Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 22.08.2013 08:14

weldon napisał(a):Mi by pasowało czasami do Krakowskiej pojechać, choć ostatnio jakoś mi się najszybciej na wprost jeździ.

Jak do Krakowskiej to droga marzenie.

weldon napisał(a):Pewnie to wakacje, ale może też zaczynają działać te objazdy?

Pewnie oba te czynniki nakładają się. Jeszcze tydzień i zobaczymy...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2013 08:15

Dzień Dobry Bardzo
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 22.08.2013 08:22

Miecia napisał(a):Dzień dobry :D

Asiu w nałóg wpadniesz ,jak od rana z tym kuflem
..ja rozumiem że tam gorąco i trzeba się schładzać :oczko_usmiech:
Dzień dobry
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.08.2013 08:45

Tak z rana mi wpadło w oko :arrow: Jak długo musisz zarabiać na wakacje
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 22.08.2013 08:52

mervik napisał(a):słonecznie ...

dzień dobry :wink:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 22.08.2013 09:06

mervik napisał(a):
Miecia napisał(a):Dzień dobry :D

Asiu w nałóg wpadniesz ,jak od rana z tym kuflem
..ja rozumiem że tam gorąco i trzeba się schładzać :oczko_usmiech:
Dzień dobry

Spoko, dam radę :wink: ......chociaż, na trzeźwo świat bywa za poważny :wink:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.08.2013 09:32

romuald22 napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):... przy nabrzeżu stał japoński okręt wojenny.

Japończycy u nas 8O . A po co?
Opłaca im się to? Se nie mogą popływać po Pacyfiku? Ile takie coś pali na setkę? :wink:

trojmisto.pl napisał(a):Wizyta trzech okrętów Morskich Sił Samoobrony Japonii (Japan Maritime Self-Defense Force - JMSDF) jest pierwszą wizytą w historii współpracy obu krajów - informuje kmdr ppor. Piotr Adamczak z biura prasowego Marynarki Wojennej. - Marynarze odbędą wspólne ćwiczenia na wodach Bałtyku dając początek dwustronnej współpracy na morzu. Z Azji do Europy, w tym do Polski, drogą morską trafia największy tonaż importowanych towarów. Kooperacja z dalekowschodnim partnerem pozwoli m.in. na wymianę nowych doświadczeń w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa na morzu i osłony szlaków komunikacyjnych.

Pali tyle ile mu wleją. :mrgreen:

Dzień dobry.
:hut:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.08.2013 09:58

W sumie, to przed drugą wojną nasze stosunki z Japonią były dość neutralne, a nawet można by rzec - ciepłe.
Zwłaszcza w zakresie wywiadu i kryptologii, ze współpracą skierowana przeciwko wspólnemu wrogowi, jakim byli Sowieci.

Co ciekawe to w XX wieku Japonia była jedynym państwem, któremu Polska wypowiedziała legalnie wojnę.
Japsy wiedzieli, że robimy to pod przymusem koalicyjnym, więc najzwyczajniej w świecie tego wypowiedzenia nie przyjęli, a więc na szczęście nie musieliśmy przystąpić do jakiejś konfrontacji z nimi, tym bardziej, że wcześniej pomagali naszym kurierom w podróżach po Europie wydając im paszporty Mandżukuo, a japoński konsul w Kownie ratował mieszkających tam Żydów oraz pomógł przekazać do Londynu wykonany w podziemiu przez lwowianki sztandar, który później trafił, jako przechodni, do naszych Dywizjonów lotniczych.

Był tylko jeden przypadek, kiedy z nimi walczyliśmy - Urbanowicz, ten z Bitwy o Anglię, był na szkoleniu w USA. Nie wytrzymał za biurkiem, w 43 wstąpił ochotniczo do amerykańskiej Floty, działającej na terenie Chin, a potem do słynnych Latających Tygrysów, gdzie wsławił się w obronie bombowców samotną walką z sześcioma japońskimi Zero, z których zestrzelił dwa.

Mam nadzieję, że nie to było powodem pobytu tego japońskiego okrętu wojennego u nas, tym bardziej, że w 1957 roku podpisaliśmy układ, na mocy którego ta dziwna wojna dobiegła końca :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2013 10:11

Weldon, jak Cię tak czytam i czytam ... to ogrom Twojej historycznej wiedzy mnie zadziwia. Gratuluję i chylę czoła. :)

Dzień dobry wszystkim.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.08.2013 10:34

Eeee, gdzieś o tym kiedyś czytałem i musiałem sobie odświeżyć pamięć :)

Pokręcone te losy - najlepszy wywiad wojskowy DWS współpracuje z wywiadem państwa, z którym de facto jest w stanie wojny, z zastrzeżeniem, że ani AK nie będzie przekazywało danych dotyczących Wielkiej Brytanii, ani Japończycy Niemców, za to oba państwa wymieniają się danymi na temat wspólnego wroga, jakim była sowiecka Rosja.

Za to Niemcy fundują Japończykom doktora Sorge - niby taki ordnung u nich, a przyjmują do NSDAP starego, zatwardziałego komucha, który przekazuje Moskwie takie informacje jak Pearl Harbour i Plan Barbarossa, z którymi Moskwa ... nie robi nic :D
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 22.08.2013 11:53

Dzień dobry

A mi jest szkoda lata............ 8)
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 22.08.2013 11:59

Dzień dobry!
Za 15 godzin wyruszamy do Cro :D .Sprawdzałam pogodę i zapowiadają deszcze :oops:
ale takie to moje zezowate szczęście :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.08.2013 12:09

kleeberg napisał(a):A mi jest szkoda lata............ 8)

Dzieciak wrócił ze spływu i z wywczasów, to tez narzekała, że już taka jesień jest widoczna :)

termondar napisał(a):Sprawdzałam pogodę i zapowiadają deszcze

To może i dobrze? Nie spieczecie się za bardzo i cera nie wysuszy. Od słońca to się zmarszczki robią ;)

15 godzin? To za 14 zaczniecie się pakować, jak znam życie? :D
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 22.08.2013 12:58

Już się spakowaliśmy, zostały jeszcze tylko drobiazgi. Byłem w starostwie po nowy dowód rejestracyjny, na szczęście dotarł na czas, bo już myślałem że pojadę na tymczasowym :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.08.2013 13:28

termondar napisał(a):myślałem że pojadę na tymczasowym

Szkoda. W tym roku obfituje w hardcorowe relacje ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko