Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.08.2013 09:20

weldon napisał(a):Aczkolwiek, jak dziś czytałem opowieść o tej rodzinie z dzieckiem, co wracała znad morza samochodem z przyciemnionymi folią szybami, za co im policja zabrała dowód, to całkiem normalne były :)

Nie bądź taki - daj poczytać.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.08.2013 09:31

Nie dam.

Sam będę tworzył obraz medialny tego zdarzenia :mrgreen:

Policja zabiera dowód - bo szyby auta były za ciemne.

Swoją drogą ciekawe, kto im te szyby tak wysmarował, bo, mz, to największą winę ponosi aplikator folii.
Nie pamiętam tak dokładnie, ale szyba przednia oraz te na wysokości kierowcy mogą być przyciemniane gdzieś tak w 10 - 15 %, co niewiele daje, dlatego kiedyś kierowcy żądali obklejania ciemniejszymi foliami.
Potem zrobiła się z tego afera, policja została wyposażona w specjalne mierniki przepuszczalności i sprawa przycichła na wiele lat.
Tutaj, gwoli sprawiedliwości, nic nie piszą o sposobie pomiaru, ale widocznie musiało to być wyraźnie ciemniejsze, jeżeli gliniarze zwrócili na to uwagę.

walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.08.2013 09:47

Mogą być nawet trochę ciemniejsze.

Art. 66 ust. 1 pkt 5 prawa o ruchu drogowym " (...) pojazd musi być tak zbudowany, utrzymany i wyposażony, aby korzystanie z niego (...) zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy (...)".
Polska norma branżowa nr BN-76/3626-07 określa wymagania dla samochodów osobowych w zakresie widoczności z miejsca kierowcy. Norma ta mówi, że niedopuszczalne jest ograniczenie pola widzenia kierowcy w obrębie kąta widzenia 180 stopni.
Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej od 1998 roku wydało stanowisko, że nie ma przeciwwskazań do przyciemniania szyb, z wyjątkiem szyb z przodu pojazdu mających wpływ na pole widzenia kierowcy (czyli szyba przednia i boczne szyby przednie).

Zgodnie z obowiązującymi normami przepuszczalność szyb pojazdów powinna wynosić:
- dla szyby przedniej (czołowej) minimum 75 %,
- dla szyb nie będących szybami przednimi (szyby przednie boczne lewa i prawa) min.70%
- dla szyb nie mających wpływu na pole widzenia kierowcy (szyby tylne boczne lewa i prawa, szyba tylna ogrzewana) dopuszcza się wartość przepuszczalności poniżej 70 %.
Ale norma nie określa dolnej granicy. Ja mam tylne szyby bardzo ciemne i na ostatnim przeglądzie technicznym gość coś bąkał pod nosem, ale kiedy poprosiłem o konkret, aby udowodnił, że jest norma przekroczona, machnął ręką i podpisał.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 21.08.2013 09:59

Miecia napisał(a):Dzień dobry słonecznie :wink: :D

...u nas też słonecznie z mniejszą temperaturą :wink:
Dzień dobry
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.08.2013 10:07

walp napisał(a):Ale norma nie określa dolnej granicy. Ja mam tylne szyby bardzo ciemne i na ostatnim przeglądzie technicznym gość coś bąkał pod nosem, ale kiedy poprosiłem o konkret, aby udowodnił, że jest norma przekroczona, machnął ręką i podpisał.

No to pytanie nasuwa się samo.
Czy policjant w trakcie kontroli może zatrzymać DR "na oko" bez pomiaru specjalnym urządzeniem?
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 21.08.2013 10:09

Dzień mokry .... (w W-wie)...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.08.2013 10:12

Jacek S napisał(a):
walp napisał(a):Ale norma nie określa dolnej granicy. Ja mam tylne szyby bardzo ciemne i na ostatnim przeglądzie technicznym gość coś bąkał pod nosem, ale kiedy poprosiłem o konkret, aby udowodnił, że jest norma przekroczona, machnął ręką i podpisał.

No to pytanie nasuwa się samo.
Czy policjant w trakcie kontroli może zatrzymać DR "na oko" bez pomiaru specjalnym urządzeniem?

Jeśli ma jakiekolwiek podejrzenia co do stanu kierowcy lub pojazdu, może. Jednak, aby nie dopuścić do dalszej jazdy, zatrzymać dokument itp. musi być chyba konkretna podstawa (w tym przypadku pomiar).
Może ktoś z branży rozwieje wątpliwości. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.08.2013 10:16

walp napisał(a):Mogą być nawet trochę ciemniejsze.

Nie oklejam od wielu lat, więc się nie interesowałem.

walp napisał(a):Ja mam tylne szyby bardzo ciemne i na ostatnim przeglądzie technicznym gość coś bąkał pod nosem, ale kiedy poprosiłem o konkret, aby udowodnił, że jest norma przekroczona, machnął ręką i podpisał.

Coś kręcił. Masz pick-upy, które w ogóle nie mają z tyłu szyb, masz samochody osobowe przerobione na dostawcze, które mają z tyłu wszystkie szyby zaklejone i to jest dopuszczalne, tak samo, jak stosowanie w tylnych szybach różnistych osłon, zasłon i żaluzji, więc coś kręcił.
Problem dotyczy zdaje się dwóch rzeczy - widoczności kierowcy oraz tego, co widzi kierowca przez przednie szyby, w tym również boczne.
W tej relacji jest jedna dziwna rzecz - fabrycznie, to szyby są barwione w masie, a folii nikt nie stosuje, bo są nietrwałe. Bardzo możliwe, że właśnie to było powodem zatrzymania - nie tyle zbyt mocne przyciemnienie szyby, na co pewnie zwróciłby uwagę diagnosta, co widoczne ślady zużycia folii - wszak te szyby są ruchome - i to, a nie samo przyciemnienie, spowodowało zatrzymanie DR. Dlatego zastanowiło mnie, że gliniarze zabrali dowód "na oko". To jak jazda z brudnymi szybami - też jest niedozwolona, ale wszyscy jeżdżą.
Ja tam nie wierzę w takie cuda, jak tam wskazują, że zatrzymali ich za niewinność, a że byli z Warszawy, to musieli się do czegoś czepić :)

Ciekawe, że ja nie mam i nie miałem nigdy takich problemów, poza jednym momentem, gdy zatrzymali mnie za przekroczenie prędkości już w polu, a jednak jeszcze w granicach miasta, a skończyło się na tym, że zauważyli nieważny dowód rejestracyjny :lol:
Też wracałem z małym dzieckiem, żoną, bagażami i psem z wakacji i miałbym spory problem "bo jestem z Warszawy" ;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.08.2013 10:17

fotograf123 napisał(a):Dzień mokry .

dzien dobry :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.08.2013 10:29

weldon napisał(a):
walp napisał(a):Mogą być nawet trochę ciemniejsze.

Nie oklejam od wielu lat, więc się nie interesowałem.

Też nie oklejam, ciemne szyby mam oryginalne. Przyjechał taki aus Deutschland.

weldon napisał(a):
walp napisał(a):Ja mam tylne szyby bardzo ciemne i na ostatnim przeglądzie technicznym gość coś bąkał pod nosem, ale kiedy poprosiłem o konkret, aby udowodnił, że jest norma przekroczona, machnął ręką i podpisał.
Coś kręcił. Masz pick-upy, które w ogóle nie mają z tyłu szyb, masz samochody osobowe przerobione na dostawcze, które mają z tyłu wszystkie szyby zaklejone i to jest dopuszczalne, tak samo, jak stosowanie w tylnych szybach różnistych osłon, zasłon i żaluzji, więc coś kręcił.

Mógł mieć zły dzień. Miał też obiekcje do tarcz hamulcowych. Ja jestem na takie uwagi wyczulony, bo żona miała parę lat temu wypadek związany z awarią układu hamulcowego, więc zaraz pojechałem do dwóch warsztatów na kontrolę. W jednym powiedzieli, że spokojnie mogę jeszcze jeździć i to długo, w drugim, abym nie wymyślał. :wink:
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 21.08.2013 10:32

longtom napisał(a):
fotograf123 napisał(a):Dzień mokry .

dzien dobry :wink:

Dobry też ( mam nadzieje)...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.08.2013 10:38

walp napisał(a):Miał też obiekcje do tarcz hamulcowych

Przypomniała mi się opowieść jaką kiedyś, dawno temu, więc coś mogę pokręcić, mechanik mi opowiedział.

W okresie bumu potransformacyjnego jedna nowobogacka pani kupiła sobie Porsche, tyle, że nie bardzo wiedziała jak nim jeździć, w związku z czym w tydzień spaliła sobie tarcze hamulcowe.

Nie dość, że sprowadzenie części trwało kilka tygodni, co uziemiło panią na dłuższy czas, to koszt części i naprawy wyniósł tyle, co wówczas kosztował średniej klasy samochód osobowy :D

Tak więc o hamulce warto dbać ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2013 10:57

Dzień Dobry Bardzo

Kolega chciał sobie wymienić w Porsche Cayenne hamulce na ceramiczne ale jak mu powiedzieli za wymianę 27tyś zł to odpuścił :)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 21.08.2013 13:07

Hej,

weldon napisał(a):W okresie bumu potransformacyjnego jedna nowobogacka pani kupiła sobie Porsche, tyle, że nie bardzo wiedziała jak nim jeździć, w związku z czym w tydzień spaliła sobie tarcze hamulcowe.

to co takie Porsche to jak pierwsza Syrenka jest ? Co na zakręcie biegu nie można było wrzucać ? :lool:

Takie samochody to jako pokazywacz faktury tylko są. Znaczy równie dobrze można by samą fakturę nosić i pokazywać.
Wartość użytkowa zerowa.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.08.2013 13:22

Kiepura napisał(a):to co takie Porsche to jak pierwsza Syrenka jest ? Co na zakręcie biegu nie można było wrzucać ? :lool:

Kiedyś znajoma przesiadła się z malucha na poloneza i w czasie pierwszej jazdy po prostej, wylądowała w rowie.
Zresztą na moich oczach. Wyciągałem ją i jej dzieciaka z tego poldka.

Był w Antyradiu taki dziennikarz motoryzacyjny i jego warto by się spytać,
czym się różni jazda samochodem szybkim od standardowego, ale nie wiem, czy byłoby to na miejscu ;)

Dla odmiany Hołek miał okres rozbijania samochodów kumpli, bo były za słabe, więc pewnie czymś się jednak te style jazdy różnią w zależności od modelu :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko