Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.09.2013 08:53

Serce w pasy napisał(a):Przyjechałem sobie dziś do biura dużo wcześniej bo miałem sporo roboty.
Biuro otwieramy o 9.30. Już jest 12 minut "po" a w biurze żywego ducha. Myślą, że jestem w Katowicach bo miałem być ale udało mi się załatwić wszystko wczoraj i dziś nie musiałem jechać :) Zobaczymy o której się zjawią :)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A może pod sejmem siedzieli całą noc? ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.09.2013 09:11

Serce w pasy napisał(a):Dzień Dobry Bardzo.

Przyjechałem sobie dziś do biura dużo wcześniej bo miałem sporo roboty.
Biuro otwieramy o 9.30. Już jest 12 minut "po" a w biurze żywego ducha. Myślą, że jestem w Katowicach bo miałem być ale udało mi się załatwić wszystko wczoraj i dziś nie musiałem jechać :) Zobaczymy o której się zjawią :)

I jak tu ma być dobrze?

:mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.09.2013 09:13

Niech związki zawodowe założą ! :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.09.2013 09:18

Serce w pasy napisał(a):Niech związki zawodowe założą ! :wink:

Niech się stanie ... 8)

:lol:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 12.09.2013 09:19

Arek napisał(a):...pochmurno

dzień dobry :wink:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 12.09.2013 12:14

Do Mikołajek jechałem dłużej, niż do Warszawy. 8O

Chłopaki z Rajdu Polski mają pecha, leje u nich niemiłosiernie.

W niedzielę znowu, mam nadzieję, że tym razem szybciej.

Dzień dobry.
Plucha.
:hut:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 12.09.2013 17:58

weldon napisał(a):A dwa miliony rzucił gdzieś facet z OPZZ. Może faktycznie, jak w Alternatywy Cztery: 2 miliony podał OPZZ, 2 miliony facet z Forum cóś tam, dwa z innych związków i razem mamy sześć :lol:

(Duża część oczywiście ostatnimi czasy do Cro ;))

Śmieszy Cię to ?

Ponad dwa miliony to dane oficjalne. To co podobno podawał TVN to najprawdopodobniej ilość emigrantów + ilość dzieci, które urodziły się na emigracji. To są z punktu w widzenia państwa i narodu polskiego straty nieodwracalne, za które przyjdzie słono zapłacić. Długi Gierka to przy tym pikuś.

Można znależć dane raportu OECD na temat migracji na świecie. Przynajmniej w jednej dziedzinie jesteśmy w ścisłej światowej czołówce :evil:

Można jeszcze pojeżdzić po Polsce i trafić jak ja na kilka miesięcy do dolnośląskiego miasteczka gdzie są tylko emeryci i dzieci. Te drugie tylko do zakończenia pewnego etapu edukacji.
Warto tam pogadać ze starszymi osobami, które mają dwoje dzieci, ale na starość zostały same.
Albo z młodą kobietą, która wykonuje zawód pokrewny do pielęgniarki i której po odliczeniu kosztów dojazdu do pracy i zakupu niezbędnych ciuchów (ze szmateksu) zostaje mniej niż 35 zł.
Tyle, że nie na godzine, ale na dzień.

To nie są tematy do żartów.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.09.2013 19:05

Kiepura napisał(a):Śmieszy Cię to ?

Ale co?
To, że zamiast sięgać do sprawdzonych, przedwojennych wzorców przedsiębiorczości i spółdzielczości preferuje się krzykaczy i populistów, którzy sięgają do najgorszych, komunistycznych metod roszczeniowych i żądają zrównania wszystkich według potrzeb, a nie zasług?

No pewnie :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.09.2013 19:39

weldon napisał(a):

Ale co?
To, że zamiast sięgać do sprawdzonych, przedwojennych wzorców przedsiębiorczości i spółdzielczości preferuje się krzykaczy i populistów, którzy sięgają do najgorszych, komunistycznych metod roszczeniowych i żądają zrównania wszystkich według potrzeb, a nie zasług?

Pełna zgoda
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 12.09.2013 19:40

weldon napisał(a):

Ale co?

:lol:

To raczej ty jesteś jeszcze w epoce komunizmu.

Związki zawodowe w najmniejszym stopniu nie są odpowedzialne za obecny stan państwa i gospodarki.
Mają inną rolę w demokratycznym państwie.

To za komuny miały pełnić rolę o której piszesz czyli pasa transmisyjnego między rządzącymi a robotnikami, wypełniając bez zająknięcia polecania tych pierwszych. No i organizować dostawy ziemniaków oraz wypoczynek pod gruszą.

Zdjęcia robisz piękne, ale jesteś forumowym mistrzem odwracania kota ogonem.

Pozdrawiam

PS. Przedwojenne to są dobre kamienice. Jak są odnowione. A wzorce gospodarcze pasuja do współczesności jak pięść do nosa.

Dla jasności, jedyny związek do jakiego należę to związek małżeński. A i to z niechęcią.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.09.2013 20:00

Kiepura napisał(a):... jesteś forumowym mistrzem odwracania kota ogonem.

Pochlebiasz mi :D

Kiepura napisał(a):Przedwojenne to są dobre kamienice.

Ba, u mnie to towar deficytowy, dlatego bardzo ceniony :)

Spółdzielczość też była dobra, tylko łatwiej było ją wprowadzać, bo wtedy była bieda.
Tak samo, jak łatwiej było wybudować taki Żyrardów na przykład, albo kolonie robotnicze na Woli czy Żoliborzu niż dzisiaj, bo ludzie wdzięczni byli za takie gesty.
Tylko Bierut się nie sprawdził w spółdzielczości akurat, bo raz, że go kryminał ścigał, dwa, że wybudował domy na które nie było stać robotników - nawet tzw. Zdobycz Robotnicza do robotników nie pasowała :D

Kochany, za 330 lat ludzie będą nadal pamiętać namioty które zdobyli ci ludzie, a nie te, które dziś pod sejmem stoją.

I nawet to, że w Austrii, ze względu na sporą ilość mieszkających tam osób z Turcji i innych krajów muzułmańskich jest zakaz świętowania naszej Victoryi Wiedeńskiej, bo dla nich to był triumf jednej wiary nad inną, nie spowoduje, że o tym zapomnimy.
Zresztą jeszcze Parkany mamy w zapasie - i nie mam tu na myśli użycia sztachet w dyskusji ;)

Pozdrawiam :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 12.09.2013 20:12

Mnie tam to co za 330 lat będzie słabo obchodzi, bo raczej nie dożyje. :lol:
Inna sprawa, że według mnie to bez znaczenia bo za trzysta lat z Europy to kamień na kamieniu nie zostanie.

A co do przedwojennych wzorców to mam taki sen, by się jedno wróciło.

Wyrosła z patriotycznych korzeni, nakierowana na interes społeczeństwa i niezależność państwa polskiego polityka gospodarcza.
Taki Kwiatkowski na przykład...
Nota bene stara dobra galicyjska szkoła.

Marzenia :roll:

Ide pośnić.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.09.2013 20:18

Kiepura napisał(a):Taki Kwiatkowski na przykład.

Pułkownik? :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.09.2013 20:28

Kiepura napisał(a):Mnie tam to co za 330 lat będzie słabo obchodzi, bo raczej nie dożyje.

I to nas różni od naszych przodków, że oni myśleli o nas, a nie o sobie ;)

Serce w pasy napisał(a):Pułkownik? :D
Półkownik 8)

:D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 12.09.2013 20:40

Serce w pasy napisał(a):
Kiepura napisał(a):Taki Kwiatkowski na przykład.

Pułkownik? :D

Porucznik

Obrazek

Polska Organizacja Wojskowa - grupa Peowiaków z powiatu łukowskiego. Drugi z lewej stoi porucznik Eugeniusz Kwiatkowski.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko