetar napisał(a):...szkoda, że ochłodzenie przyszło.

Może gdyby trochę słońca się pojawiło, byłoby przyjemniej :roll:
No cóż, podobno...taki mamy klimat :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 28.04.2015 08:51

termondar napisał(a):Zimno, pada i w ogóle jesień :(
Dzień dobry :wink:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 28.04.2015 09:04

Można ... http://biznes.onet.pl/wiadomosci/handel ... ala/tcbl6e ...można...... :evil:
Zaledwie 60 km od Gdańska .........
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.04.2015 09:46

Maniek, to jest takie na dwoje babka wróżyła. Swego czasu u nas we wsi w "centrum" był 1 sklep konkretny. Ceny mieli z d... a wybór baaaardzo mierny. Powstał drugi pod fiszką Lewiatan i się poprawiło. I cenowo i z wyborem. Powstał 3 kilometry od nas Lidl i teraz w Lewiatanie jest niemal wszystko i ceny znormalniały. Nawet w piec do bułek dało się zainwestować a nie jak wcześniej co 3 lata salonową furę zmieniać i to z górnej półki. :lol:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 28.04.2015 10:43

Rysio napisał(a):Maniek, to jest takie na dwoje babka wróżyła. Swego czasu u nas we wsi w "centrum" był 1 sklep konkretny. Ceny mieli z d... a wybór baaaardzo mierny. Powstał drugi pod fiszką Lewiatan i się poprawiło. I cenowo i z wyborem. Powstał 3 kilometry od nas Lidl i teraz w Lewiatanie jest niemal wszystko i ceny znormalniały. Nawet w piec do bułek dało się zainwestować a nie jak wcześniej co 3 lata salonową furę zmieniać i to z górnej półki. :lol:

Niby tak , tylko co mają powiedzieć ludzie którzy od ileś tam i prowadzili jakiś sobie sklepik , a teraz musieli pozamykać ....... wiem po sobie jak w latach 90-tych ....jak nie było jeszcze Castoram , Lirojów i tym podobnego gówna , interes szedł całkiem fajnie , a teraz ........ nie jest lekko. :?

No ale każdy chyba wie że mamy jak mamy to polityczna sprawa.........
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 28.04.2015 10:49

Ciekawie :roll:
Czy się sprawdzi ? :roll:

:wink:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 28.04.2015 10:59

ASIULA HK napisał(a):Ciekawie :roll:

Asiu .........no proszę cię.......... :mrgreen:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.04.2015 11:03

maniust napisał(a):Można ... http://biznes.onet.pl/wiadomosci/handel ... ala/tcbl6e ...można...... :evil:

Można? Można.

Z tym mi się kojarzy to miasteczko :wink: no i z ołtarzem papieskim.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 28.04.2015 11:13

maniust napisał(a):
ASIULA HK napisał(a):Ciekawie :roll:

Asiu .........no proszę cię.......... :mrgreen:

No co :roll: :oczko_usmiech:
Ja w tym roku znowu nigdzie nie wyjeżdżam :roll: , muszę mieć rękę na pulsie :roll: :mrgreen:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.04.2015 11:34

maniust napisał(a):Niby tak , tylko co mają powiedzieć ludzie którzy od ileś tam i prowadzili jakiś sobie sklepik , a teraz musieli pozamykać ....... wiem po sobie jak w latach 90-tych ....jak nie było jeszcze Castoram , Lirojów i tym podobnego gówna , interes szedł całkiem fajnie , a teraz ........ nie jest lekko. :?

No ale każdy chyba wie że mamy jak mamy to polityczna sprawa.........

Maniek, ale postaw się z drugiej strony lady. U nas we wsi są 2 sklepy gdzie można kupić dajmy na to farby. Podjechałem do pierwszego: jest biała Tikkurila po 10 l ? nie ma ale mamy Śnieżkę w 5 l opakowaniach. Nie ja chcę Tikkurilę. No to nie mamy. A macie Śnieżkę "powiew wiosny" ? Nie ale możemy zamówić na przyszły wtorek. i tak w obu sklepach.

Wsiadłem do auta, pojechałem 5 km. do Castoramy, kupiłem wszystko co chciałem, do tego jeszcze reflektor ledowy a żona nowe firanki. Zgadnij czy pójdę następnym razem do lokalnego czy do marketu :?: Naprawdę chciałem, nawet gdybym miał ciut drożej zapłacić , chciałem kupić u swoich. Ale sorki - nie dało się :)

W przypadku spożywki, jest ciut lepiej, bo jak nie będzie jałowcowej to zeżrę myśliwską a w ostateczności i śledziem se pojem. Poza tym wybór zdecydowanie się poprawił u nas na wsi.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.04.2015 12:02

Dzień dobry :)

maniust napisał(a):Można ... http://biznes.onet.pl/wiadomosci/handel ... ala/tcbl6e ...można...... :evil:

Pewnie, że można :)

Miejscami jeszcze jest tak swojsko, że wodę beczkowozami dowożą, a szambo po polach rozlewają :D

Dyskont, z samego założenia, nigdy nie dorówna produktom lokalnym.
Jeśli lokalesi nie potrafią wyżyć ze sprzedaży okolicznych produktów, tylko próbują konkurować z ogólnopolska masówką, to zawsze będą stali na przegranej pozycji.

Założyłbyś sobie lokalną kablówkę, gdzie masz do wyboru retransmitowane jedynkę, polsat i tvn zamiast satelity z pierdyliardem kanałów za kilkanaście złotych?
A chleb kupujesz w piekarni obok Biedronki, czy w Biedronce?

Jest miejsce dla wszystkich, tylko trzeba wypełniać odpowiednie luki, zamiast pchać się tam, gdzie nie będziesz stanowił żadnej konkurencji, tylko liczył na litość kupujących i wsparcie ze strony władzy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko