Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2013 20:26

Kiepura napisał(a):Zapominają, że
nie urywa się lusterka (rysuje lakieru) i spiesznie oddala jak gdyby nigdy nic,
nie wjeżdza się się w pełnym biegu na przejście dla pieszych, tylko zsiada się z roweru i się go przeprowadza,
nie wjeżdza się na drodze z trzema pasami miedzy auta stojące na drugim i trzecim pasie,
nie przejeżdza się w poprzek drogi przed skrzyżowaniem ze światłami i wykonuje się slalom poprzeczny pomiędzy nimi, mimo, że pięćdziesiąt metrów dalej jest normalne przejście dla pieszych,
nie jeżdzi sie obok siebie i nie opowiada jakie fajne ciuchy wczoraj w galerii się widziało a na jadące z tyłu auto reaguje tylko po klaksonie...
itd, itp.

Nie we wszystkim masz rację ale w większości się zgadzam. Nie lubię ich.
Kiepura napisał(a):O motocyklistach nie pisze, bo Ci co nie przestrzegają i tak dłużej niż miesiąc nie żyją. Za to mają dumną naklejkę "Motocykliści są wszędzie".

A do nich co masz? Ponad 25lat jeżdżę na motocyklach jakoś teoria się nie sprawdza :wink:

Aha nie mam naklejki na samochodzie :oops:
Ostatnio edytowano 03.06.2013 20:29 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.06.2013 20:27

Z tirami to ja miewam lepsze numery :)

Często stoją na światłach na szosie gdańskiej i jak ruszają, to się robi przed nimi luka,
w którą próbują się wcisnąć samochody włączające się do ruchu z tunelu z prawej strony
i oczywiście kierowca tira zazwyczaj ich nie widzi, bo by się musiał do przodu wychylić przez przednią szybę.

Prędkości małe, więc tirowi zazwyczaj nic nie jest. Gorzej z tymi maluchami :)

kaszubskiexpress napisał(a):
weldon napisał(a):
Ja osobiście nic nie mam do rowerzystów

Spróbowałbyś mieć, od razu bęcki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kurcze, nie bardziej, niż do pieszych i do innych kierowców :D

Zresztą też jeżdżę, żona jeździ, dzieciak. Dzieciak nawet dużo.
W pierwszej jeździe do Warszawy zrobiła 30 kilometrów.
Mnie by chyba zabiło, bo ostatnio zrobiłem z 15 po Kampinosie, jednym skokiem, bo jak się zatrzymałem,
to mnie komary żywcem żarły, więc w czasie powrotu skurcz mnie w łydkę złapał :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.06.2013 20:31

auto_gt napisał(a): powinni wyświetlać film z wypadkami

Wiesz co, ja raz na kilka miesięcy oglądam sobie filmy na hcfor i sadistic, są tam działy z wypadkami drogowymi i wypadkami w pracy.
Nie dla mięczaków.

Żona od razu wie, że oglądałem, bo jeżdżę przez następnych kilka dni bardzo zachowawczo.
:wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.06.2013 20:39

kaszubskiexpress napisał(a):
auto_gt napisał(a): powinni wyświetlać film z wypadkami

Wiesz co, ja raz na kilka miesięcy oglądam sobie filmy na hcfor i sadistic, są tam działy z wypadkami drogowymi i wypadkami w pracy.
Nie dla mięczaków.

Żona od razu wie, że oglądałem, bo jeżdżę przez następnych kilka dni bardzo zachowawczo.
:wink:

Aloe kapeluta nie zakładasz do auta ? ;)

A poważnie - to ja nawet ostatnio op... żonę, że za szybko jeździ - ja zwolniłem ostatnimi czasy... nawet na obwodnicy spokojnie - prędkość dozwolona...

:oczko_usmiech: :papa:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 03.06.2013 20:40

Bocian napisał(a):Tak samo długą listę można stworzyć dla pieszych i kierowców aut.

Pewnie, tylko to nie ma charakteru plagi.

Jako kierowca nie wpycham się na chama między dwa samochody stojące lusterko w lusterko i nie stukam komuś w szybe, żeby się posunął.

krakuscity napisał(a):
Kiepura napisał(a):nie jeżdzi sie obok siebie i nie opowiada jakie fajne ciuchy wczoraj w galerii się widziało a na jadące z tyłu auto reaguje tylko po klaksonie...
.

Wg nowych przepisów rowerzyści mogą niemal na każdej drodze jeździć obok siebie, kiedy nie utrudniają ruchu i nie stwarzają zagrożenia dla innych uczestników ruchu.

Słusznie, ale ja opisuje przypadek kiedy utrudniają ruch.

A do nich co masz? Ponad 25lat jeżdżę na motocyklach jakoś teoria się nie sprawdza

Do tych co przestrzegają przepisów nic.
Pisałem o dawcach na przecinakach, oni rzadko długo żyją.
Ale i o takich jak ten ostatnio w korku, co przeciskając się zrysował mi lakier. I pojechał. Zmotoryzowana wersja rowerzysty.

powinni wyświetlać film z wypadkami

Moje pierwsze (i praktycznie ostatnie, potem było tylko odfajkowanie obowiązku) szkolenie BHP (dawno temu na praktyce studenckiej) polegało na pokazywaniu kasków i ubrań roboczych.
Denatów.
Ze stosownym komentarzem.
Starczyło na całe życie.
Czasami wykonuje bardzo niebezpieczne czynności i procesy w pracy. Kilkadziesiąt lat.
Jeszcze się nawet nie zadrasnąłem.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 03.06.2013 20:48

Kiepura napisał(a):.

krakuscity napisał(a):
Kiepura napisał(a):nie jeżdzi sie obok siebie i nie opowiada jakie fajne ciuchy wczoraj w galerii się widziało a na jadące z tyłu auto reaguje tylko po klaksonie...
.

Wg nowych przepisów rowerzyści mogą niemal na każdej drodze jeździć obok siebie, kiedy nie utrudniają ruchu i nie stwarzają zagrożenia dla innych uczestników ruchu.

Słusznie, ale ja opisuje przypadek kiedy utrudniają ruch.

Jak tak to jeżeli chce się ich wyprzedzić, powinni ustawić się jeden za drugim. A że tego nie robią to sam wiem z doświadczenia.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.06.2013 20:56

W Warszawie jest zakaz ruchu rowerami po bus pasach, właśnie z powodu tego,
że tamują ruch i stwarzają zagrożenie drogowe, w związku z czym muszą jechać środkiem jezdni,
pomiędzy samochodami i autobusami.

Przykre, aczkolwiek jak usłyszałem ostatnio, że rowerzysta w środku zimy fiknął kozła
na oblodzonym moście pomiędzy samochodami i tylko przytomność umysłu kierowców uratowała mu życie,
to się właśnie zastanawiam, kiedy niektórzy to myślenie włączają? :roll:

Ja mam w Łomiankach zwężone jezdnie, w dodatku przedzielone podwójną ciągłą,
bo wybudowano po obu stronach ścieżki rowerowe, to mam się nie denerwować,
jak mi nawet pojedynczy rowerzysta wjeżdża pod maskę?

Kompletnie nie ma go jak wyprzedzić. Chyba tą ścieżka rowerową jak nie stwarzam zagrożenia? :?

:D
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 03.06.2013 21:10

weldon napisał(a): zwężone jezdnie, w dodatku przedzielone podwójną ciągłą

weldon napisał(a):Kompletnie nie ma go jak wyprzedzić

Możesz przekroczyć linię podwójnie ciągłą w takim przypadku.I możesz też sprawdzić hamulce i refleks kolarza. :wink:

Uwielbiam jazdę na rowerze pod warunkiem że jadę po bezdrożach,tam nikt mi nie przeszkadza :D

Jazda na motocyklu (a jeżdżę już kaaaaaaaaaaaawał czasu 11 lat w zawodach startowałem)po asfalcie też mnie nie rajcuje :D

Ale uważam że ulica jest dla wszystkich :!: ale nie wszyscy potrafią tego uszanować :cry:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.06.2013 21:14

hrupek666 napisał(a):Możesz przekroczyć linię podwójnie ciągłą w takim przypadku.

Mogę.
Nawet mogę sobie wybrać w co przyiwanić po tym przekroczeniu ;)

Jakby z przeciwka nie jechały samochody, to ja bym lał na tę ciągłą :mrgreen:

Gwoli sprawiedliwości, to ostatnio koło 16-tej jakiś ... wymyślił sobie mycie jezdni
i jechaliśmy jakie pięć na godzinę za taką maszyną ze szczotkami czyszczącymi krawężniki :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 04.06.2013 05:26

Powiedzmy........dzień dobry :D

Ostatnio bardziej pochmurnie niż słonecznie :?
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 04.06.2013 05:53

Dzień dobry.

Burzowo,chyba będzie padać.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.06.2013 05:59

A ja mam ładne słoneczko :)

Dzień dobry.

4 czerwca. Kocham Wolność :D
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 04.06.2013 06:03

Dzień dobry. :D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 04.06.2013 06:15

weldon napisał(a):
Ja mam w Łomiankach zwężone jezdnie, w dodatku przedzielone podwójną ciągłą,
bo wybudowano po obu stronach ścieżki rowerowe, to mam się nie denerwować,
jak mi nawet pojedynczy rowerzysta wjeżdża pod maskę?

:D

Dzień dobry ,trzeba ze sobą patelnię wozić i walić po tych pustych łbach ..... :wink:

i znów leje ....
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.06.2013 06:49

No i wykrakaliście i pogoda się popsuła...;)
13 stopni, mgła.
Dzień dobry.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko